Mars-hasáb

Tartalom letöltése (pdf) ▼

Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

Év eleje van és idén hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni. Tehát következzék, hogy szerintünk mi várható a magyar tranzakciós (M&A) piacon és egyes kiemelt iparágainkban 2019-ben!

2015 áprilisában a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan egy fórumon jelentette ki: "Azt hiszem, hogy egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek"Játszunk el a gondolattal: Mit gondolhat egy távolról jött marslakó az ügyeinkről? Talán még az életünkben ellenőrizhetjük!

Tények

  1. Masszív lassulás a kínai export és import növekedésében (https://www.portfolio.hu/gazdasag/massziv-lassulas-a-kinai-export-es-import-novekedeseben.307283.html)

  2. 80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra új Jeremie alapok formájában (https://www.hvca.hu/hirek/80-milliard-forint-friss-forras-erhet-el-innovaciora)

  3. Medlife, a legnagyobb román magánegészségügyi cég betör Magyarországra a Rózsakert Medical Center 51%-os tulajdonrészének megvásárlása révén
    (https://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/a-legnagyobb-roman-maganegeszsegugyi-ceg-betor-magyarorszagra.312277.html 

2019-es trendek a régiós tranzakciós piacokon

1. Gazdasági növekedés lassulása: Egyre több jel mutat arra, hogy a világgazdaságban 2019 a lassulás éve lesz. Kínából egyre egyértelműbbek a jelentős gazdasági lassulás jelei, amit egy eszkalálódó kereskedelmi háború csak fokozna és felgyorsítaná a negatív hatások terjedését a világban. Európa ezen felül saját problémáival is küzd, elég a Brexitre és Dél-Európa (pl. Olaszország) versenyképességi gondjaira gondolni. Ezeknek a folyamatoknak várhatóan Magyarországon is meglesz a negatív hatása, elsősorban a globális gazdaságba erősen bekötött feldolgozóiparban. Ugyanakkor a bérek növekedése és az EU források beáramlása részben semlegesítheti a negatív hatásokat az építőiparban és a szolgáltató szektorban. A gazdasági növekedés lassulása ezen felül enyhítheti a munkaerőhiányból eredő problémákat és így részben semlegesítheti a negatív hatásokat bizonyos iparágakban. Mindenekelőtt, de nem kizárólag a magyar tulajdonú középvállalatok jöhetnek ki jobban ebből.Egy globális és/vagy európai gazdasági lassulás szelektív és fokozatos hatással lehet a magyar gazdaságra. A lassuló gazdaság két módon fejtheti ki hatását a tranzakciós piacon: egyrészt gyengítheti a cégek teljesítményét (ez a hatás iparáganként jelentősen eltérhet), ami közvetetten hat a cégvásárlási és eladási kedvre, másrészt a csökkenő külföldi cégvásárlási hajlandóság révén lehet közvetlenebb hatása is.

2. Cégértékeltségi szintek bizonytalansága: 2018 végén és 2019 elején jelentős volatilitást és trendszerű gyengülést lehetett tapasztalni a globális részvénypiacokon. Mivel a nagy jegybankok által gerjesztett pénzbőség ideje lassan lejár, a tőzsdei árak és a korábbi árnövekedési trend gyors visszarendeződése nem várható. A volatilis tőzsdék általában negatívan hatnak a tranzakciós piaci aktivitásra, hiszen a tőzsdei árak fontos kapaszkodót jelentenek a nem-tőzsdei társaságok árazására is. Ha az összehasonlítási alap jelentősen ingadozik az megnehezítheti a vevők és eladók számára kölcsönösen előnyös ár kialakulását. A volatilis részvénypiacok és így a vállalati értékeltségi szintek bizonytalansága miatt jobban elhúzódó tranzakciós folyamatok és a sikeres tranzakciók csökkenő aránya jellemezheti 2019-es tranzakciós piacot.

tzsdei rindex alakulsa

2016.01.01. = 100%

3. A tranzakciós kínálat erős marad: A fent említett makroökonómiai és tőkepiaci bizonytalanságok közepette is azt várjuk, hogy a tranzakciós kínálat erős marad, lesz bőven eladásra váró cég Magyarországon. Az első JEREMIE alapok mintegy 10 éve indultak el és 2019 végéig ezen alapoknak ki kell szállniuk minden befektetésükből, ez jelentős számú céget tesz potenciálisan eladóvá. A gazdasági ciklusok és trendek alakulásától függetlenül továbbra is gyakori helyzet lesz a 90-es években alapított családi vállalkozások piacra kerülése az alapító „kiöregedése” miatt.
A cégvásárlásban gondolkodó befektetők számára nem az eladásra váró cégek kínálata, hanem az árazás és finanszírozás lesz a kulcskérdés a következő időszakban.

4. A magán- és kockázati-tőke aktivitása várhatóan növekszik. Míg a kínálati oldalon az első körös JEREMIE alapok léphetnek fel erős szereplőként a következő 12 hónapban, a keresleti oldalnak az újonnan induló JEREMIE alapok jelenthetnek majd újabb lökést idén. Emellett az állami szereplők továbbra is aktívak maradnak pénzügyi befektetőként a korai fázisú cégeknél (Hiventures, Széchenyi Tőkealap), míg a középvállalatoknál felfutó (Tőzsdefejlesztési Alap) és új (MFB Generációváltási Tőkeprogram) konstrukciók révén jelentősen nőhet is a szerepük. A közelmúlt örvendetes fejleménye volt, hogy számos új magánbefektetőkre építő magántőke (private equity) és kockázati-tőke (venture capital) alap alakult vagy kezdte el a szükséges tőke gyűjtését. Ezen szereplők megjelenését nagyban segíti a hazai intézményi befektetők fokozódó aktivitása az alapok finanszírozásánál. Ennek kiváló példája a MOL befektetői szerepvállalása az újonnan alakult Lead Ventures Kozkázati-Tőke Alapkezelő alapjainál.
2019-ben a pénzügyi befektetők által kihelyezendő tőke jelentősen nő és az aktív alapok a megcélzott cégméretek tekintetében is egyre szélesebb skálán mozognak. A pénzügyi befektetők növekvő jelenlétének fontos mozgatórugója a hazai intézményi befektetők és az állami szereplők növekvő aktivitása.

5. Magyar magánbefektetők szerepe fokozatosan növekszik. Már az elmúlt évben is megfigyelhető volt, hogy a hazai magánszemélyek növekvő számban jelentek meg vevőként közepes méretű vállalati tranzakciókban. Ez a tendencia várhatóan idén is folytatódni fog, aminek 3 fő mozgatórugóját látjuk: (i) a generációváltásra megérett középvállalatok növekvő száma, (ii) elsősorban nagyobb vállalati exitek révén gyarapodó és reálgazdasági befektetési lehetőségeket kereső magánvagyon növekedése, (iii) kedvező hitelfinanszírozási kondíciók. Az első két trend továbbra is élénkülést vetít előre ebben a szegmensben, amit csak a hitelkondíciók drasztikus és hirtelen romlása törhetne meg, ennek esélyét azonban 2019-re nem látjuk magasnak.
Bár a magyar magánbefektetők szerepe még nem meghatározó a tranzakciós piacon, részarányuk fokozatosan növekedhet a közeljövőben, mindaddig, amíg a hitelfinanszírozási kondíciók is kedvezőek maradnak.

6. Várható tranzakciós trendek

  1. Technológia, Média, Telekom: Várakozásaink szerint a nemzetközi szinten is versenyképes és releváns technológiai cégek és a kábeltévé piaci konszolidáció (ebben a témában lásd korábbi cikkünket: Régi szereplők, új szereposztás, 2018 szeptember) lesznek a fókuszban 2019-ben. Ezek a szegmensek ráadásul ellenállóbbak tudnak lenni egy kisebb mértékű globális gazdasági visszaesés esetén is.
  2. Egészségügy: A magán-egészségügyi szolgáltatók konszolidációs hulláma várhatóan folytatódik és a piac méretének bővülése révén egyre több nagy nemzetközi szereplő érdeklődését keltheti fel a hazai piac. Ennek jó példája a régió egyik legnagyobb szolgáltatójának, a román Medlife-nak a megjelenése a Rózsakert többségének megvásárlása révén. A trendet kevéssé látjuk veszélyeztetve egy esetleges kisebb gazdasági visszaesés esetén sem, mivel a makrogazdasági tényezőknek erre az iparágra is limitált, inkább indirekt hatása lehet.
  3. Logisztika: A nemzetközi fuvarozással foglalkozó cégek csökkenő profitrátája a piaci szereplők számának csökkenéséhez vezethet, ami egyes cégek megszűnése, valamint piaci konszolidáció révén valósulhat meg. Mivel az iparág jelentősen kitett a nemzetközi gazdasági változásoknak, egy erősebb gazdasági visszaesés még a konszolidációs kényszerek ellenére is csökkentheti a tranzakciós aktivitást az év második felére. Ugyanakkor kifejezetten érdekesnek látjuk a belföldi disztribúciós szegmenst, ahol egyre élénkül a befektetői érdeklődés, ugyanakkor a tranzakciós aktivitást korlátozhatja a vonzó célpontok limitált száma.

Konklúzió

2019 elején minden feltétel adott egy nagyon aktív tranzakciós piachoz: a kínálat és a kereslet terén is új és jelentős tényezők jelennek meg (generációváltás, JEREMIE alapok kifutása, új, pénzügyi befektetők megjelenése), míg a hitelfinanszírozási kondíciók továbbra is rendkívül kedvezőek a céget vásárolni tervezők számára. Ugyanakkor az év második felében megvan a veszélye, hogy a világban és Magyarországon is lassul a gazdasági növekedés és romlanak a további kilátások. Mivel a 2008-09-eshez hasonló összeomlás nem várható, sokkal inkább valószínűsíthető egy enyhébb lassulás, ezért a gazdasági környezet változásának a tranzakciós piacra való hatása is változó lesz iparáganként. Érdemes megfontolni a tulajdonosoknak, hogy cégeiket a lehetőségekhez mérten minél előbb igyekezzenek piacra vinni. Vevői oldalon a kivárásnak ugyanakkor nem feltétlenül lesz jelentős hozadéka. Tapasztalataink szerint hiába jön egy bizonytalanabb környezet, az eladók árelvárásai általában csak hosszabb (akár több éves) késéssel reagálnak negatív tőkepiaci mozgások esetén. Vagyis a bizonytalan környezet ellenére nem várjuk, hogy a tranzakciók értékeltségi szintje jelentősen csökkenjen a közeljövőben.

A megvalósuló tranzakcióknál a vevői oldalon a hazai szereplők (magán- és pénzügyi befektetők egyaránt) arányának növekedésére számítunk, míg várakozásaink szerint a külföldi stratégiai befektetők aránya a vevők között, egy-egy iparág kivételével, inkább csökkenő lehet.

 

 

 Heal Partners Kft. (www.healce.com)


Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners Kft.-ről: A Heal Partners Kft. egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának (www.globalscopepartners.com), ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

[1] Szabályozási megfelelés, engedélyek beszerzése és folyamatos megújítása, stb.

Összes cikk:

 

Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben. Valamilyen magyar sikertörténet, avagy követjük a szomszédot? 2017. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogyan teljesített a magyar magán egészségügyi szektor a tavalyi évben a román magánszektorral összehasonlítva.