Mars-hasáb

Tartalom letöltése (pdf) ▼

Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások – 2015. Június

2015 áprilisában a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan egy fórumon jelentette ki: „Azt hiszem, hogy egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek”

Játszunk el a gondolattal: Mit gondolhat egy távolról jött marslakó az ügyeinkről? Talán még az életünkben ellenőrizhetjük!

Tények

  • A Jófogás magába olvasztotta az OLX-et (korábbi Apród) és cserébe átadta a román és portugál piacot az Allegro Groupnak. (Forrás: Origó, 2015. május 19.)
  • Nyáron már megkezdi szolgáltatásainak egy részét a Duna Medical Center, a 40 millió eurós magánberuházás keretében létrejövő magánkórház (Forrás: Világgazdaság, 2015. május 8.)


Definíciók

  • Online piactér: Az online kereskedelmi piac fontos szegmensét alkotják az online piacterek, ahol az eladók és vevők kereskedők közbeiktatása nélkül tudnak üzletet kötni. Ez a szegmens mindig létezett, de az internet előtt apróhirdetésnek hívták. Az internet terjedésével az ilyen típusú C2C (customer to customer) kereskedelem rohamos növekedésnek indult, hiszen a szereplők könnyebben egymásra találtak az internet segítségével.
  • Magán-egészségügyi szolgáltató: Humán egészségügyi szolgáltatást végző vállalkozás, amely magán (tehát nem állami) tulajdonban van.


Miért érdekes ez?
Látszólag két teljesen független vállalati hír: különböző iparágak, különböző cégek, különböző vállalati-életciklusok, különböző üzletfejlesztési lépések (összeolvadás, illetve önálló fejlesztés). Mi a közös Mars-távolból nézve? Minden ugyanaz, csak az időzítés tér el!

A jó öreg Kereslet és Kínálat

junius01


Mi következhet ebből? Az időzítés a lényeg!

Egy iparág szerkezetében az életciklus görbén előre haladva jellemzően megfigyelhető, hogy a piaci növekedés ellaposodásával, vagy megszűnésével egyre inkább kínálati piacról beszélhetünk és lezajlik a szereplők konszolidációja. Az online piacterek esetében ennek a konszolidációnak egy markáns lépése a Jófogás-OLX tranzakció, míg a magán-egészségügy területén az ilyen mértékű konszolidáció még várat magára (bár nem példa nélküli, lásd a Telki Magánkórház és Rendelőintézet értékesítése a közelmúltban). A jelenlegi magán-egészségügyi szereplők egyelőre leginkább az önálló növekedési stratégiáik végrehajtásával vannak elfoglalva: üzleti terveik erős növekedési fázist tükröznek, az árbevétel és a profit dinamikus bővülését prognosztizálják a versenytársak hasonló elképzelései mellett. Mindez persze csak akkor lenne megvalósítható, ha a magán-egészségügyi piac az elmúlt évek dinamikájával bővülne, ehhez azonban a háztartásoknál maradó elkölthető összegek jelentős növekedése mellett leginkább egy funkcionáló magánbiztosítói piac is kellene. Ennek hiányában leginkább a magán-szolgáltatóknál elköltött összegek növekedési trendjének lassulására lehet számítani.

Távolról nézve tehát az látszik, hogy bár a magán-egészségügyi kereslet még mindig növekszik, közeleg az idő amikor az online piacterekhez hasonlóan felerősödnek profitabilitás növelését célzó konszolidációs erők is, nemcsak zöldmezős befektetőként, mint a DMC, hanem kisebb szereplők felvásárlóiként is. A következő 1-2 évben véleményünk szerint a kis-közepes méretű szolgáltatók egyre jobban döntési kényszerbe kerülnek: vagy képesek a konszolidációs folyamat élére állni vagy a javuló cégérték mellett betagozódnak egy konszolidáló csoportba. A harmadik alternatíva nehezen fog hozzájárulni a tulajdonosi értékteremtéshez. Nézzük csak meg az online piacterek piacán a Jófogás-Vatera-OLX cégek melletti kisebb vállalatok számait!

Heal Partners Kft. (www.healce.com)

Jászkuti Bertalan
Karli Péter
ÜgyvezetőkÖsszes cikk: