Mars-hasáb

Tartalom letöltése (pdf) ▼

A kis hal is megeheti a kishalat – 2015. Augusztus

2015 áprilisában a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan egy fórumon jelentette ki: „Azt hiszem, hogy egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek”

Játszunk el a gondolattal: Mit gondolhat egy távolról jött marslakó az ügyeinkről? Talán még az életünkben ellenőrizhetjük!

A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni. A most jellemző helyi cégek helyett országos lefedettséggel rendelkező szereplők szállítják majd a termékek többségét.

Tények
A debreceni székhelyű, magyar tulajdonú Trans-Sped cégcsoport megvásárolta a finn állami vasút tulajdonában álló Transpoint International (HU) Kft-t tevékenységének és földrajzi lefedettségének növelése céljából. (Forrás: Logisztika.com, 2015.június.30.)

A logisztikai szegmensben a cégek földrajzi terjeszkedése várható
2014-ben 27 logisztikai tranzakció zajlott le a közép-kelet európai régióban, a vásárlók jellemzően tőkeerős nemzetközi/globális vállalatok. Várhatóan ezen vállalatok stratégiai megfontolásai és pénzügyi motivációi valamint a globális fogyasztói igények további tranzakciós igényt fognak támasztani a térségben. A helyi meghatározó szereplők némelyikénél fennálló utódlási kérdések és az egészséges nyugat-európai értékelési szintek (éves árbevétel 0,8 – 1,2szerese, az éves EBITDA 6-8szorosa) támogatni fogják a szektor vállalat-felvásárlási aktivitását a régióban. Mindezek mellett természetesen jelentős tényezőnek ítéljük meg azon hazai kisebb-közepes vállatokat is, amelyek hosszú távon a várható konszolidációs hullám élére kívánnal állni.

A magyarországi szállítási és raktározási szektor jelenleg erősen szétszabdalt, közel 32.000 szereplő van jelen. A mikroméretű vállakozások nagy száma kevésbé meglepő, mint az, hogy minden további kategóriában is viszonylag nagyszámú vállalat található. Ez a piacszerkezet úgy alakulhatott ki, hogy egy-egy nagyobb vállalat vagy vállalatcsoport által támasztott logisztikai igényre alapulva létrejöttek lokális szereplők az ország különböző pontjain. Ezek a logisztikai cégek a környező kisebb ügyfelek fuvarozási igényeit már gazdaságosan hozzá tudják kapcsolni a nagy szereplő miatt fentartott kapacitásokhoz, így egyre nyereségesebben tudnak működni.

augusztus04

Ugyanakkor a magyarországi logisztikai piacon már csak a piac méretéből fakadóan sem várható, hogy hosszú távon fennmarad ez a széttöredezett jelleg. Egyrészt hatékonyságjavulást és fogyasztói elégedetség növekedést lehet elérni egy-egy piacot konszolidáló lépés kapcsán, másrészt pedig a konszolidáció néhány egyéb kiemelt feltétele (úgymint szervezeti fejlettség, tőkeerő, utódlási kérdőjelek, nemzetközi nagyvállalati-kivonulás) jelentős részben már teljesült a hazai cégek vonatkozásában.

augusztus05

A folyamat gyorsasága az emberi tényezők függvénye
A felvásárlások felpörgésének feltétele, hogy a tulajdonosi döntésen túl, a megfelelő szervezeti és menedzsment háttér, elegendő pénzügyi forrás és megfelelő szinergiákat rejtő célpont együttesen álljanak rendelkezésre. Magyarország földrajzi elhelyezkedése, fejlett közúti infrastruktúrája és a hazai szektor struktúrája eredményeképpen a célpontok megvannak; a tulajdonosi akarat fényében a szervezeti, menedzsment és pénzügyi háttér megfelelő támogatás mellett megteremthető. A kulcskérdés itt is az emberi tényező: tulajdonosi elszántság és az erős, egymást kiegészítő menedzsment a konszolidációs stratégia legfontosabb elemei. Aki ezekkel nem rendelkezik, az is profitálhat a folyamatokból eladóként. A konszolidációs folyamat várhatóan nem néhány év alatt megy végbe, de az biztos, hogy aki felkészül rá, előnyösebb pozícióba kerül a folyamat végén. Igaz ez akkor is, ha az eddig felépített cégérték realizálásán gondolkozik, vagy a konszolidációs folyamat élére akar állni.

Heal Partners Kft. (www.healce.com)

Jászkuti Bertalan
Karli Péter
Ügyvezetők


A Heal Partnes Kft-ről: A Heal Partners Kft. egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának ( www.globalscopepartners.com), ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.Összes cikk: