Mars-hasáb

Tartalom letöltése (pdf) ▼

 Új év, új trendek? – 2016. január

 

2015 áprilisában a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan egy fórumon jelentette ki: "Azt hiszem, hogy egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek"

Játszunk el a gondolattal: Mit gondolhat egy távolról jött marslakó az ügyeinkről? Talán még az életünkben ellenőrizhetjük!

Év eleje van, e havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, illetve részben az ezen cikkekben írt, trendekre támaszkodva feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

Tények

2015 volt az első évünk, amikor havi rendszerességgel kezdtük megosztani az aktuális gazdasági hírekről szőtt gondolatainkat jelenlegi, illetve lehetséges jövendőbeli ügyfeleinkkel, partnereinkkel. Szerteágazó év (félév!) volt. Szóltunk a magánegészségügy várható változásairól és akkor még  nem sejtettük, hogy az év vége az állami egészségügy szaporodó válságjelenségeiről fog szólni, ami felgyorsíthatja az általunk elképzelt folyamatot. Írtunk az olcsó pénz hatásáról a tranzakciós folyamatokban, amelynek hatása a 2015. évi nemzetközi tranzakciós statisztikákban is megjelent. Szóltunk a logisztikai piac várható konszolidációs folyamatáról, ahol további bejelentésekre számítunk 2016 során. Sepregettünk mind a tanácsadók, mind a családi vállalkozások háza táján és a kihívások mindkét területen túlmutatnak a 2015-ös éven. Megállapítottuk, hogy az internetes kereskedelem a felnőtté válással járó kihívásokkal küzd és nem lennénk meglepődve, ha egy év múlva is új forgalmi rekordokról és strukturális változásokról kellene beszámolnunk ebben az iparágban. Az év vége a Mars-hasábon is a jótékonykodás szellemében telt. Mi a magunk részéről 2016. évben is folyamatosan igyekszünk aktívan támogatni néhány, általunk kiemelten kezelt célt.

A 2015-ös évben az alábbi Mars-hasáb cikkek jelentek meg (a cikkek a www.healce.com weblapon tekinthetők meg):

mars201601

A fenti elemzések során iparági információk, illetve saját tapasztalatok alapján igyekeztünk trendszerű mozgásokat, illetve motivációkat azonosítani. Év eleje lévén nézzük most meg, hogy mi várható 2016-ban! 

2016-os trendek a régiós tranzakciós piacokon

  1. Alacsony kamatkörnyezet: A lassú európai gazdasági kilábalás következményeként várható és a magyar gazdaság viszonylagos stabilitásától támogatva, a kamatkörnyezetben 2016-ban nem várunk jelentős változást. Ennek következtében nem várható drasztikus visszaesés a nagyobb méretű és hitelből finanszírozott felvásárlásokban sem, ahol az alacsony kamatoknak jelentős élénkítő hatása van (lásd Olcsó pénz = drága vállalatok című korábbi írásunkat). 
  2. A középméretű magyar vállalkozások tranzakciós aktivitása lassan növekszik: A 80-as és 90-es években alapított családi vállalkozások közül egyre több ér el olyan méretet, amely külföldi érdeklődők számára is érdekes lehet. Ezzel párhuzamosan az alapítók életkora miatt egyre inkább előtérbe kerül a cégutódlás kérdése, amelyre a vállalat értékesítése természetesen csak az egyik megoldás; egyre több jó példát látunk itthon is arra, hogy az adott vállalatok irányítását a család fiatalabb generációja veszi át. (lásd A családban az erő című korábbi írásunkat). A keresleti oldalon kiegyenlítetten szerepelhetnek a belföldi és a külföldi befektetők. Ezt a befektetői aktivitást erősítheti az alacsony hitelkamat-környezet, illetve bizonyos iparágakra jellemző néhány konszolidátor (akár hazai családi vállalkozás, akár külföldi tulajdonos) növekedési ambíciója (lásd Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások és A kishal is megeheti a kishalat című korábbi írásainkat). 
  3. A Jeremie alapok aktív első féléve várható: A jelenlegi Jeremie alapok befektetési időszaka májusig meghosszabbításra került, de új pályázatok kiírásáról még nem lehet biztosat tudni. 
  4. Angyalbefektetők megerősödése: Folyamatosan nő azon befektetők száma a magyar piacon, akik egy sikeres vállalat-értékesítés után új szerepben, befektetőként igyekeznek hasznosítani tapasztalataikat és megszerzett tőkéjüket. A Jeremie alapok befektetési időszakát követően a kisebb méretű adásvételek és a korai fázisú finanszírozások csökkenő keresletét részben áthidalhatja az angyalbefektetők térnyerése.
  5. Növekvő tranzakciós volumen az magánegészségügyi szolgáltatók szegmensében: a közép-kelet-európai régióban a növekvő magán egészségügyi költések aránya, a kedvező értékelési szorzószámok ösztönzőleg hatnak mind a helyi konszolidátorok, mind a nemzetközi csoportok és kockázati-tőke alapok aktivitására.
  6. Szoftver szegmens arányának további növekedése várható a TMT szektorban: A telekom és infrastruktúra tranzakciók mérsékelt ütemű folytatódását várjuk. Egyértelműen növekvő trend várható az új üzleti modellekhez kapcsolódó, trendi technológiai (elsősorban szoftver) vállalkozások adás-vételénél kiemelten magas értékeltség mellett.
  7. Logisztikai szegmensre a helyi szereplők erősödése mellett kedvező exit lehetőségek jellemzőek: A közép-kelet európai régióban néhány helyi szereplő várhatóan 2016-ban is aktívan fogja használni a felvásárlás általi bővülést. A kedvező értékeltségi szintek pedig az eladó oldal motivációját is tovább erősíthetik.

Konklúzió – tovább bővülő tranzakciós piac

2016-ban várhatóan Magyarországon és a közép-kelet európai régióban bővülő tranzakciós aktivitás várható többek között a kedvező kamatkörnyezetnek és a befektetők erősödésének köszönhetően az egészségügy, a telekommunikáció- média- technológia és a logisztikai szegmensben is. Emellett a magyar vállalati befektetési piac aktivitását alapvetően Jeremie alapok kifutása, az angyalbefektetők további aktivitása és a kormányzat piac befolyásoló aktivitása dominálja majd. 

 

Heal Partners Kft. (www.healce.com)

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners Kft.-ről: A Heal Partners Kft. egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának (www.globalscopepartners.com), ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.Összes cikk:

1.       Alacsony kamatkörnyezet: mely leginkább az európai gazdasági kilábalás következményeként várható. Ennek következtében nem várható drasztikus visszaesés a nagyobb méretű és hitelből finanszírozott felvásárlásokban, ahol az alacsony kamatoknak jelentős élénkítő hatása van (lásd Olcsó pénz = drága vállalatok című korábbi írásunkat).

2.       A középméretű magyar vállalkozások tranzakciós aktivitása lassan növekszik: A 80-as és 90-es években alapított családi vállalkozások közül egyre több ér el olyan méretet, amely külföldi érdeklődők számára is érdekes lehet. Ezzel párhuzamosan az alapítók életkora miatt egyre inkább előtérbe kerül a cégutódlás kérdése, amelyre a vállalat értékesítése természetesen csak az egyik megoldás; egyre több jó példát látunk itthon is arra, hogy az adott vállalatok irányítását a család fiatalabb generációja veszi át. (lásd A családban az erő című korábbi írásunkat). A keresleti oldalon kiegyenlítetten szerepelhetnek a belföldi és a külföldi befektetők. Ezt a befektetői aktivitást erősítheti az alacsony hitelkamat-környezet, illetve bizonyos iparágakra jellemző néhány konszolidátor (akár hazai családi vállalkozás, akár külföldi tulajdonos) növekedési ambíciója (lásd Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások és A kishal is megeheti a kishalat című korábbi írásainkat).

3.       A Jeremie alapok aktív első féléve várható: A jelenlegi Jeremie alapok befektetési időszaka májusig meghosszabbításra került, de új pályázatok kiírásáról még nem lehet biztosat tudni.

4.       Angyalbefektetők megerősödése: Folyamatosan nő azon befektetők száma a magyar piacon, akik egy sikeres vállalat-értékesítés után új szerepben, befektetőként igyekeznek hasznosítani tapasztalataikat és megszerzett tőkéjüket. A Jeremie alapok befektetési időszakát követően a kisebb méretű adásvételek és a korai fázisú finanszírozások csökkenő keresletét részben áthidalhatja az angyalbefektetők térnyerése.

5.       Növekvő tranzakciós volumen az magánegészségügyi szolgáltatók szegmensében: a közép-kelet-európai régióban a növekvő magán egészségügyi költések aránya, a kedvező értékelési szorzószámok ösztönzőleg hatnak mind a helyi konszolidátorok, mind a nemzetközi csoportok és kockázati-tőke alapok aktivitására.

6.       Szoftver szegmens arányának további növekedése várható a TMT szektorban: A telekom és infrastruktúra tranzakciók mérsékelt ütemű folytatódását várjuk. Egyértelműen növekvő trend várható az új üzleti modellekhez kapcsolódó trendi technológiai (elsősorban szoftver) vállalkozások adás-vételénél kiemelten magas értékeltség mellett.

7.       Logisztikai szegmensre a helyi szereplők erősödése mellett kedvező exit lehetőségek jellemzőek. A közép-kelet európai régióban néhány helyi szereplő várhatóan 2016-ban is aktívan fogja használni a felvásárlás általi bővülést. A kedvező értékeltségi szintek pedig az eladó oldal motivációját is tovább erősíthetik.