Mars-hasáb

Tartalom letöltése (pdf) ▼

 

Legjobb recept csak Neked!

 

2015 áprilisában a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan egy fórumon jelentette ki: "Azt hiszem, hogy egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek"Játszunk el a gondolattal: Mit gondolhat egy távolról jött marslakó az ügyeinkről? Talán még az életünkben ellenőrizhetjük!

A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket, melyben párhuzamot vonunk egy szeretettel készülő karácsonyi sütemény és egy sikeres vállalat-eladási tranzakció között. Gondoljuk csak meg: egy odaadó szakács, a támogató és segítő család és egy hosszú évek alatt tökéletesre csiszolt recept; csupán ez kell a karácsonyi süti-sikerhez! Egy elkötelezett cégépítő, egy támogató tulajdonos és csapat és egy hiteles versenyfolyamat; kell-e több egy sikeres exithez?

 

Tények

  1. A NOSALTY weboldalon november 28-án került publikálásra a TOP 11 csodaszép karácsonyi aprósütemény (Forrás:NOSALTY)

  2. Tulajdonosváltás a NOSALTY-nál. (Forrás: Marketing & Média Online:Új kézben a Nosalty, 2017.08.18.)

 

Recept

Fontantos Sütemény

 

Sikeres Tranzakció

 

 Fondant handshake01                         

Hozzávalók: 

Hozzávalók: 

   
A tésztához: Az ügylethez:
250 g búzaliszt  250%-ig transzparens működés 
½ csapott tk. Dr. Oetker Sütőpor  Egy nagy kanál támogató tulajdonos
50 g darált mogyoró                                                                                                                             Egy nagy tálban sok-sok elkötelezett ember kiegészítő készségekkel, egymásra való nyitottsággal
150 g Rama Vajas íz 150%-ig hiteles üzleti terv
50 g cukor 1 jó időzítés
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 1 jól strukturált, hiteles folyamat, releváns adatszolgáltatással
1 csipet só 1-2 újratervezés, csak hogy érdekes legyen!
1 db tojás (M-es méretű) 1 csapat tanácsadó, csak hogy üzleti és jogi mederben maradjunk!
   
A díszítéshez A díszítéshez
200 g Dr. Oetker Fondant fehér 1 kanál vita, 2 kanál együttműködés
Dr. Oetker Díszítő Cukormáz fehér Szép, olvasható anyagok
Dr. Oetker Dekor Toll Szerencse toll az aláíráshoz
   
Előkészítés: Előkészítés:
   
Linzer tészta: A lisztet a sütőporral egy keverőtálban elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává összedolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 1⁄2 cm vékonyra kinyújtjuk és tetszőleges motívumokat (Ø kb. 4 cm) szúrunk ki belőle. A motívumokat a tepsibe helyezzük és megsütjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk.                            

A vállalat által elkészített üzleti tervet átvizsgáljuk közösen a managementtel, ahol kiemelten fontosak a hitelességi és a transzparencia szempontok. Áttekintjük a vállalat legfontosabb egyéb alapdokumentumait, majd ezen alapanyagokból egy összefüggő, összefoglaló jellegű, de érdemi részleteket tartalmazó vállalati-összefoglalót készítünk a vevőjelöltek felé. Megtervezzük a folyamatot és a vevőjelöltek felé történő kommunikációt. Azután elindulunk!
Alsó és felső sütés: Kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: Kb. 160°C (előmelegítve)
Sütési beállítás: Középre
sütés: kb. 12 - 15 perc
Segítjük a céltársaságot 360 fokos szögben átvilágító vevőjelöltek céggel kapcsolatos megértését; átlagosan 2-3 hónapon át folyik a célpont „grillezése”. Ezt követően várjuk az ajánlatok beérkezését, majd az ügyfél szempontjait figyelembe véve döntési javaslatot teszünk!

Az aprósüteményeket sütőpapírral együtt egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A szerződés aláírását követően a kedélyek lenyugszanak; immár a zárási feltételekre várunk, de már kicsit kóstolgatjuk az új helyzetet!

Díszítés: A fehér fondantot egy felvágott hűtőtasak oldalai között kb. 2 mm vékonyra kinyújtjuk, majd a tasak mindkét oldalát leválasztjuk róla. Ugyanolyan formájú motívumokat szúrunk ki, mint az aprósüteményeké és ezeket a díszítő cukormázzal a sütikre ragasztjuk, majd a dekor tollakkal tetszőleges motívumokat rajzolunk rá, és hagyjuk megszáradni. Díszítés: Mondjuk, mutatjuk, érzékeltetjük a portéka szépségét, egy-egy kóstolót is adunk. Ugyanakkor a máz édeskevés! Alapos tárgyalások eredményeképpen aláírásra kerül egy, az új befektető és az eladó oldal elvárásait is figyelembe vevő adásvételi szerződés. Mindezt a szerencse toll segítségével kivitelezzük.
   
Tálalás: Tálalás:
   
Kb. 60 darab A megvalósulás pillanatáig figyeljük a folyamatot, a zárásig nem hagyjuk lankadni senki figyelmét. Ezután záró vacsora keretében ünnepeljük az előző időszak megfeszített munkájának gyümölcsét.
   
Javaslatok, alternatív elkészítés: Javaslatok, alternatív folyamat:
   
Ha a tészta ragad, tegyük frissen tartó fóliába csavarva kb. 30 percre hideg helyre. Ha az első fázisban azonosított hozzávalók összegyúrása után nem alakult ki egy koherens egységet adó kép a vállalatról, javasoljuk az tranzakció felkészítő együttműködést, amely nagyban segíti a későbbi sikeres folyamat megvalósulását

Jól záró dobozban a sütemény kb. három hétig tárolható. Magántőke befektető estén a vállalat 3-6 évig való tartását javasoljuk a portfolióban, stratégiai befektető esetén nincs szavatossági időkorlát!

 

Következtetés:

Első hallásra egyszerűnek tűnik a recept megvalósítása, hiszen ha a megfelelő alapanyagok rendelkezésünkre állnak, már csak követni kell a lépéseket. Fontos ugyanakkor a figyelmes, erőfeszítést nem sajnáló és a végcélt szem előtt tartó szakács által támogatott tranzakciós előkészítési és lebonyolítási folyamat. Egyszerű receptek esetén is javasolt alázatosan követni a forgatókönyvet, azonban esetleges nem várt bonyodalmak esetében évek tapasztalatával felvértezve alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez.


A szakács számára a legjobb dicséret az elégedett, visszatérő vendég látványa egy finom sütemény után:

  • Zalai Ágnes, a NOSALTY Vezérigazgatója: „A folyamat egésze alatt a Heal Partners tanácsadói mind szakmailag, mind emberileg olyan hozzáadott értéket adtak a NOSALTY csapatának, ami nélkül ez a tranzakció nem jöhetett volna létre."
  • Streitmann Norbert, a NOSALTY többségi tulajdonosa: „Lelkiismeretes és elkötelezett tanácsadót kerestünk, a Heal Partners-ben nem csalódtunk.”

 

Heal Partners Kft. (www.healce.com)


Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners Kft.-ről: A Heal Partners Kft. egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának (www.globalscopepartners.com), ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

[1] Szabályozási megfelelés, engedélyek beszerzése és folyamatos megújítása, stb.

Összes cikk:

 

Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben. Valamilyen magyar sikertörténet, avagy követjük a szomszédot? 2017. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogyan teljesített a magyar magán egészségügyi szektor a tavalyi évben a román magánszektorral összehasonlítva.