Mars-hasáb

2019-2020 a csomaglogisztika évei

Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

Idei cikkünkben a szokásos módon bemutatjuk a 2019-es üzleti év dinamikáit, de rendhagyó módon kiemelten fókuszálunk már az aktuális évre is annak több aspektusból remélhetőleg rendhagyó, ugyanakkor megkerülhetetlen, az iparágat jelentősen befolyásoló történései miatt.

Makro és mikro szinten is visszaesést hozott a 2019-es év és várhatóan 2020-ban is folytatódik a negatív volumentrend. A vírushelyzet kihívások és sok nehézség elé állítja az iparági szereplőket, alkalmazkodásra késztet. Felfogható ugyanakkor katalizátorként is, régóta halogatott döntéseket kényszeríthet ki és bizonyos szegmensek teljesítményét látványosan felpörgetheti.

Tények
1. 2020 szeptember 30-ig megjelentek a magyarországi vállalkozások 2019-re vonatkozó pénzügyi beszámolói
2. Dinamikusan növekszik a csomagautomata business (Forrás: Vg.hu)
3. Tovább növekszik a hazai fuvarozó online piactér (Forrás: Magyar-logisztika.hu)
4. 7,2%-ot nő a globális CEP piac idén (Forrás: Ti-insight.com)

Makro oldalról így fest a kép

A 2018-as csökkenést követően 2019-ben újra növekedés látszott (közel 5%) a foglalkoztatottak létszámának tekintetében a szállítás-raktározás ágazatban. Az átlagbérek dinamikus növekedése folytatódott, a korábbi két évhez hasonlóan 2019-ben is kétszámjegyű átlagbér növekedés történt. Habár ez nem meglepő és megfelel a versenyszférában tapasztalható általános tendenciának, de továbbra is úgy véljük, hogy már rövid távon is veszélyezteti a jelenlegi üzleti modelleket, így lépéskényszert szül.

A közúti és vasúti szegmensben is csökkentek a volumenek 2019-ben, előbbi területen 2%, utóbbinál több, mint 7% volt a visszaesés. Az elmúlt hét év átlagos volumen változása kb. +3,5% mindkét vonalon.

Az egy évvel ezelőttihez képest nem változott a helyzet abban a tekintetben, hogy kritikus, a profitabilitást jelentősen befolyásoló tényező a logisztika-szállítmányozás területén a munkaerőpiac dinamikája. Kiindulva abból, hogy a költségstruktúra ezen része jellemzően kevésbé rugalmas, azokban az években, amikor a volumen stagnál, vagy csökken, profit szempontból még fájdalmasabb a munkaerőnek való kitettség – így volt ez 2019-ben és várhatóan 2020 sem fog jobban alakulni iparági szinten.

A fentiek miatt vártuk az automatizációs törekvések dinamikus fejlődését kiemelten azokon a területeken, ahol ez leginkább adja magát, például raktárlogisztikai és egyéb belső folyamatokban. Egyelőre a vártnál visszafogottabb az előrelépés ezen a téren, azonban úgy látjuk, hogy a 2020-as év új kihívások elé állítja az iparági szereplőket, kikényszeríti az alkalmazkodást és előre menekülést, ami pont az automatizáció, digitalizáció területén hozhatja meg az áttörést végre.

A fenti folyamatok fényében elemeztük a szegmens jelentős hazai szereplőinek 2019-es teljesítményét. Azt vizsgáltuk, hogy az egyes vállalatok hogyan reagáltak a romló makrokörnyezetre. Vélhetően alszegmensenként eltérő a kép, az üzleti modellek tekintetében is elindult, vagy el fog indulni a differenciálódás. Továbbra is azt várjuk, hogy a hatékony, rugalmas cégek, valamint azok, akik megfelelő niche szegmensekre fókuszálnak ebben a nehéz környezetben is nyertesek lehetnek és a tranzakciós aktivitás sem fog nullára csökkenni, a pénzügyileg stabil cégeknek az ilyen időszak mindig egy jó lehetőség a piacszerzésre, portfólióbővítésre.

Mikro – Top lista egyes jelentős hazai fuvarozó-logisztikai cégekről

Az elemzés során kiemelten fókuszáltunk az utóbbi két lezárt pénzügyi év (2018 és 2019) eredményeire (árbevétel és EBITDA) és annak dinamikájára. Az alábbi folyamatok, trendek látszódnak (melyet a kiemelt cégek árbevétel- és profit-változás diagrammján szemléltettünk):

Ugyan a vizsgált cégek kétharmadánál (21-ből 14 esetben) nőtt az árbevétel, reál szinten azonban stagnált az összeforgalom. A TOP10 vállalat közül mindössze a Petrolsped csoport és a Transintertop produkált reál szinten is érzékelhető növekedést (6,1% és 7,3%). A lista második felében viszont találhatóak olyan cégek, akik kiemelkedően teljesítettek 2019-ben is. A Hell-lel egy tulajdonosi körbe tartozó BHS Trans évek óta dinamikus növekedést mutat, tavaly is 25%-ot bővült. A KA-PE Transz tipikus példája a több lábon álló feltörekvő és dinamikusan növekedő szolgáltatóknak, 2019-ben a korábbi 6-7 évhez hasonlóan közel 30%-os növekedést produkált. A régiós vasúti árufuvarozással foglalkozó CER cégcsoport 56%-os árbevétel növekedést könyvelt el 2019-ben és további ambíciói között szerepel a tőzsdei bevezetés melynek érdekében 2020 folyamán 2,2 milliárd forint tőkét vont be többek között a Széchenyi Alapoktól. Az észak-alföldi régióra, valamint a volt FÁK országokból származó árumozgatásra koncentráló Kelet-Trans 2000 jelentős árbevétel növekedést riportált 2019-ben, azonban vélhetően a korábbi évekhez képest többszörös (5-6-szor magasabb) kimutatott árbevétel elsősorban technikai jellegű okokra vezethető vissza (ez a szám torzítja az összképet is). Fentieken kívül kétszámjegyű növekedést jegyzett még 2019-ben az egyaránt ömlesztett áruszállításra fókuszáló Agrotrain és Baki-Trans is. A jobban teljesítők látszólag egyedi sztorik, nagy kérdés, hogy hogyan élték meg ezek a cégek és az egész szegmens a 2020-as év kihívásait.

A fentiek közül 8 vállalatnál párosult a volumen növekedés profitabilitás (EBITDA hányad) javulással (abszolút értékben 11 cégnél nőtt az EBITDA, több esetben számottevő mértékben). Év-per-év alapon a legnagyobb EBITDA bővülést a nemzetközi szállítmányozásra fókuszáló Raaberlog könyvelte el, amely változatlan árbevétel mellet megduplázta az EBITDA-ját 2019-ben. Szintén jelentős profitnövekedést ért el a KA-PE Transz, a CER Hungary, a Baki-Trans és az Agrotrain is. Ezen cégek közül azonban egyedül a KA-PE Transz rendelkezik kiemelkedő profit hányaddal (23%), a többi említett cég a listánk alsó fertályába tartozik profitabilitás vonatkozásában.

Összességében tehát azt látni, hogy a makrogazdasági folyamatok fényében kialakult várakozásokat visszaigazolják a vállalati szintű eredmények. Egyedi esetektől eltekintve nem nőtt, sőt inkább visszaesett a volumen és romlott a profitabilitás a vizsgált vállalatok körében.

Csomaglogisztika térnyerése

Míg a fuvarozási piac (mind közúti, mind vasúti) csökkenést könyvelt el 2019-ben, addig a magyar csomaglogisztikai szegmens (CEP – courier, express, parcel) erőteljes növekedése volt megfigyelhető. 2019-ben a belföldi online kiskereskedelmi forgalom 625,1 milliárd forint volt (16%-os növekedést éves szinten), 43,3 millió megrendelés (13%-os növekedés 2018-hoz képest), összesen 38,5 millió sikeres tranzakció, aminek a 68%-a – 26,2 millió tranzakció – külső logisztikai szolgáltató révén került kézbesítésre, 2018-hoz képest ez 18%-os növekedés.

A 2019-es CEP piac növekedését elsősorban az e-kereskedelem folyamatos bővülése határozta meg, 2020-ban viszont már a COVID miatt életbe lépő korlátozások és megváltozott fogyasztói szokások miatt ugrásszerű bővülés volt tapasztalható. 2020-ban a házhozszállítás – melynek aránya 52% volt 2019-ben – tovább erősödik, illetve a csomagautomaták részesedése folyamatosan növekszik az érintkezésmentes átadást biztosító technológiájuk, rugalmasságuk és a többi szolgáltatáshoz viszonyított kedvező árazásuk miatt. A csomagautomaták piacán jelentős bővülés várható a következő években is. A piacvezető Foxpost mellett az Alzabox, és az eMAG-Extreme Digital közös Easybox hálózata is dinamikus bővülést tervez több száz automata telepítésével országszerte. Van is tere a jelentősebb bővülésnek, mert amíg Magyarországon mindössze 400-500 csomagautomata van a piacon, addig a csak négyszer nagyobb Lengyelországban kizárólag a piacvezető szolgáltató rendelkezik 8000 automatával.

A csomaglogisztikai szolgáltatók piacán 2019-ben is a Posta volt itthon a legnagyobb szereplő (27%-os részesedéssel), őt követte a GLS, a DPD, a Sprinter és az Express One. A Magyar Posta üzemeltet csomagautomata hálózatot is, övé a legnagyobb csomagpont lefedettség és további fejlesztésekben is gondolkoznak: megújítják a logisztikai infrastruktúrát, felújítják a fiókokat és folytatják az 50 milliárd forintos MPL Plusznak nevezett programjuk megvalósítását, melynek keretében egy új országos logisztikai központ kialakítását tervezik.

Látva a szegmensben rejlő növekedési potenciált, olyan fuvarozásban jártas specialisták is megjelentek a piacon, mint a Waberer’s-Szemerey, aki a Magyar Telekom ügyfelei részére indított októberben házhozszállítási szolgáltatást és más olyan nagyvállalatokról is hallani, akik megjelenésüket tervezik a szegmensben. A szereplők a piac további bővülésére számítanak, az e-kereskedelem aránya a GKI előrejelzése szerint Magyarországon a jelenlegi 5-5,5%-os szintről 5,9%-ra fog nőni 2021-re és a vírus hatására kialakult szokások is várhatóan a CEP piac bővülésének fognak kedvezni, ahogy ezt tapasztalhattuk az első félévben is.

Konklúzió

Fuvarozás – A fuvarozás területén, legyen szó közúti, vagy vasúti szegmensről, a csökkenő volumenek növekvő árversenyt, szűkülő profitot eredményeztek 2019-ben. 2020-ban további jelentős visszaesés látszik, habár az év második felére a volumen visszaesés mérséklődött. Úgy tűnik továbbá, hogy jelenleg a belföldi disztribúció stabilabb tevékenység, mint a nemzetközi FTL. A fenti tendenciák miatt arra lehet számítani, hogy a kevésbé stabil szereplők, akik pénzügyi nehézségekkel küzdenek, nem tudnak specializálódni, vagy mérethatékonysággal kapcsolatos problémáik adódnak, eltűnhetnek a piacról. Ezt a fajta piactisztulást azonban késlelteti a hitelmoratórium, így a folyamat komolyabb hatásai 2021 második felében várhatóak. Habár ez a folyamat alkalmat adhatna a tőkeerős szereplőknek a konszolidációra, a jelenlegi körülmények között egyelőre nem számítunk komolyabb tranzakciós folyamatokra.

Raktárlogisztika – A diverzifikált tevékenységi portfólióval rendelkező cégek ellenállóbbak, különösen igaz ez az olyan szereplőkre, akik raktározással is foglalkoznak. A tisztán fuvarozó cégekhez képest mind 2019-ben, mind a COVID sújtotta 2020-as évben kisebb visszaesést produkáltak. Ahogy 2020-ban jelentős előretörést mutat az e-kereskedelem, úgy ennek hátán a raktározási szegmens is felfutóban van. Jellemzően nagy külföldi cégek dominálják a piacot, de kis számban feltörekvő helyi szereplők is vannak a térképen.

Csomaglogisztika – A csomaglogisztika, expressz kiszállítás szegmensében folyamatos volumennövekedés tapasztalható. Ez a tendencia szorosan összefügg az online kereskedelem dinamikus növekedésével. A szegmensen belül a csatornák kisebb mértékű átrendeződése érezhető itthon is. A csomagautomaták piaca növekszik, míg az átadópontok jelentősége csökken, a házhozszállítás pedig tartja magát. A fenti átrendeződéssel párhuzamosan, összhangban a globális trendekkel várhatóan új, nagy szereplők érdeklődését keltheti fel a piac itthon is, így a három piacvezető (GLS, DPD, MPL) mögött alaposan átrendeződhet a piac a következő időszakban, vélhetően az akvizíciós aktivitás is megnő.

Szentirmai Gábor

Menedzser

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek