Mars-hasáb

Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének – digitális reklámköltések – sikeres exitjeit. Megállapítható, hogy még ilyen növekvő piacon is érdemes egy szegmensre fókuszálni, ott minőségi szolgáltatással/ tartalommal nagy látogatottságot elérni a cég értékének maximalizálása érdekében. Többet tudhat meg az olvasó arról, hogy miért éri meg a felvásárlóknak a deal. Végül előtérbe kerül néhány szereplő, aki még a nagy döntés előtt áll: önállóan folytatja a cégépítését, vagy egy nagyobb birodalom részeként.

Tények

 • A Motorsport.com – Miami-központú nemzetközi digitális média csoport – felvásárolja Magyarország vezető motorsport weboldalát, a GP-Live.hu-t. A GP-Live.hu majdnem egy évtizede szolgáltat motorsport híreket és információkat Magyarországon. A felvásárló célja beindítani a Motorsport.com Magyarországot. (Forrás: BusinessWire, A Motorsport.com felvásárolja Magyarország vezető motorsport weboldalát, a GP-Live.hu-t, Nyilvánosságra hozva: 2016. május 11).

 • A Magyar Rádió Szövetség adatai alapján a reklámköltéseken belül az online netnet kiadások aránya a 2008-as 10,4%-ról 2015-re 32,5%-ra növekedett, így 2015-ben már a TV költéseket is megelőzve a legnagyobb összeget az internetes platformon költenek a hirdetők. A digitális szegmens még a válság éveiben is 14% feletti növekedést ért el. (Forrás: mrsz.hu).

Mars201605

A digitális reklámköltések növekedésének néhány nagy nyertese

A digitális reklámpiac növekedése a technológia fejlődésével várható volt, ám a növekedés ívét nem lehetett előre látni. A magyarországi dinamikus növekedésnek számos nyertese volt. A Motorsport.com felvásárlása kapcsán áttekintjük az internetes reklámköltések növekedésének néhány nagy nyertesét, akik nem csak domináns piaci pozíciót építettek, hanem sikeres exitet hajtottak végre.

Mars2016052

 Forrás: portfolio.hu, mmonline.hu, HVCA, sg.hu, HVG, COMPUTERWORLD

Femina.hu

 • 2008-ban alapította Gyulai György a minőségi tartalmat előállító női portált, melyet 2015-ben értékesített a CEMP csoportnak. A Femina Média Kft bevétele 2014-re elérte a 314 millió forintot, üzemi eredménye a 47 millió forintot, mely alapján 15% az EBITDA fedezet. Egy olyan női portált hozott létre, amely valamennyi klasszikus női témakör mellett politikával és közélettel is foglalkozik. Legnagyobb versenytársa a NLC, a felvásárlást megelőzően a 6. leglátogatottabb portál volt Magyarországon.
 • A felvásárló a CEMP csoport, a női portál portfóliójába illesztette be a céget, mely a nagy női látogatótáborával jól kiegészíti a Dívány.hu nagy vásárlóerővel rendelkező premium látogatótáborát.

Köpönyeg.hu

 • 2003-ban hozta létre Mészáros Dávid Krausz Miklós ötlete alapján az ország egyik legnépszerűbb, széles körnek közérthető meteorológiai adatokat szolgáltató weboldalát. A közel 800 ezres havi látogatót számláló oldalt 2015-ben adta el az Arkon Zrt a VS csoportnak.
 • A felvásárló a hír és magazin jellegű tartalomszolgáltatási palettájának látogató számát kívánja növelni azáltal, hogy tatalom kínálati palettáját kiszélesíti a meteorológiai tartalmakkal. 
 • Ebben a tranzakcióban kiemelten érdekes az eladó motivációja, mert az Arkon Zrt számára egy portfólió tisztítás és mélyítés történt. Mészáros Dávid a szélesebb spektrumú tartalomszolgáltatás helyett a fókuszálás stratégiáját választott. Meglátása szerint, a magyar piacon egy világszínvonalú ingatlanhirdetési portál tud nyereségesen fennmaradni, ezzé szeretné formálni az Ingatlan.com oldalt, mely cél elérése érdekében megvásárolta Kelet-Magyarország domináns ingatlanhirdetési portálját a toplak.hu-t, 2015 januárjában a kereskedelmi ingatlanok piacvezetőjét az iroda.hu csoportot, 2015 júniusában pedig a Bankráció.hu felvásárlásával a jelzáloghitel piacra is belépett, így országos lefedettségű, kereskedelmi és lakossági ingatlanokat kínáló pénzügyi szolgáltatást is kínáló portállá vált.

Netpincér.hu

 • 1993-ban kezdte el Perger Péter és Csontos Zoltán egyetemi évei végén a netpincér.hu-n keresztül kiépíteni a magyar online étel házhozszállítási piacot, melyen a tranzakciót megelőzően 5 milliárd forintnyi forgalmat közvetített. A társaság Magyarországon piacvezető és Ausztriában második szereplő, árbevétele 2014-ben közel 1 milliárd forint és 51%-os üzemi eredményhányadot ér el, így a tulajdonosok 2014-ben több mint 400 millió forintnyi osztalékot vihettek haza.
 • A felvásárló a Foodpanda, mely 2012-ben kezdte meg működését Ázsiában, jelenleg 23 kiemelt országban több, mint 5.000 városban van jelen fejlődő gazdaságokra koncentrál. Céljuk Magyarországon is a piacvezető szerep megszerzése és belátták, hogy aránytalanul nagy áldozatok útján tudnák ezt elérni, így nem kívánnak belemenni olyan költséges marketingháborúba,, amelyet a 2015 júniusi cikkünkben (Iparági dinamikák: online piacterek versus magán egészségügyi szolgáltatások) is említett OLX-Jófogás páros vívott. A Netpincér ugyan klasszikusan nem a hirdetési bevételeiből szerezi jövedelmét, mégis jó példa arra, hogy fókuszáló stratégia miként tudja a részvényei értéket növelni az online térben.

Használtautó.hu

 • 1999-ben alapította Minkó László és Szemes Árpád a használtautó.hu-t, a 2011-re negyedik legolvasottabb internetes felület Magyarországon. A cég árbevétele 2013-ban meghaladta az 900 millió forintot  és 49%-os üzemi eredményhányadot ért el. 2009-ben az szolgáltatás kategóriában különdíjat kapott az év honlapja jelölésen.
 • 2006-ban a Lapcom jelentős tulajdonrészt szerzett a társaságban. Majd a Schibsted Média 2012-ben megvásárolta a társaság félét, melyet 2014-ben 100%-os tulajdonrésszé bővített. A médiacsoport célkitűzése, hogy a világ első online apróhirdetési szolgáltatójává váljon.

Profession.hu

 • A Profession.hu-t Vári Gergő 2002-ben alapította, mely a megfelelő marketingcsatornák megtalálásának köszönhetően pár év alatt megkerülhetetlen piaci szereplővé az online állásközvetítői piacon. Egy évvel indulását követően 2003-ban már stratégiai szövetséget kötött a Sanoma Médiával, mely 2005-ben meg is vásárolta a társaságot. A Profession.hu 2004-ben 210 millió forintos árbevételt ért el, a piac 50%-át birtokolta.
 • A Centrál Média csoport (korábbi nevén Sanoma Média) 2014-ben tovább értékesítette a profession.hu-t az Axel Springernek. A tranzakció kapcsán az azóta is piacvezető szereplő csak tovább növekedett és a felvásárlás által egy globális portfólió része lett, amely lehetőséget teremt a további növekedésre, mert nem csak a fejlesztés területén tud nemzetközi szintre lépni a cég, hanem az ügyféligények kielégítésében is.

Házipatika.com

 • 2001-ben alapította Blum Péter és Kocsis Gábor a Házipatika.com Kft-melynek árbevétele 2009-hez képest 44%-kal növekedett, így 2010-re elérve a 416 millió forintot. A cégcsoportban a felvásárlás idejére is kialakult már egy szakmailag nagyon erős szakértői bázis, 60 orvos-szakértő tollából, több mint 6.000 minőségi cikk volt olvasható az oldalon. A Deloitte Fast 50 rangsorában öt éven át szerepelt a cég árbevétel növekedése alapján és több rangos díjat nyert el, többek között „A leghitelesebb média a babatáplálásban” címet.
 • A Sanoma Budapest online és nyomtatott tartalma egyaránt piacvezető volt a felvásárlás idején a női célcsoportban. A médiacsoport stratégiai célja a felvásárlással az egészség-vertikum erősítése, és a meglévő női és egészséggel kapcsolatos termékei közötti szinergiák kihasználása.

Konklúzió

A fenti példák alapján világosan látszik, hogy megéri még dinamikusan növekvő piacon is egy kis szegmensre fókuszálni, mert a specializált, piacvezető, minőségi online cégek nem csak a fogyasztóknak és hirdetőknek teremtenek értéket (drasztikus látogatottság-növelés, jelentős reklámfelület amely vonzó az adott szegmensen terméket/szolgáltatást értékesíteni kívánó reklámozóknak), hanem magas tulajdonosi hozammal értékesíthetőek is.  Ezt a konklúziót alesetekre bontva az alábbiak állapíthatóak meg:

 • A Sanoma a CEMP, vagy a Schibsted média csoportok méretéhez képest eltörpül a házipatika.com, femina.hu, illetve a hasznaltautó.hu mérete, ezen online felületek mégis stratégiailag fontos felvásárlási célpontokká tudtak válni. Ennek egyszerű az oka: a „szakterületükön” kiemelkedő minőséget szolgáltattak, amelyen keresztül nagy számú, heterogén és interaktív onlineközösséget építettek ki maguknak. A tranzakció mindkét fél számára értékteremtő tudott lenni, mert számos szinergikus hatás tud fellépni egy nagyobb médiacég részeként. Például a hirdetői bázis szélesebb körét tudják megszólítani, kereszt-értékesítési  lehetőségek és közös marketing akciók által racionalizálhatóak a marketing költések, illetve az általános jellegű költségek is csökkenthetőek. Mindezeken túlmenően az ilyen jellegű exitekben az is lehetőséggé válik, hogy a korlátos méretű céltársaság hosszú évekkel a felvásárlást követően is önálló, fejlődő, piacvezető online felület tud maradni. A profession.hu 2014-es eladásakor már olyan méretűvé növekedett, hogy egy nemzetközi portfólió részeként állnak előtte új fejlődési lehetőségek.
 • Számos további cég van a magyar piacon, amely domináns szereplővé tudott válni egy-egy online részpiacon és jelenleg is privát magánbefektetői tulajdonban van. Ilyen például az Arkon Zrt ingatlan.com-hoz köthető portfóliója, a randivonal.hu, vezető társkereső oldal, a játéknet.hu online gyermekjáték webáruház, a szállás.hu utazásközvetítő oldal, vagy a nosalty.hu receptmegosztó oldal. Ezen vezető piaci szereplők alapítóinál, jelenlegi tulajdonosainál még nyitott a kérdés, hogy meddig építik cégüket önállóan, vagy mikor érzik azt, hogy más kihívást, vagy életvitelt választanak, hisz sok igazság van abban, ahogy Szemes Árpád (a használtauto.hu társ-alapítója) fogalmazott a Digitális Sikertörténetek című könyvben: „Nem a céget adod el, hanem az idődet veszed meg”.

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek