Mars-hasáb

Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének – digitális reklámköltések – sikeres exitjeit. Megállapítható, hogy még ilyen növekvő piacon is érdemes egy szegmensre fókuszálni, ott minőségi szolgáltatással/ tartalommal nagy látogatottságot elérni a cég értékének maximalizálása érdekében. Többet tudhat meg az olvasó arról, hogy miért éri meg a felvásárlóknak a deal. Végül előtérbe kerül néhány szereplő, aki még a nagy döntés előtt áll: önállóan folytatja a cégépítését, vagy egy nagyobb birodalom részeként.

Tények

 • A Motorsport.com – Miami-központú nemzetközi digitális média csoport – felvásárolja Magyarország vezető motorsport weboldalát, a GP-Live.hu-t. A GP-Live.hu majdnem egy évtizede szolgáltat motorsport híreket és információkat Magyarországon. A felvásárló célja beindítani a Motorsport.com Magyarországot. (Forrás: BusinessWire, A Motorsport.com felvásárolja Magyarország vezető motorsport weboldalát, a GP-Live.hu-t, Nyilvánosságra hozva: 2016. május 11).

 • A Magyar Rádió Szövetség adatai alapján a reklámköltéseken belül az online netnet kiadások aránya a 2008-as 10,4%-ról 2015-re 32,5%-ra növekedett, így 2015-ben már a TV költéseket is megelőzve a legnagyobb összeget az internetes platformon költenek a hirdetők. A digitális szegmens még a válság éveiben is 14% feletti növekedést ért el. (Forrás: mrsz.hu).

Mars201605

A digitális reklámköltések növekedésének néhány nagy nyertese

A digitális reklámpiac növekedése a technológia fejlődésével várható volt, ám a növekedés ívét nem lehetett előre látni. A magyarországi dinamikus növekedésnek számos nyertese volt. A Motorsport.com felvásárlása kapcsán áttekintjük az internetes reklámköltések növekedésének néhány nagy nyertesét, akik nem csak domináns piaci pozíciót építettek, hanem sikeres exitet hajtottak végre.

Mars2016052

 Forrás: portfolio.hu, mmonline.hu, HVCA, sg.hu, HVG, COMPUTERWORLD

Femina.hu

 • 2008-ban alapította Gyulai György a minőségi tartalmat előállító női portált, melyet 2015-ben értékesített a CEMP csoportnak. A Femina Média Kft bevétele 2014-re elérte a 314 millió forintot, üzemi eredménye a 47 millió forintot, mely alapján 15% az EBITDA fedezet. Egy olyan női portált hozott létre, amely valamennyi klasszikus női témakör mellett politikával és közélettel is foglalkozik. Legnagyobb versenytársa a NLC, a felvásárlást megelőzően a 6. leglátogatottabb portál volt Magyarországon.
 • A felvásárló a CEMP csoport, a női portál portfóliójába illesztette be a céget, mely a nagy női látogatótáborával jól kiegészíti a Dívány.hu nagy vásárlóerővel rendelkező premium látogatótáborát.

Köpönyeg.hu

 • 2003-ban hozta létre Mészáros Dávid Krausz Miklós ötlete alapján az ország egyik legnépszerűbb, széles körnek közérthető meteorológiai adatokat szolgáltató weboldalát. A közel 800 ezres havi látogatót számláló oldalt 2015-ben adta el az Arkon Zrt a VS csoportnak.
 • A felvásárló a hír és magazin jellegű tartalomszolgáltatási palettájának látogató számát kívánja növelni azáltal, hogy tatalom kínálati palettáját kiszélesíti a meteorológiai tartalmakkal. 
 • Ebben a tranzakcióban kiemelten érdekes az eladó motivációja, mert az Arkon Zrt számára egy portfólió tisztítás és mélyítés történt. Mészáros Dávid a szélesebb spektrumú tartalomszolgáltatás helyett a fókuszálás stratégiáját választott. Meglátása szerint, a magyar piacon egy világszínvonalú ingatlanhirdetési portál tud nyereségesen fennmaradni, ezzé szeretné formálni az Ingatlan.com oldalt, mely cél elérése érdekében megvásárolta Kelet-Magyarország domináns ingatlanhirdetési portálját a toplak.hu-t, 2015 januárjában a kereskedelmi ingatlanok piacvezetőjét az iroda.hu csoportot, 2015 júniusában pedig a Bankráció.hu felvásárlásával a jelzáloghitel piacra is belépett, így országos lefedettségű, kereskedelmi és lakossági ingatlanokat kínáló pénzügyi szolgáltatást is kínáló portállá vált.

Netpincér.hu

 • 1993-ban kezdte el Perger Péter és Csontos Zoltán egyetemi évei végén a netpincér.hu-n keresztül kiépíteni a magyar online étel házhozszállítási piacot, melyen a tranzakciót megelőzően 5 milliárd forintnyi forgalmat közvetített. A társaság Magyarországon piacvezető és Ausztriában második szereplő, árbevétele 2014-ben közel 1 milliárd forint és 51%-os üzemi eredményhányadot ér el, így a tulajdonosok 2014-ben több mint 400 millió forintnyi osztalékot vihettek haza.
 • A felvásárló a Foodpanda, mely 2012-ben kezdte meg működését Ázsiában, jelenleg 23 kiemelt országban több, mint 5.000 városban van jelen fejlődő gazdaságokra koncentrál. Céljuk Magyarországon is a piacvezető szerep megszerzése és belátták, hogy aránytalanul nagy áldozatok útján tudnák ezt elérni, így nem kívánnak belemenni olyan költséges marketingháborúba,, amelyet a 2015 júniusi cikkünkben (Iparági dinamikák: online piacterek versus magán egészségügyi szolgáltatások) is említett OLX-Jófogás páros vívott. A Netpincér ugyan klasszikusan nem a hirdetési bevételeiből szerezi jövedelmét, mégis jó példa arra, hogy fókuszáló stratégia miként tudja a részvényei értéket növelni az online térben.

Használtautó.hu

 • 1999-ben alapította Minkó László és Szemes Árpád a használtautó.hu-t, a 2011-re negyedik legolvasottabb internetes felület Magyarországon. A cég árbevétele 2013-ban meghaladta az 900 millió forintot  és 49%-os üzemi eredményhányadot ért el. 2009-ben az szolgáltatás kategóriában különdíjat kapott az év honlapja jelölésen.
 • 2006-ban a Lapcom jelentős tulajdonrészt szerzett a társaságban. Majd a Schibsted Média 2012-ben megvásárolta a társaság félét, melyet 2014-ben 100%-os tulajdonrésszé bővített. A médiacsoport célkitűzése, hogy a világ első online apróhirdetési szolgáltatójává váljon.

Profession.hu

 • A Profession.hu-t Vári Gergő 2002-ben alapította, mely a megfelelő marketingcsatornák megtalálásának köszönhetően pár év alatt megkerülhetetlen piaci szereplővé az online állásközvetítői piacon. Egy évvel indulását követően 2003-ban már stratégiai szövetséget kötött a Sanoma Médiával, mely 2005-ben meg is vásárolta a társaságot. A Profession.hu 2004-ben 210 millió forintos árbevételt ért el, a piac 50%-át birtokolta.
 • A Centrál Média csoport (korábbi nevén Sanoma Média) 2014-ben tovább értékesítette a profession.hu-t az Axel Springernek. A tranzakció kapcsán az azóta is piacvezető szereplő csak tovább növekedett és a felvásárlás által egy globális portfólió része lett, amely lehetőséget teremt a további növekedésre, mert nem csak a fejlesztés területén tud nemzetközi szintre lépni a cég, hanem az ügyféligények kielégítésében is.

Házipatika.com

 • 2001-ben alapította Blum Péter és Kocsis Gábor a Házipatika.com Kft-melynek árbevétele 2009-hez képest 44%-kal növekedett, így 2010-re elérve a 416 millió forintot. A cégcsoportban a felvásárlás idejére is kialakult már egy szakmailag nagyon erős szakértői bázis, 60 orvos-szakértő tollából, több mint 6.000 minőségi cikk volt olvasható az oldalon. A Deloitte Fast 50 rangsorában öt éven át szerepelt a cég árbevétel növekedése alapján és több rangos díjat nyert el, többek között „A leghitelesebb média a babatáplálásban” címet.
 • A Sanoma Budapest online és nyomtatott tartalma egyaránt piacvezető volt a felvásárlás idején a női célcsoportban. A médiacsoport stratégiai célja a felvásárlással az egészség-vertikum erősítése, és a meglévő női és egészséggel kapcsolatos termékei közötti szinergiák kihasználása.

Konklúzió

A fenti példák alapján világosan látszik, hogy megéri még dinamikusan növekvő piacon is egy kis szegmensre fókuszálni, mert a specializált, piacvezető, minőségi online cégek nem csak a fogyasztóknak és hirdetőknek teremtenek értéket (drasztikus látogatottság-növelés, jelentős reklámfelület amely vonzó az adott szegmensen terméket/szolgáltatást értékesíteni kívánó reklámozóknak), hanem magas tulajdonosi hozammal értékesíthetőek is.  Ezt a konklúziót alesetekre bontva az alábbiak állapíthatóak meg:

 • A Sanoma a CEMP, vagy a Schibsted média csoportok méretéhez képest eltörpül a házipatika.com, femina.hu, illetve a hasznaltautó.hu mérete, ezen online felületek mégis stratégiailag fontos felvásárlási célpontokká tudtak válni. Ennek egyszerű az oka: a „szakterületükön” kiemelkedő minőséget szolgáltattak, amelyen keresztül nagy számú, heterogén és interaktív onlineközösséget építettek ki maguknak. A tranzakció mindkét fél számára értékteremtő tudott lenni, mert számos szinergikus hatás tud fellépni egy nagyobb médiacég részeként. Például a hirdetői bázis szélesebb körét tudják megszólítani, kereszt-értékesítési  lehetőségek és közös marketing akciók által racionalizálhatóak a marketing költések, illetve az általános jellegű költségek is csökkenthetőek. Mindezeken túlmenően az ilyen jellegű exitekben az is lehetőséggé válik, hogy a korlátos méretű céltársaság hosszú évekkel a felvásárlást követően is önálló, fejlődő, piacvezető online felület tud maradni. A profession.hu 2014-es eladásakor már olyan méretűvé növekedett, hogy egy nemzetközi portfólió részeként állnak előtte új fejlődési lehetőségek.
 • Számos további cég van a magyar piacon, amely domináns szereplővé tudott válni egy-egy online részpiacon és jelenleg is privát magánbefektetői tulajdonban van. Ilyen például az Arkon Zrt ingatlan.com-hoz köthető portfóliója, a randivonal.hu, vezető társkereső oldal, a játéknet.hu online gyermekjáték webáruház, a szállás.hu utazásközvetítő oldal, vagy a nosalty.hu receptmegosztó oldal. Ezen vezető piaci szereplők alapítóinál, jelenlegi tulajdonosainál még nyitott a kérdés, hogy meddig építik cégüket önállóan, vagy mikor érzik azt, hogy más kihívást, vagy életvitelt választanak, hisz sok igazság van abban, ahogy Szemes Árpád (a használtauto.hu társ-alapítója) fogalmazott a Digitális Sikertörténetek című könyvben: „Nem a céget adod el, hanem az idődet veszed meg”.

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  “Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek