Mars-hasáb

A családban az erő

2015. szeptemberi cikkünkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze. Számos fontos területen találtunk hasonlóságot, az exportarány tekintetében a hazai családi vállalatok krémje jobban is teljesít; ugyanakkor ha a hazai vezető családi vállalkozások finanszírozási szerkezetükben tovább közelednének a német példához, akkor elemzésünk szerint családonként átlagban mintegy 3,5 milliárdot meghaladó összeget tudnának felszabadítani anélkül, hogy többségi tulajdonukat fel kellene adniuk, avagy veszélyeztetnék prudens működésüket.

Tények

 • A Forbes 2015. augusztusi számában jelent meg a Magyarország 21 legnagyobb családi vállalkozásával foglalkozó hiánypótló cikk, mely bemutatja a családok tevékenységét, történetét, főbb számait és külön figyelmet szentel az utódlás kérdésének is.
 • 2013 júliusában a Federal Ministry of Economics and Technology (BMWi) publikált egy tanulmányt a German Mittelstandról. Ebben bemutatja az ország vállalkozásainak 99%-át lefedő cégcsoport foglalkoztatási és termelékenységi adatait, valamint ezen cégek sikerének kulcstényezőit. (link).

Alapadatok, definíciók
“Mittelstand”: Német kis- és középvállalkozások, a német definíció alapján 500-nál kevesebb főt foglalkoztató, 50 millió euró alatti bevételt elérő cégek. Bár természetesen távolról nem gondoljuk, hogy a Mittelstand egy az egyben összevethető a Forbes-ban megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozással, ugyanakkor igenis úgy véljük, hogy a Mittelstandot jellemző családias jelleg (jelentős arányban vannak a többgenerációs családi vállalkozások) igenis lehetővé tesz bizonyos összehasonlítást.

21 legnagyobb családi vállalkozás Mittelstand
Árbevétel 687,2 mrd forint
(2,2 mrd €, 2014)
2000,0 mrd € (2011)
Árbevétel az ország teljes vállalati- árbevételének arányában 0,1% (nevező 2012-es adat) 37% (2011)
Exportbevétel 288,6 milliárd forint
(930 millió €, 2014)
183,1 milliárd € (2010)
Export aránya az árbevételben 42,0% 9,2%
Foglalkoztatottak száma 20 286 fő (2014) 15,5 millió fő (2012)
Foglalkoztatottak aránya a teljes foglalkoztatáson belül 0,5% (2014) 61,3% (2012)
Cégek értéke 621,9 mrd forint (2 mrd €, 2015)

Forrás: Forbes, KSH, MNB, Federal Ministry of Economics and Technology

A Mittelstand és a 21 legnagyobb családi vállalkozás közös sajátosságai
BERUHÁZÁS, K+F. Ezek a családi vállalkozások a vezetőik motivációiból fakadóan hosszabb távon megtérülő és nagyobb összegű beruházásokba is fektetnek. Így jelentősen hozzájárulnak gazdaságuk technológiáinak fejlesztéséhez. A Forbes cikke szerint például a Majoros Család (Csaba Metál Zrt.) az elmúlt két évben kétszer is avatott új üzemcsarnokot.

EXPORT. A külföldi piaci lehetőségeket aktívan kihasználják, ezen exportdöntésekben nem korlátozva magukat nemzetközi, csoport-szintű megfontolások által. A 21 legnagyobb családi vállalkozás összbevételének 40%-ot meghaladó mértéke származik exportból, míg a Mittelstand esetében ez közel 10%. Sok más mellett a 21 legnagyobb hazai vállalat közül ezen nemzetközileg versenyképes családi vállalatokra jó példa a 77 Elektronika (árbevételének mintegy kétharmada export), illetve az ARH Informatika Zrt., melynek eszközeit több, mint 100 országban használják.

FOGLALKOZTATÁS. A német Mittelstand-ra az is jellemző, hogy hozzájárulnak a munkaerő jobb kihasználásához, gyakran alkalmaznak pályakezdőket is és hosszú távú munkalehetőséget biztosítnak. Fontos szempont ez Magyarországon, ahol a szakértők, illetve a vállalkozók (pl. Bárány család) szerint is bizonyos szakterületeken, a jelenlegi bérszínvonalon effektív munkaerőhiány van. A foglalkoztatási rugalmasságra a Forbes-cikkből jó példa a Vill-Korr Hungária, ahol a több, mint 100 fős csapatban több család is van, illetve hangsúlyt fektetnek a nyári szakmai gyakorlatokra is.

Hasonlóság a finanszírozási szerkezetben, tőkestruktúrában? Csak első látásra!
A finanszírozási szerkezetet bemutató ábra alapján első ránézésre úgy tűnik, hogy a két csoport hasonlít egymásra, hiszen beruházásaikat legnagyobb részben saját tőkéből finanszírozzák. Ám az eltérések alaposabb áttekintésével lényeges eltérések azonosíthatóak.

szept01

A német Mittelstand finanszírozási struktúra mintegy 55%-ban visszaforgatott saját tőke, nagyságrendileg 35% külső finanszírozás (bankhitel, kockázati tőke és mezzanine típusú Egyéb finanszírozás), valamint 10%-ban támogatás. Ezzel szemben a 21 legnagyobb hazai csalási vállalkozásnál majd 80% a saját tőke aránya, míg a külső finanszírozás (főként bankhitelek) aránya csupán 14%; 6%-ban itt is megjelenik a támogatás.

Összességében megállapítható, hogy a 21 legnagyobb családi vállalkozás 25 százalékponttal nagyobb arányban használ visszaforgatott saját tőkét beruházásai finanszírozásához, mint a német Mittelstand (a teljes beruházás mintegy 55% helyett itthon mintegy 80%-os a saját tőke arány). Mit jelent ez a 25%-os többlet saját tőke finanszírozás számokban és milyen lehetőségeket hordoz magában? Amennyiben a 21 legnagyobb családi vállalkozás a német Mittelstanddal azonos finanszírozási szerkezetre térne át, akkor számításaink szerint átlagosan több, mint 3,5 milliárd forintot szabadíthatna fel egy-egy család meglévő saját tőkéjéből. Ezt akár újabb célok elérésére, fejlesztésre, terjeszkedésre, az export további bővítésére, felvásárlásokra is fordíthatnák, mellyel vállalkozásuk további fejlesztését érhetik el. A nem-saját tőke típusú finanszírozás arányának növelése mindemellett együtt jár a szervezet jó értelemben vett transzparenciájának növelésével, amely javíthatja a vállalati folyamatok hatékonyságát valamint megkönnyítheti a cégutódlást is, hiszen olyan szervezetbe könnyebb integrálódni, ahol a szerepek, hatáskörök jobban tisztázottak.

Minden előnye mellett a saját tőke arányának csökkentése automatikusan a kontroll elvesztését/csorbulását, valamint a cég pénzügyi stabilitásának csökkenését jelentheti. Áttekintve a német Mittelstand statisztikáit, valamint számos tőkestruktúra-átalakítást célzó tranzakció közreműködőjeként saját tapasztalatból is elmondhatjuk, hogy a külső finanszírozás tudatos, 35%-ra növelése tapasztalataink szerint nem jár különösebb stabilitási kockázattal és a kontrollt se veszíti el általa a tulajdonos család. A cégfejlesztés megnövekedett képessége, az olcsóbb finanszírozási struktúra, illetve a megnövekedett osztalékfizetési lehetőség ugyanakkor egyértelműen a családi vagyon értéknövelése felé hat!

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek
  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek