Mars-hasáb

Engedd el és nagy leszel!

2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke („Private Equity”) befektetések és kockázati tőke („Venture Capital”) közötti alapvető különbségekre, elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől. Elemzésünk nem korlátozódik a pénzügyi jellegű hozzáadott értékre, hanem figyelembe vesszük az egyéb „szoft” tényezőket is, melyek direkt módon kevésbé számszerűsíthetőek. Választ adunk arra a kérdésre, hogy mikor érdemes magántőke befektetőt bevonni a vállalkozásunkba és pontosan mivel is jár egy új tulajdonostárs bevonása.

Tények

 • Az Invest Europe (korábban EVCA) szerint a régiós magántőke és kockázati tőke befektetések összértéke 2009 óta 2015-ben volt a legmagasabb. A közép- és kelet európai régióban a finanszírozott társaságok száma elérte 312-t. A befektetések 10%-a hazánkban realizálódott 158 millió euró összértékben. (KÖZEL 49 MILLIÁRD FORINTNYI TŐKEBEFEKTETÉS, Figyelő Online 2016. Szeptember 5.).

 • Riverside értékesíti a Diatron nevű labordiagnosztikai eszközgyártó tevékenységgel foglalkozó portfoliócégét. (Riverside sajtóközlemény; 2016. március 24) Enterprise Investors stratégiai befektetőnek értékesíti Scitec nevű táplálék kiegészítő gyártó és forgalmazó portfoliócégét. (Enterprise Investors sajtóközlemény; 2016. május 24). Mid Europa Partner növeli befektetési arányát a Wáberer’s nemzetközi logisztikai és fuvarozó vállalatban az alapító kivásárlásával. (Mid Europa Partners sajtóközlemény; 2016. június 22)

Mi a különbség a kockázati tőke és a magántőke befektetések között?

A kockázati tőke és a magántőke közös jellemzője, hogy közép- és hosszú távú finanszírozást biztosít kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező, jellemzően tőzsdén nem jegyzett cégek számára. Mindkét típusú befektető tulajdonosi részesedést szerez a vállalkozásban. A legjelentősebb különbség a vállalkozás érettségében van. Míg a magántőke befektető érettebb szakaszban levő vállalkozásokba fektet, ahol már kialakult üzleti modell és jövedelemtermelő képesség is megmutatkozik, addig a kockázati tőkebefektetések célpontja jellemzően korábbi életszakaszban lévő vállalat. A cikkünkben a magántőke befektetésekre fogunk koncentrálni, ennek elsősorban három oka van (i) az elmúlt 1 évben több említésre méltó esemény is történt ezen a piacon Magyarországon (ii) kiemelt három tranzakciókról méretükből adódón több nyilvánosan elérhető információ van és  (iii) a magántőke befektetők tipikus célpontjai jellemzően a több milliárd forintos árbevételű közép vállalkozások, melyek sokak szerint az európai gazdaságok motorjai.

A magántőke be- és kiszállásának bemutatása három kiemelt esettanulmányon keresztül

 1. Diatron Medical Instrument Zrt.: A magyar vállalkozás 20 évet meghaladó szakmai múlttal labordiagnosztikai berendezéseket és reagenseket fejleszt, gyárt és forgalmaz saját márkanév alatt illetve bérgyártást vállal a piac kiemelkedő szereplői számára. A céget 2005 végén vásárolta meg a Riverside (mely egy 1988 óta aktív globális magántőke társaság), majd 2016 márciusában, értékesítette azt egy stratégiai befektető, a STRATEC Biomedical AG számára.
 2. Scitec Kft.: 1998-ban alapított Európa egyik vezető táplálék kiegészítő gyártója és forgalmazója, a magyar piac domináns szereplője.  Az Enterprise Investors (EI), a régió egyik legnagyobb magántőke kezelője által kezelt befektetési alap  2012-ben jelentős többséget vásárolt a Scitec Holding BV. vállalatban, majd 2016 márciusában értékesítette a céget az egészségügyi és testápolási márkákra szakosodott, tőzsdén jegyzett, dél-afrikai Ascendis Health részére, ahol a kapott ellenérték 170 millió euró volt.
 3. A Waberer’s International (Waberer’s): A cég története 1994-ben kezdődött, majd a Wáberer György vezetésével újjászervezett és kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokkal bővített vállalatban 2011-2012-ben szerzett többségi tulajdont a Mid Europa Partners, a régió legnagyobb magántőke alapja. Négy évnyi közös munka után 2016 júniusában az alapító kivásárlásával 97,1 %-ra növelte a részesedését a Mid Europa. Ma a Waberer’s komplex logisztikai és fuvarozási szolgáltatások területén piacvezető Magyarországon és egyik legjelentősebb európai szereplőként tartják számon a komplett rakományok (FTL) nemzetközi fuvarozásának piacán.

A magántőkével elért eredmények

 1. Diatron Medical Instrument Zrt.: A Riverside mintegy 10 éves befektetési periódusa alatt hozzájárult az akvizíció előtt kizárólag hematológiai eszközöket gyártó Diatron termékportfóliójának bővítéséhez, valamint szignifikáns nemzetközi piaci szereplővé válásához. A termékportfólió bővítését további akvizíciókkal, 2007-2008 során 2 külföldi vállalat felvásárlásán keresztül hajtotta végre és ezzel belépett a laborkémiai (clinical chemistry) eszközgyártók szegmensébe. 2010 során nyitott amerikai irodát valamint nemzetközi hírnévvel rendelkező menedzsment tagokat szerződtetett a nemzetközi terjeszkedés felgyorsítása érdekében. 2006-ban még csak 60 országban voltak elérhetőek a Diatron által gyártott termékek, míg 2016-ban több mint 100 országot fedett le az értékesítés. A Diatron kiemelkedő növekedését mutatja, hogy közel 8.5m EUR árbevételről indulva évente közel 15% növekedést, illetve mindemellett jelentő jövedelemtermelő-képességet ért el a Riverside tulajdonosi szerepvállalása alatt.
 2. Scitec Kft.: A Scitec Nutrition 2012-ben pénzügyi befektetők többségi tulajdonába került, akik a vállalat modernizálását tűzték ki célul. Új supply chain igazgatót alkalmaztak a hatékony ellátási lánc kialakítása érdekében, aki a feladata jelentőségét az alábbi módon foglalta össze „Komoly kihívást jelentett az, hogy hogyan lehet új szemléletű, profi folyamatokat bevezetni egy olyan vállalati környezetben, amely addig manufakturális elvek szerint működött.” Az Enterprise Investors tulajdonosi időszaka alatt vezették be az SAP vállalatirányítási rendszert, a folyamatok gördülékeny támogatása érdekében. A működési logika újragondolásával, a folyamatok újraszervezésével a kapacitást 65%-kal tudták növelni. Emellett a kiszolgálási színvonalat is javították melynek köszönhetően a vevői reklamációk száma is csökkent. Mindezen operációhoz köthető hatékonyság javítások eredményeképpen az árbevétel 2011-ről 2015-re évente 32%-kal, az EBITDA pedig 36%-kal növekedett.  A vállalat létszáma 85-ről közel 650-re növekedett, míg a korábbi 70+ országos értékesítési célpontok száma 2015-re már 90-nél is több országot számlált.
 3. A Waberer’s International Zrt.: 2011-ben a Mid Europa Partner 12 millió eurós tőkeemelést hajtott végre a Waberer’s-ben, melyet társaság előtt álló piaci lehetőség kiaknázására fordítottak. Nyugat-Európai piacok irányából jelentős keresletet mutatkozott a jó ár-érték arányú kelet-európai munkaerővel elvégzett szállítási szolgáltatások felé, mely kivitelezéséhez eszközpark bővítésére és nemzetközi értékesítési irodák létrehozására volt szükség. A Társaság 2010 óta flottáját 2.300-ról közel 3.500-ra, alkalmazottai létszáma kevesebb, mint 4.000-ről majd 6.000 főre bővítette.   Mindezek hatására 2010 óta 331m Euróról évente közel 10%-kal nőtt a bevétel, míg az EBITDA 39m euróról, éves szinten több mint 12%-os növekedést mutatott.

Mars 2016 10 diagrammok EUR 

Forrás: Portfolio;

Diatron nyilvános beszámolói

Forrás: Scitec Kft nyilvános beszámolói Forrás: Waberer’s International nyilvános beszámolói

 Konklúzió

A magántőke befektetők a dinamikus, egyben nyereséges növekedést keresik befektetési célpontjaik kiválasztásakor; elsősorban olyan cégeket keresnek, amelyeknek:

 • erős márkaértéke van és/vagy
 • egyedi technológiát tulajdonol és/vagy
 • erős piaci részesedéssel rendelkezik.

 Azonban mindezek kizárólag akkor kiemelten értékes attribútumok, ha a tulajdonosi oldal is azonosulni tud a magántőke befektető szemléletmódjával és szem előtt tudja tartani az alábbi három tényt:

 • Alapítói részvétel a további értéknövelésben. A magántőke befektető preferálja és legtöbbször igényli is az alapító további szerepvállalását. Ideális esetben kisebbségi tulajdonostársként az alapító hozzáadott értéke a vállat továbbfejlesztéséhez elengedhetetlen a magántőke befektető számára; ezért cserébe az alapító számára nemcsak sikeres cégérték-növelés esetén további jelentős vételárat biztosít, hanem lehetővé teszi, hogy az alapító, immár jelentősen megosztott kockázati környezetben, továbbra is tevékeny részese maradhasson a cége fejlődésének. Ezen előnyök „ára” ugyanakkor, hogy el kell fogadni: az alapítói szerepköre megváltozott, már nem ő az egyetlen döntéshozó.
 • Kiszállási („Exit”) kényszer. A magántőke befektető meghatározott ideig fektet a vállalatba, ennek megfelelően a közös munka is meghatározott időtávon valósul meg. Az alapítónak késznek kell lennie elfogadni már a magántőke befektető beszállásakor, hogy bizonyos időtávot követően (jellemzően 3-5 év) a vállalat részvényeinek újabb értékesítésére kell, hogy sor kerüljön. Ennek formája többféle lehet (tőzsdei megjelenés, egy másik magántőke befektetőnek avagy szakmai befektetőnek való értékesítés, az alapító általi visszavásárlás), de a lényeg: a magántőke befektetőnek ki kell tudnia szállni a vállalatból annak érdekében, hogy újabb befektetéseket valósíthasson meg.
 • Cégüzemeltetési prioritások. Éppen a fenti jellemzőknek köszönhetően (profitábilis növekedési igény, az Exit-re való felkészülés, ehhez kapcsolódó megnövekedett átláthatósági igények) sok esetben megváltoznak a vállalat üzemeltetésének prioritásai egy magántőke befektető megjelenésével. Az alapítónak egy ilyen üzlet megkötésekor készen kell állnia ezen változások elfogadására (belső és külső információszolgáltatási rendszerek átalakítása, informatikai fejlesztés, bizonyos vállalati funkciók megújítása, management változások) annak érdekében, hogy a fenti előnyöket élvezhesse.

Az Affidea (volt Euromedic), a Diatron, az IND, a Partner in Pet Food, a Prezi, a Scitec, és a Waberer mind-mind piacvezető, sok tíz-, illetve sok száz millió EUR éves árbevételű, magyar gyökerű  vállalatok; immár hosszú, tömött sorokban állnak a sikeres hazai, magántőke befektetéssel megvalósult növekedési és Exit történetek az alapítók előtt. Az elengedés képessége azonban (itt is) kulcs.

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek