Mars-hasáb

Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

Az előző évekhez hasonlóan ismét jelentkezünk a tranzakciós piac várható trendjeihez kapcsolódó előrejelzéseinkkel az új évre.

Váratlan fejlemények hiányára, hasonlóan a 2020-21-es évekhez, 2022-ben sem panaszkodhattunk, de gazdasági szempontból nagyon kevés volt a pozitív meglepetés. Bár az elmúlt három év fényében mindenkire ráférne egy nyugodtabb, csendesebb év, sajnos ez az időszak várhatóan nem 2023-ban fog eljönni. Ha visszatekintünk tavaly januári előrejelzéseinkre, azt látjuk, hogy trendszerűen helyesnek bizonyultak, de sajnos az élet borongós előrejelzésünkre is jócskán rá tudott licitálni, mert a háborút mi sem tudtuk megjósolni. A háború nyomán felerősödő energiaválság fokozta az inflációt és a gazdasági lassulást. Ugyanakkor a tranzakciós piac is lassult, de sokkszerű visszaesést nem tapasztalhattunk.

Mint említettük, a jövőt illető gazdasági kilátások továbbra sem pozitívak a növekvő infláció és a csökkenő reáljövedelmek fényében, de ma úgy látjuk, hogy a tranzakciós piacon a soft landing valósul meg, esnek ugyan a tranzakciós volumenek, de csak nagyon fokozatosan. De lássuk részletesen is, mire számítunk az elkövetkező 12 hónapban.

Tények

 1. 17,5%-os inflációt, 0,1%-os GDP növekedést és 411 forintos eurót vár 2023-ra az Egyensúly Intézet (Forrás: Egyensúly Intézet)
 2. Reálpolitika 2023: az EU „opciója” (Forrás: Holdblog)
 3. Goldman Sachs: 2023 második felében térhet magához az M&A-piac (Forrás: Portfolio)

Makrokörnyezet

A globális folyamatok Magyarországon is gazdasági lassulást okoztak és ahogy korábban is tapasztaltuk, itthon nemcsak a növekedés magasabb Európa fejlettebb országaihoz képest a jó években, hanem a lassulás is erőteljesebb a rosszabb időszakokban. A gazdasági lassulás a jelenlegi nagy mértékű inflációval sajnos elhúzódó válsághelyzetet vetít előre, mert az infláció hűtése a gazdaság további fékezésével fog járni.

Az energiaválság kapcsán úgy tűnik, hogy Európának sikerült elkerülnie a legrosszabb szcenáriókat, a jelenlegi folyamatok alapján pedig ez remélhetőleg így is maradhat az elkövetkező évben is. Mi nem gondoljuk, hogy az energiaárak 2023-ban visszatérnének az 1-2 évvel ezelőtti szintekre, mert az orosz energiát kiváltó források vélhetően drágábbak lesznek. Ugyanakkor nem is várunk tartósan kezelhetetlen áremelkedést, vagyis az energia válság továbbra is nehezíteni fogja az infláció elleni küzdelmet, de 2023-ra talán már nem ez lesz a legfontosabb slágertéma.

Az európai és a magyarországi trendek továbbra is eltérő pályán mozognak: a hazánkban tapasztalható infláció az eurozónában mértnek közel háromszorosa (Magyarországon 24,5%, az eurozónában 9,2% az utolsó adat), vélhetően a gazdasági lassulás is erősebb lesz itthon. Mindezt súlyosbítják a költségvetési hiányból és a külkereskedelmi mérleg hiányából adódó egyensúlyi problémák is, melyek a kormányzat kezét kötik az infláció visszaszorítása és a gazdaság lassulása ellen tett gazdaságpolitikai lépések hatékonyságát illetően. 

Összességében fontos kiemelni, hogy a mostani krízis sem Magyarországon, sem Európában nem okozott olyan likviditási sokkot és bizalmi válságot, mint a kétezres évek gyakran emlegetett másik két válsága (2008-09-es gazdasági világválság, COVID), amikor a likviditás egyik napról a másikra tűnt el. Ez fontos tényező a tranzakciós piac szempontjából és bizakodásra ad okot.

Gazdasági háttér és általános kilátások az M&A piacon

Az előző gondolathoz visszatérve, az M&A piac lassulása 2022-ben nem volt drámai, és a befektetői érdeklődés megmaradt az izgalmas új lehetőségek irányában. 2023-ra inkább visszaesésre számítunk, de semmiképpen sem drasztikusra, hiszen nem tapasztalhattuk a pénzügyi közvetítőrendszer hirtelen befagyását. Bár a likviditás szűkül Európában és még erőteljesebben Magyarországon, továbbra sem várunk sokkszerű reakciókat, inkább fokozatos változásokat.

Fenti trendet igazolják a makrokörnyezet változásai ellenére is folyamatban levő ügyletek, melyek jellemzően 2022-ben sem álltak meg. Az év utolsó hónapjában mi magunk is közreműködtünk két olyan tranzakció aláírásában, amit még a háború kirobbanása előtt kezdtünk el és a piacon is ezt a trendet látjuk. Ugyanez a megmaradt lendület áll 2022. második félévének tranzakciós adatai mögött is, ahol a lezárt tranzakciók száma érdemben nem csökkent.

A fenti soft landing-gel összhangban fontos megvizsgálni a tranzakciós piac egyes szegmenseit is, hiszen jelentős különbségek alakulhatnak ki az eltérő iparágak, valamint tranzakciós méretek függvényében is.

A határokon átívelő (cross border), nagyobb tranzakciók esetén csak kisebb visszaesésre számítunk, hiszen a globális piacon aktív befektetők finanszírozási lehetőségei a belföldi alternatívákkal szemben kevésbé szűkültek. Itt elsősorban a nemzetközi befektetői bizalommal kapcsolatos hírek (EU pénzek, kiszámíthatatlan szabályozás) jelenthetik a fő kockázati tényezőt. A belföldi infláció töretlen emelkedése viszont magas kamatszintekkel jár kéz a kézben, amely a forint finanszírozási költségek magas szintjét, és szigorú hitelkondíciókat eredményeznek, ami főként a kis és közepes méretű tranzakciók tekintetében rossz hír. Nem gondoljuk, hogy teljesen kiszáradna a kisebb tranzakciók piaca, ettől függetlenül a banki finanszírozást igénylő ügyleteket nagyon nehéz lesz végrehajtani 2023 során.

Öröm az ürömben, hogy az állam által támogatott finanszírozási csapok nem apadtak el teljesen. A Növekedési Hitelprogram (NHP) és a Növekedési Kötvényprogram (NKP) ugyan befejeződött, de a kockázati tőke jellegű források (Hiventures, MFB által finanszírozott tőkealapok) még támogatják a hazai tranzakciós piacot és érkezik hitelforrás is államilag támogatott kamattal.

Finanszírozási szempontból már 2022-ben is írtunk a private equity fontosságáról, de úgy gondoljuk, idén még inkább felértékelődik a magántőke szerepe. Vélhetően a private equity cégek is egyre óvatosabbá válnak befektetési döntéseik során, de piaci súlyuk jelentősen erősödni fog.

Kiváltképp azon alapok kiemelkedő aktivitására számítunk, akik az elmúlt 1-2 évben sikeresen tudtak jelentősebb mértékű forrásokat bevonni és ezt kihasználva jelenthetnek kereslet oldali támaszt a tranzakciós piacon a jelenlegi lassuló gazdasági környezetben.

Iparági M&A kilátások

Az általános tranzakciós trendek után nézzük meg, hogyan alakulhatnak az egyes iparági szegmensek 2023-ban. Az aktivitás várakozásaink szerint el fog tolódni olyan iparágak felé, amiket a gazdasági lassulás kevésbé érint, ez a korábbi válságidőszakok alatt is így volt. A nyertesek között lehet az egészségügy és gyógyszeripar, technológia, az energiaipar egyes szegmensei és általánosságban az exportorientált cégek.

 • Magángészségügy

Ugyan a magánegészségügy növekedésében is lehet némi megtorpanás, a felívelő trendeket várhatóan ez nem fogja megtörni. Az állami egészségügyben tapasztalható problémák miatt, illetve a konszolidációs folyamat folytatásaként a sikeres magánegészségügyi cégek továbbra is attraktív célpontok lesznek, megmarad a befektetői érdeklődés és számítunk a pénzügyi befektetők aktívabb szerepvállalására is. A gyógyszeripar és hozzá kapcsolódó szegmensek szintén stabilak lehetnek, élénk nemzetközi befektetői érdeklődést várunk.

 • Technológia

A technológiai szektor alapvető hatékonyságnövelő szerepéből adódóan jellemzően minden válságban kiemelkedően teljesít, hiszen a vállalatok számára nehéz helyzetekben kiemelt jelentősége van a produktivitásnak. A befektetői kereslet a borúsabb gazdasági környezetben is fennmarad a nemzetközileg is releváns technológiai cégek iránt, különösen azok iránt várható majd nagy érdeklődés, akik erős pénztermelő képességgel rendelkeznek, mivel a magasabb kamatszintek ezen cégek értékeltségét befolyásolták kevésbé.

 • Logisztika

A logisztikát a gazdasági tevékenység lakmuszpapírjaként is szokták emlegetni, ezért az iparágban általában nem várunk erős teljesítményt. Ettől függetlenül érdemes odafigyelni egyes cégekre, amelyek újszerű megközelítésekkel és technológia vezérelt üzleti modellekkel tudnak hatékonyságot növelni, de nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik a stabilabb iparágakat (pl. gyógyszeripar, technológia) szolgálják ki. Ez utóbbi trendet a 2008-09-es válság után mi magunk is testközelből tapasztaltuk, mikor részt vettünk a Cemelog gyógyszerlogisztikai cég eladásában 2012-13-ban.

 • Fogyasztási cikkek

A gazdasági helyzet miatt jelentős keresletcsökkenés várható az iparágban 2023-24 folyamán, ami lanyhább befektetői érdeklődéshez vezethet a szegmensben. Ezen belül azért az alapvető szükségleteket kielégítő termékcsoportok gyártói (alap élelmiszerek, vitaminok és étrendkiegészítők), a nagyon magasan (luxus) vagy elég alacsonyan (value for money) pozícionált és az exportorientált cégek relatíve jobb teljesítményére számítunk. A fogyasztási cikkek kapcsán kiemelten igaz, hogy nem árt a szeszélyes magyar szabályozási környezet torzító és befektetői érdeklődést befolyásoló hatásaira is odafigyelni.

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy 2023-ban a tranzakciós piac sem fogja tudni kivonni magát a gazdasági lassulás hatásai alól, de már 2022 végén is érzékelhető volt, hogy inkább egy fokozatos lassulás várható, semmint drasztikus visszaesés. A hitelági finanszírozás beszűkülését a private equity vevők szerepének felértékelődése enyhítheti, hiszen forrásgyűjtés szempontjából látványosan erős volt az elmúlt pár év.

Nagy eltéréseket várunk a különböző iparágakban, a tranzakciós aktivitás a gazdasági lassulás által kevésbé érintett iparágak felé, az egészségügy- gyógyszeripar, illetve a technológia szegmensei felé tolódhat. A fogyasztás és a beruházások mérséklődésével a gazdasági növekedést egyre inkább az export fogja fűteni, így érdemes szem előtt tartani az exportorientált cégeket is.

Karli Péter

Ügyvezető

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek