Mars-hasáb

A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

Az év elején szokásaink szerint elgondolkodunk, hogy mire számíthatunk a tranzakciós piacon az előttünk álló évben és gondolatainkat az alábbi cikkben osztjuk meg Önökkel. Úgy gondoljuk, hogy a makrogazdasági trendekben nagy változások nem várhatók. Bár globálisan és Magyarországon is lassulhat a GDP növekedés, de drasztikusabb változásoktól a jegybankoknak köszönhetően a világnak nem kell tartania. Ebben a környezetben az olcsó finanszírozási források is fennmaradhatnak a nemzetközi és a magyar tranzakciós piacon, így a tranzakciós aktivitás mértéke várhatóan nem változik jelentősen, mindamellett a magyar befektetők aránya tovább nőhet. Ugyanakkor a magyar gazdaság fellendülése továbbra is növekvő mértékben támaszkodik a belföldi keresletre, így a legnagyobb tranzakciós aktivitást a belföldi piacra dolgozó szolgáltató és termelő szegmensekben várjuk. Ennek megfelelően 2020-ban érdemes lesz figyelni a tranzakciós bejelentéseket a magánegészségügy, az élelmiszeripar és más fogyasztási termékeket termelő iparágak területén.

Tények

 1. Gazdasági előrejelzések 2020-ra, GKI idén 2,7 %-os GDP-növekedést vár (Forrás: Hvg.hu)
 2. Master Good felvásárolta a Ságát (Forrás: Forbes.hu)
 3. A MedLife SA 51%-os tulajdonrészt szerzett a Rózsakert Medical Centert üzemeltető RMC Property Kft.-ben (Forrás: Rmc.hu)
 4. MNB kötvényprogram eredményei (Forrás: Portfolio.hu)

A gazdasági környezetet befolyásoló növekedés, finanszírozás és makro trendek

Amikor a következő év tranzakciós trendjeiről gondolkodtunk, a gazdasági környezet szempontjából három fő befolyásoló tényezőt azonosítottunk.

 • Az egyik természetesen az általános gazdasági növekedés, ami alapvetően határozza meg a cégek sikerességét és ezzel a befektetői érdeklődést.
 • A tranzakciós volumeneket a finanszírozás elérhetősége legalább annyira befolyásolja, mint a gazdasági növekedés, bár a két tényező sem teljesen független egymástól.
 • A tranzakciós trendek harmadik fontos alakítója, hogy az adott időszakban a makro trendek mely iparágra milyen hatással vannak. Különböző makro trendek különböző fajta befektetőknek és tranzakciós típusoknak kedveznek.

Lassuló növekedés, de nem válság Magyarország továbbra is felülteljesít

2020-ban a globális és nyugat-európai gazdasági növekedés mérséklődését várjuk, ami ugyan vélhetően nem fordítja recesszióba a fejlett világot, de kevés stimulust fog adni a magyar gazdaság növekedéséhez. Ugyanakkor válságtól nem tartunk. Meggyőződésünk, hogy a meghatározó jegybankok (Fed, EKB) nem fognak kilépni eddigi gazdaságélénkítő szerepükből, mert annak most már túl nagy politikai következményei lennének és a jegybankok laza monetáris politikája szerintünk elegendő lesz egy gazdasági összeomlás megakadályozásához.

A globális lassulás természetesen hűteni fogja a magyar gazdaságot is, de ennek ellenére a növekedés minden előrejelzés szerint továbbra is az elmúlt évek átlaga felett marad. Várhatóan a Nyugat-Európához képesti növekedési többlet sem szűkül, mert a növekedést egyre jobban a belső kereslet vezérli, míg a gazdaság versenyképességét a forint leértékelődése tudja biztosítani.

A finanszírozás nem akadály

A magyar tranzakciós piacon a finanszírozás általánosságban továbbra is széles körben és vélhetően olcsón elérhető marad és ez így lesz a finanszírozás szinte minden formájára.

Az MNB ultra laza monetáris politikája biztosíthatja az alacsony banki kamatokat és a bankok erős hitelezési kedvét. Márpedig az MNB, elsősorban az EKB pénzpumpája révén, külföldről is erős támogatást fog kapni a kamatok alacsonyan tartásához.

Az MNB 2019-ben kezdett kötvényprogramja is jelentősen járul hozzá a tranzakciós kereslet növekedéséhez, hiszen jelentős többletforrást biztosít a nagyobb magyar tulajdonú cégek beruházásaihoz és egyben céges akvizíciókhoz. Ennek egyik első idei példája a Sága felvásárlása a Master Good Csoport által.

Várakozásaink szerint az állami szerepvállalás a magán- és kockázati tőke piacon továbbra sem esik vissza. Az elmúlt években újabb és újabb eszközök jelentek meg. A legfontosabb ezen a téren, hogy a korábbi startup finanszírozás mellet most már az érettebb cégekre fókuszáló, klasszikusabb magántőke (private equity) finanszírozás is elérhető a Hiventures KKV alapjainak révén. Ez elősegítheti még több magyar középvállalt és magánszemély megjelenését vevőként a felvásárlások piacán.

A magántőkéből működő private equity alapok aktivitása 2020-ban is erős marad. Azt látjuk, hogy Magyarországon közepesnek számító, 1-5mrd Ft-os befektetések piacán korábban meglevő hiányt sok új szereplő igyekezett betölteni, így ma már megvan a lehetőség szinte minden cégméretben private equity típusú finanszírozási lehetőségek igénybevételére.

Kiemelt figyelem a hazai piacon aktív cégeken

A fenti makrogazdasági trendek miatt az iparágak és cégek szintjén elsősorban a belső piacra termelő és szolgáltató cégekre lesz érdemes odafigyelni. A növekvő belső kereslet tovább repítheti például a magánegészségügy, az élelmiszeripar és a kiskereskedelem szekerét. Ezek közül elsősorban az első két szegmensben vannak olyan, magyar magántulajdonban levő vállalkozások, amelyek ebből a trendből profitálhatnak és vonzó célpontot jelenthetnek mind stratégiai, mind pénzügyi befektetőknek.

Ezzel szemben az exportorientált cégeknek nehezebb éve várható, itt folytatódhat az a stagnáló-csökkenő trend, ami már 2019-ben is megfigyelhető volt (például a járműiparban) és a megrendelések enyhe visszaesésével, létszámcsökkentéssel vagy munkaidő korlátozással járt. Az export dinamika csökkenése a logisztikai szektorra is negatívan hat (lásd korábbi cikkünk a logisztikai iparágról LINK). Az építőipartól sem várunk további száguldást az ingatlanpiaci tranzakciók csökkenő volumene és az EU támogatásoknál tapasztalható visszaeső kifizetések hatására.

Kisebb tranzakciók, növekvő belföldi befektetői érdeklődés

Véleményünk szerint a tranzakciók száma körülbelül a 2019-es szint körül alakul majd, a fenti makrotrendek nem indokolják az aktivitás jelentős változását. A privát tranzakciók átlagos mérete ugyanakkor valamivel tovább csökkenhet, mert a belföldi piacra termelő cégek olyan iparágakban érdekeltek, ahol az átlagnál kisebb az átlagos cégméret. Befektetői szempontból a belföldi vevők növekvő arányára számítunk. Az olcsó, könnyen elérhető finanszírozás és a csökkenő tranzakciós méretek ugyanis azt fogják jelenteni, hogy a cégvásárlások iránti magánbefektetői érdeklődés tovább fog nőni. Ezzel egyidőben a külföldi befektetői érdeklődés a lassuló fejlett piaci gazdasági környezetben várhatóan nem fog emelkedni.

Fókuszban a magánegészségügy és az élelmiszeripar

Az átfogó piaci előrejelzések után nézzük meg, hogy mit várhatunk egyes iparágakban a következő 12 hónapban.

Magánegészségügy

 • piaci konszolidáció folytatódása, mivel a növekvő verseny nagyobb méretgazdaságosságot igényel és a fogyasztói elvárások növekedése miatt bonyolultabb szolgáltatások, nagyobb eszközigény jelentkezik, aminek tőkeigénye szintén a konszolidáció felé tereli az iparági szereplőket (lásd korábbi cikkünket a magánegészségügy trendjeiről: LINK);
 • fókuszált, szakmájukban piacvezető szereplők felértékelődése;
 • vidéki szereplők, kapacitások iránti növekvő érdeklődés;
 • orvoshiány miatt kisebb tranzakciók fókuszába a megszerezhető munkaerő került (acquihiring).

Fogyasztási cikkek gyártói

 • prosperáló, erős márkanévvel rendelkező, vezető piaci pozíciójú élelmiszeripari és más fogyasztási termékeket gyártó szereplők iránt erősödő külföldi szakmai érdeklődés;
 • legnagyobb helyi szereplők konszolidációs lépései kisebb, vagy gyengülő pozíciójú cégek felvásárlása révén.

Technológia, Média, Telekom

 • konszolidáció a kábelpiacon, a nagy 4play szereplők kialakulása miatt (lásd korábbi cikkünket a témában: LINK);
 • a szoftver cégek iránti fokozódó kereslet várható, elsősorban az olyan IT cégek iránt, melyek speciális ügyfélmegrendelésekre készítenek megoldásokat (custom development);
 • a korai fázisú technológiai cégek iránti kereslet differenciálódik, a finanszírozás jobban kötődik majd a sikeres mérföldkövek eléréséhez.

Logisztika

 • a stagnáló volumenek és szűkülő marginok következtében óvatos konszolidációs lépések figyelhetők majd meg az átlagos üzemméret növelésének érdekében;
 • élénkülő kereslet a kisebb, kelet-magyarországi szereplők iránt a Közép- és Nyugat-Magyarországon tapasztalható munkaerőhiány miatt.

Karli Péter

Ügyvezető

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  “Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek