Mars-hasáb

Ha kapsz, visszaadsz!


Vállalati filozófiánk alapja, hogy amit mi adni tudunk azt adnunk is kell. Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére: egy főre jutó GDP, jövedelmi különbségek, gyermekvállalási hajlandóság, felsőfokú végzettségűek aránya, vállalati adóterhek mértéke, internet penetráció és az országok Hofstede által megalkotott kulturális dimenziói.

Tények

 • Közeledik a karácsony és az év vége, ami az adományozásban is intenzív időszak. Rendhagyó módon nem egy aktuális vállalati hírre, hanem erre az ebben az időszakban sokakat foglalkoztató témára reflektálunk cikkünkben. A felhasznált adatok fő forrása a Charities Aid Foundation minden évben megjelenő tanulmánya, amiben 135 ország jótékonysági szokásait vizsgálja, mely szerint Magyarország a 72. helyen szerepel. (Forrás: World Giving Index, cafonline.org, nyilvánosságra hozva 2014. november)

Módszertan

Elemzésünkben legyűjtöttük a Charities Aid Foundation (CAF) 135 országának jótékonysági listáját és annak három komponensének (saját kezdeményezésű segítségnyújtás, pénzbeli támogatást nyújtók aránya, szervezett önkéntességgel eltöltött idő) rangsorát és arányszámát. Ezek közül most a pénzbeli támogatást nyújtók arányát fogjuk kielemezni, amihez a Worldbank adatbázisából választottunk az egyes országok jótékonysági szintjeit véleményünk szerint a legjobban magyarázó változókat és a Geert Hofstede kulturális dimenzióit.

A minta elemszáma a változók bevonásával 56 országra csökkent, ám ez is alkalmas lehet bizonyos következtetések levonására. Négy változót azonosítottunk, ami jelentősen befolyásolja az adakozókedvet; ezek együttesen az eltérések 61%-át magyarázzák. Tehát: ha egy ország megfelelő adatai, úgymint (i) egy főre jutó GDP, (ii) Uncertainty Avoidance Index (UAI), (iii) vállalatok adóterhe, illetve (iv) gyermekvállalási hajlandósága ismertek, akkor mintegy 61 százalékos pontossággal lehet megbecsülni az adakozók arányát.

Eredményeink – GDP-t és általános társadalmi bizalmat növelni, vállalkozási környezetet támogatni

Egy főre jutó GDP: A társadalom nagyobb aránya jótékonykodik a gazdagabb országokban. Ez a következtetés feltételezhetően senkit nem lep meg, hiszen kisebb megterhelést jelent egy nagyobb költségvetésből jótékony célra áldozni. Az egy főre jutó GDP 10 000 dollárral történő növelése átlagosan 4,6 százalékponttal növeli az adományozók arányát az egyes országokban, egyéb tényezők változatlansága mellett.

UAI, Uncertainty Avoidance Index: Az UAI értéke jellemzően 0-100 között van, minél nagyobb az értéke annál rosszabbul viseli a társadalom a bizonytalanságot. Az indexben elért 10 pontos javulás (csökkenés) átlagosan 3,5 százalékponttal növeli az adakozók arányát a társadalomban, minden más változatlansága mellett. Ezt a bizonytalanság-kerülés indexet többféleképpen lehet értelmezni: többen adakoznak azokban az országokban ahol (i) támogatják a vállalkozókat (ii) a társadalom hatékonyabban szembe tud nézni a bizonytalansággal (iii) bátrabban vállalnak kockázatot (iv) a szervezetekben sokkal inkább a bizalomra és a szokásokra épülnek a folyamatok, mint a szabályozásra. A fenti értelmezések együttesen magyarázzák az UAI tényezőt.

Vállalkozások adórátája: Minél kisebb adóterheket vetnek ki egy ország vállalatainak eredményére, annál nagyobb arányban adakozik az adott nemzet. Az összefüggés könnyen értelmezhető úgy, hogy ha nagyobb szabadon felhasználható jövedelmet tud realizálni egy vállalkozás a megtermelt eredményen akkor az az egész társadalomban megnöveli az adakozók arányát. Ugyanakkor az is igaz lehet, hogy magas adóterhelés mellett az adózók jobban elvárják az államtól, hogy ezen magas terhekből a civil szférára is több jusson a redisztribúció során. A vállalatok adóterheinek 10 százalékpontos csökkentése átlagosan 4,2 százalékponttal növeli az adakozók arányát.

Gyermekvállalási hajlandóság: Amelyik országban több gyereket vállalnak a családok, ott minden egyéb tényező azonossága esetén (pl. azonos egy főre jutó jövedelem) már kevesebb forrás marad a jótékonyságra, a társadalom kisebb aránya adakozik. Az adatokat tovább vizsgálva azonban az is megállapítható, hogy a nagyobb gyerekszám pozitívan hat az önkéntes segítségnyújtásra. Így a nagycsaládos országok nem feltétlenül kevésbé segítőkészek, mint más nemzetek, csak nem anyagi formában nyújtanak támogatást.

Néhány kiemelt ország megfigyelt változók szerinti adatai

mars2015december

Néhány konkrét ország adata:

 • Az Egyesült Államokban a lakosság közel 70%-a adakozik köszönhetően a magas az egy főre jutó GDP-nek, a relatíve alacsony vállalatokat terhelő jövedelemadóknak, a társadalom jól bizonytalanságkezelési és vállalkozástámogatási attitűdjének.
 • A németeknél a relatíve magas egy főre jutó GDP mellett a lakosság 42%-a adakozik. Vélhetően javulna ez az érték, ha a társadalom működésében nagyobb teret nyerne a bizalom, mint a kötött szabályok, valamint csökkentenék a vállalatok terheit.
 • Magyarországon a lakosság 24%-a ad pénzbeli támogatást; ez akkor javulhatna, ha növekedne az egy főre jutó GDP, a társadalom jobban reagálna a bizonytalan helyzetekre és nagyobb nettó jövedelmet tudnának realizálni a vállalkozások (adóterhek csökkennének). Érdekesség, hogy régiós összehasonlításban (Csehekkel, Lengyelekkel) azt látjuk, hogy nálunk valamelyest nagyobb az adakozási hajlandóság.

Egyéb változókat is megvizsgáltunk, de ezek nem tudták a többi változón felül már magyarázni az adakozás mértékét, ezeket egy táblázatban foglaljuk össze: 

mars2015december2

Konklúzió

Összefoglalóan az látszik, hogy igenis komoly mértékben vehetőek rá emberek és az általuk irányított vállalatok a jótékonykodásra, de annak érdekében, hogy ezen akciók ne egyszeriek, hanem folyamatosak, fenntarthatóak legyenek, az egyéneknek/vállalatoknak is kapniuk kell; jólétet (egy főre jutó GDP), rendszerszintű bizalmat (UAI index), redisztribúciós szabadságot (alacsony adóterhek).

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  Heal Partners' semi-annual report on the European and the Central and Eastern European transaction market (Healthcare, TMT, Logistics, Consumer)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek