Mars-hasáb

Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába. Magánéletben, üzleti életben egyaránt gyakran hallani: „Karácsonyig intézzük el, legyen meg az év végére!” Mi az oka a 4. negyedéves extra hajtásnak? Megtérül a befektetett extra energia, stressz?

Tények

 1. Érdekes interjú jelent meg az Origón a minap: Hogyan kerüljük el a stresszt karácsonykor? Vági Barbara beszélgetése Molnár Károllyal, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökével (http://www.origo.hu/itthon/20161215-karacsonykor-hogyan-keruljuk-el-a-stresszt.html).

 2. Néhány informatív cikk és elemzés a vállalati szféra szezonalitásáról.

  1. Általános fogyasztás: a Budapest Bank megbízásából készült GFK kutatás a karácsonyi ajándékozási költéseket vizsgálta: mennyit költünk, hány emberre és hogyan (online versus offline)? (Forrás: Gfk kutatás a Budapest Bank megbízásából, 2016.11.19.)
  2. Logisztika: A KSH oldalán  elérhetőek a 2016 3. negyedéves belföldi áruszállítás adatai.
  3. Média (reklámköltések): A Nielsen publikálta a 2016. novemberi hazai televíziós nézettségi és listaáras televíziós reklámköltés-statisztikákat.
  4. Egészségügy: Az NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábban OEP, Országos Egészségbiztosítási Pénztár) havi jelentéseiben közzéteszi a fekvőbeteg ellátás igénybevételével kapcsolatos statisztikai adatokat.

Olvasva fenti cikkeket, véleményeket és adatokat kifejezetten szembetűnő (és nem meglepő), hogy a magánember ünnepekkel kapcsolatos reakciói bizony komoly hatással vannak a vállalatok 4. negyedéves működésére is. Természetesen a cégtulajdonos vagy cégvezető egész évben a vállalat ügyeivel él, ugyanakkor 20 éves tanácsadói és cégvezetői tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy van valami, már-már irracionális felfokozottság az október-december időszakban. Molnár Károly pszichiáter gondolatai mentén összeszedtünk néhány érdekes összefüggést a magánéletbeli és vállalati „szezonalitás-reakciókról”.

I. Nézzük a jó oldalát!

A szakember egyik kiemelt alapgondolata, amivel a cikk is kezdődik: nagyon fontos észrevenni, hogy az ünnep sok szempontból és alapvetően is az örömről szól. Egyrészt lehet rá számítani, hiszen minden évben van és várjuk; struktúrát ad és azt a tudatot, hogy minden évközi nehézség ellenére is eljön az a néhány nap, amikor leengedhetünk, nem beszélve az egyéb pozitív aspektusokról, úgymint a terített asztal, finom ételek, szép és békés esték, családi együttlét, a legnagyobb egyházi ünnep. Bár a cikknek éppen az ünnepekkel kapcsolatos magánéleti stresszhelyzetek a témája, a stressz oldása ott kezdődik, hogy perspektívába helyezzük az ünnepet magát: nem véletlenül hívjuk ünnepnek! 

És mi a helyzet cégekkel?  A 4. negyedév minden stressze mellett ne feledjük: forgalmi, pénzügyi, csapatkohéziós, probléma-megoldási szempontból is ez az időszak rendkívüli mértékben járul hozzá egy vállalat egész éves teljesítményéhez. A munkatársak az átlagosnál több időt töltenek együtt (főleg nyárhoz képest), komplexebb és több együttműködést igénylő kihívást kell kezelniük, ami összességében pozitív hatással bír egy vállalat szervezeti együttműködési képességére. Mindemellett persze ne feledjük a felfokozott üzletmenet eredményeként jelentkező pozitív pénzügyi hatásokat sem:

 1. A GFK szerint a tavalyinál több mint 12%-kal többet költenek a magyarok ajándékokra, átlagosan hat hozzátartozójukat-ismerősüket lepik meg, összesen 57 ezer forintot költve. A netes vásárlás aránya a 2015-ös 52%-ról 64%-ra emelkedett.
 2. KSH oldalán  elérhetőek a 2016 3. negyedéves belföldi áruszállítási adatok, amely szerint a harmadik negyedéves számok ismét felülmúlták az év első felét.
 3. Nielsen publikálta a 2016. novemberi hazai televíziós nézettségi és listaáras televíziós reklámköltési statisztikákat. Ezek szerint a listaáras televíziós reklámköltés közel 185 milliárd forintot tett ki novemberben (a januári 36 milliárd forinttal szemben), amely a 2016 január-novemberi időszak 15,9%-ka.
 4. Az NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábban OEP, Országos Egészségbiztosítási Pénztár) havi jelentéseiben közzéteszi a fekvőbeteg ellátás igénybevételével kapcsolatos statisztikai adatokat, mely szerint az őszi hónapok az év egyik kiemelt szolgáltatás-keresleti időszaka, a szeptember és október hónapokban a HBCS esetszámok (Homogén Betegség Csoportok, a közfinanszírozott fekvőbeteg ellátás finanszírozásának alapját képező esetszám) évek óta következetesen 175-180 ezer felett voltak. Magán-egészségügyi szolgáltatók havi adatait elemezve az elmúlt években szintén megállapítható, hogy a 4. negyedévben igenis jelentős mértékben behozható bármely esetleges elmaradás az éves tervszámokhoz képest!

A magánéletbeli példából okulva az üzletre is igaz, hogy a 4. negyedéves „rohanás” is jobban kezelhető, ha közben szem előtt tartjuk az extra erőfeszítések pozitív oldalát, amik az üzletben is léteznek.

II. Engedjük el amit lehet!

A pszihiáter-szakember másik fontos alapgondolata: a feszültség oldható, megszüntethető, ha képesek vagyunk a célokat, elvárásokat (leginkább a saját magunkét) reálisan kitűzni. Röviden: engedjük el! „Ha eltörik a csúcsdísz, akkor eltörik. Ha odaég a pulyka, akkor odaég. Mi történhet? Semmi.” Nagyon fontos gondolatok ezek, mert éppen a lényeg, a meghittség veszik el a folyamatos tökéletességre való törekvés közben és paradox módon az ünnepi nap közepén elkezdjük várni a nap végét, holott erre a napra vártunk egész évben.

És mi a helyzet cégekkel?  Láttuk, hogy pénzügyi és egyéb szempontokból is mennyire fontos a 4. negyedév; lehetetlen róla lemondani, hiszen az egész éves cégteljesítmény láthatja kárát. Ugyanakkor meggyőződésünk és tapasztalatunk (saját cégbeli is!), hogy amikor januárban besétálunk az irodába, azt látjuk, hogy legnagyobb meglepetésünkre a legtöbb elvégzendő teendő megvár. „Ha januárra csúszik egy szerződés, akkor januárra csúszott. Ha lejárt egy fizetési határidő (vevői vagy szállítói), akkor lejárt. Mi történhet? Semmi.”  Még a számviteli törvény is segít: van olyan, hogy mérlegkészítés napja!

III. Tervezés a kulcs!

Nagyon érdekes az Origó-cikkben megfogalmazott legfontosabb szakértői tanács az ünnepekkel kapcsolatos stressz oldására: a túltervezés, „túltolás” legjobb ellenszere éppen az, ha megtervezzük a családi ünnepet! Vegyük tervbe a teendőket időben és elemezzük: tényleg mind úgy kell, hogy történjen, ahogy az a „Nagy Könyvben” meg van írva? És mindeközben tudatosan tervezzük meg azt is, hogy az együtt készülés öröme a lényeg és nem a végeredmény. Nem véletlen, hogy egyre több család választja, hogy december 24-ét nem is otthon tölti, ezzel is segítve, hogy kiszakadjanak az elvárások csapdájából. A szakember szerint azonban nem kell feltétlenül ennyire szélsőséges eszköz: éppen elég, ha néhány órára felhagyunk az otthoni teendőkkel és az otthonunkon kívüli programmal oldjuk azt.

És mi a helyzet cégekkel?  Nem is kérdés: ha a 4. negyedév üzletileg-pénzügyileg ennyire fontos, ugyanakkor szintén kritikus, hogy ezen feszített időszakban priorizáljuk a feladatokat és engedjük el azt, amit lehet, akkor a 4. negyedév tudatos tervezése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy cég és annak munkatársai minden szempontból pozitívan zárják az évet. Saját tapasztalataink alapján nem kell feltétlenül ennek a tervezésnek már januárban elkezdődnie, de a nyári „uborkaszezon” megkezdését megelőzően, nagyságrendileg május magasságában érdemes heti szinten arról is beszélgetni, hogy milyen feladatok halmozódnak majd fel szeptemberre és hogy ezekből mi mindent lehetne a nyári nyugalmasabb szezonban előre elvégezni.

Konklúzió – Van elég stressz, legalább a jó dolgoknak örülj!

Kifejezetten üdítő időnként a száraz gazdasági adatok mellett az emberi tényezőkről és motivációkról olvasni. Végül is ne lepődjünk meg az összefüggéseken: a számok nem hazudnak és a számok nem önállóak, mi magunk teremtjük őket!

Az összegyűjtött piaci és vállalati adatok alapján az állapítható meg, hogy nemcsak a kutatásokban megkérdezett és a környezetünkben élő emberek, hanem a kiemelt iparágaink szereplői is jellemzően megfáradtan esnek be a karácsonyfa alá. A (i) logisztikai cégek a 3-4. negyedévben vannak csúcsra járatva, (ii) a hirdetési piac az év végéhez közeledtével produkálja a legnagyobb költéseket, illetve (iii) az egészségügyi ellátások iránti igény a nyári visszaesést követően őszre újra felpörög és a negyedik negyedévben a volumenek a magán szereplőknél a normatívát kapókhoz képest kevésbé csökkennek.

Akkor tehát: stresszre fel? Inkább örüljünk! 2017-ben megpróbáljuk mi is még jobban csinálni!

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  Heal Partners' semi-annual report on the European and the Central and Eastern European transaction market (Healthcare, TMT, Logistics, Consumer)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek