Mars-hasáb

Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

2022 jelentős fordulatot hozott a cégek finanszírozása terén. Megjelentek a régen nem látott, magas kamatszintek szerte a világban. Ráadásul Magyarország kiemelten érintett a problémában, mert az európai szinten rekordmagas inflációhoz rekordmagas forint alapú kamatszintek párosulnak. Ugyan a jelenlegi kamatszintek várhatóan még az idén mérséklődhetnek, mi többéves távlatban is azt várjuk, hogy a (majdnem) ingyen pénz időszaka nem tér vissza és egy korábbitól jelentősen eltérő finanszírozási környezetre kell berendezkedni a cégtulajdonsok és cégvezetők számára.

Ez minden tekintetben azt jelenti, hogy sokkal több időt és energiát kell tölteni az optimális finanszírozás előteremtésére. Egyrészt érdemes áttekinteni és folyamatosan követni az elérhető alternatívákat és különösen a nagyobb cégeknél egy optimális mixet kialakítani a finanszírozási alternatívákból. Másrészt a finanszírozás megszerzése is nagyobb körültekintést igényel, mert ebben a környezetben bankoktól függően bizony komolyabb különbségek lehetnek a finanszírozás költségében és egyéb feltételekben.

Ebben az új világban mind a stratégia tervezés, mind a hitelfelvétel lebonyolítása szempontjából meg fog nőni a szakértők szerepe, a finanszírozással kapcsolatos megfelelő tanács a magasabb kamatkörnyezetben jelentősen felértékelődik. A jelen cikkel szeretnénk egy általánosabb hátteret biztosítani a finanszírozási döntésekhez. De készen állunk arra is, hogy konkrét helyzetekben adjunk segítséget, mert mint minden területen, az ördög itt is a részletekben rejlik.

Tények

 1. Újra belenyúlt a kormány az MNB irányadó eszközébe (Forrás: Portfolio)

2. MNB: egyre kevesebb hitelt veszünk fel, folyamatosan szigorítanak a bankok (Forrás: Portfolio)

3. Lépett a kormány: 1000 milliárd forintos lett a csodafegyver (Forrás: Index)

Makrokörnyezet

A januári tranzakciós előrejelzésünkben tett megállapítás, miszerint itthon erőteljesebben érezzük a nehéz időszakok súlyát, a jelenlegi kamatkörnyezetre is igaz.

Az elmúlt év során tapasztalt rekordinfláció és a korábbi laza monetáris és költségvetési politika extrém magas kamatszinteket okozott 2022 végére. A kereskedelmi bankok közötti hitelezés árazását meghatározó 6 hónapos BUBOR a tavaly januári 4,5%-körüli szintről év végére 15% fölé ugrott. Ez a rövid lejáratú benchmark ráta a piaci kamatozású hitelek esetében bírnak nagy jelentőséggel, az erőteljes kamatemelkedés így a forintalapú vállalati hitelek piacának visszaesése előtt nyit ajtót.

A kamatpolitika azonban nem csak szigorú lett a magas kamatlábak révén, hanem szinte átláthatatlanul bonyolult is, hiszen az irányadó eszközök folyamatosan változtak az elmúlt másfél évben és többes kamatrendszer alakult ki. A jegybanki alapkamat szeptember óta ugyan 13%-on áll, de a bankok számára útközben különböző új jegybanki konstrukciók is megjelentek, melyek akár 18%-os hozamot ígérnek (a jelenleg irányadó az 1 hetes MNB kötvény). A képet tovább bonyolítják egyes kormányzati intézkedések, például a jelzáloghitelekre és a kis- és középvállalkozások változó kamatozású hiteleire is kiterjesztett kamatstop, a nagyobb betétállományokra vonatkozó kamatplafon vagy a támogatott hitelek piacitól jelentősen eltérített kamatszintje. Így tehát elmondható, hogy nem csak önmagában a magas kamatok okoznak fejtőrést, de nagyon nehéz segítség nélkül kiigazodni a kialakult áttekinthetetlen kamatrendszeren is.

Az infláció globális szinten is megfigyelhető kedvező alakulása, az elmúlt hónapokban erősödő forint, illetve a csökkenő kereslet oldali fogyasztás ugyanakkor némi bizakodásra adhat okot arra nézve, hogy a magas kamatszintek mérséklődni kezdenek. Ám hogy mikor és különösen milyen ütemben indulhat meg ez a kamatcsökkenés, nehéz még látni és a közelmúlt bankpiaci turbulenciái is csak növelik a bizonytalanságot.

Hitelpiac

A fenti makro- és pénzpiaci környezetben a hitelpiac is jelentősen átalakult. A kínálatot befolyásolja a jegybank által csökkentett likviditás, bár egyelőre nem a források elérhetősége korlátozza a bankok hitelezési kedvét. 

Fontosabb kínálatot visszafogó tényező a hitelfelvevők nagyobb részének növekvő kockázati profilja. A lassuló gazdaság egyre több iparágban okoz romló profitkilátásokat, ami a növekvő kamatteher mellett jelentősen csökkenti ezen vállalatoknak adható hitel mennyiségét. Ez a tényező még a válságálló iparágakat is érinti, míg a válságnak jobban kitett területeken (ingatlan, építőipar és egyre jobban a fogyasztási cikkek) egészen élesen visszafogja a bankok hitelnyújtási hajlandóságát.

A keresleti oldalt hasonlóan érzékenyen érintik a magas kamatok és a romló növekedési kilátások. A bizonytalanabb környezet a beruházások visszafogásához vezet, ami automatikusan kisebb hitelkeresletet eredményez és a jelenlegi kamatok mellett egyre inkább csak a leginkább kockázatkeresők („hazardírozók”) keresik a forint alapú finanszírozást.

A következő ábrán jól látszik, hogy 2022 III. negyedévéig nominálisan még nőni tudott a teljes vállalti hitelállomány, de reál értékben már 2022. eleje óta meredek zuhanásban van.

Az új kihelyezések lassulása mellett előbb-utóbb a meglévő hitelek törlesztése is fejfását okozhat nemcsak a cégvezetőknek, hanem a bankároknak is hiszen a jelentősen megnőtt kamatkiadások az esetleg lassuló növekedéssel és növekvő költségekkel együtt komolyabb likviditási problémákat is okozhatnak egyes iparágakban, egyes vállalatoknál.

Bankpiaci válságtünetek

Az elmúlt hónap nemzetközi pénzügyi eseményeinek fényében már elcsépelt igazságnak tűnik, hogy a bankokba vetett bizalom elveszítése mekkora gazdasági károkat tud okozni. A bizalmi válság nem csak betétesként, de a bankok számára is nagyon veszélyes, hiszen jelentősen ronthatja a hitelezési tevékenységüket.

A jó hír azonban az, hogy a mostani banki problémákat nem a banki hitelportfóliók minőségének drasztikus romlása, hanem a történelmi léptékben is gyors kamatemelések váltották ki. És várakozásunk szerint a jegybankok által okozott nehézségeket is a jegybankok fogják elsődlegesen kezelni. Egyrészt speciális mentőövekkel egyes, rendszerszinten kockázatot hordozó pénzintézetnek (ahogy például a Credot Suisse esetében is láttuk), másrészt a kamatnövelés visszafogásával. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a kamatemelési ciklus teteje a fejlett világban kicsit alacsonyabb lesz, mint korábban várhattuk, hogy elkerüljék a banki dominók eldőlését. És itt visszaértünk a magas kamatok hitelpiaci hatásaihoz. A közepesen magas, de hosszabban velünk levő kamat azzal járhat, hogy meg fog hosszabbodni a relatíve magasabb infláció és a magasabb kamatszint kora.

A fenti helyzetben válik igazán húsbavágó kérdéssé, hogy hogyan lehet finanszírozáshoz jutni a mostani magas kamatkörnyezetben.

Finanszírozási alternatívák

Alább végig nézzük azon alternatívákat, amik rendelkezésre állhatnak a magyar középvállalkozások részére a következő időszakban, akár refinanszírozást keresnek, akár növekedési terveikhez keresnek forrást.

 1. Devizahitel

A kedvezőtlen forint kamatok elkerülése érdekében a deviza alapú hitelek jó alternatívák lehetnek. Tekintve a referencia hozamként szolgáló EURIBOR és USD LIBOR 6 hónapos bankközi hitel kamat szinteket. Jól látható itt is a növekedés, azonban jelentősen alulmaradnak a BUBOR szintjétől. Az exportorientált cégeknek így ez kedvezőbb tőkebevonást jelenthet, mivel tevékenységük tekintetében a valuta árfolyam változásának kockázata nem érinti őket.

Fontos azonban figyelni arra, hogy a devizafinanszírozás ne jelentsen extra devizakockázatot, tehát abban a devizában és olyan mértékű legyen a finanszírozás, ami a cég működéséből fakadó devizakitettséggel összhangban van. Ezzel elkerülhetjük azokat a csapdahelyzeteket, amibe egyes cégek kerültek a 2008-as válság környékén az olcsónak tűnő, de utólag igen drágának bizonyuló CHF hitelek miatt.

2. Eszközalapú finanszírozási formák

További lehetőségként szolgálnak a különböző eszközalapú finanszírozások is, aminek előnye, hogy szorosan kötődik a cég egyes értékesebb eszközeihez és az erős fedezet révén alacsonyabb kamatszintet lehet elérni. Egy ilyen tipikus eszköz a cégek életében az ingatlan, ami a jelzálog alapú hitelek felvételét teszi lehetővé. Emellett értékesebb gépek vagy járművek esetén érdemes lehet lízingben gondolkodni. További eszközalapú finanszírozásnak tekinthető a faktoring, ahol a cég vevőállománya a közvetlen fedezet a bank számára. Árazása a vevő partnerek hitelképességétől is függ és Igénybevétele ott lehet különösen releváns, ahol fontos a likviditás gyors és folyamatos pótlása.

3. Támogatott hitelkonstrukciók

A hazai mikro-, kis- és középvállalatok részére továbbra is elérhető a kedvező Széchenyi Kártya MAX+. Ez 2023-ban kiegészült a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, ami a közép és nagyvállalatok számára biztosít a piaci kamatszinthez képest kedvezőbb hitelkonstrukciót, forint alapú hitel esetén jellemzően fix 6%, míg eurónál fix 3%. A két program keretein belül lehetőség van többek között folyószámla, forgóeszköz, likviditás és beruházási hitel felvételére.

A Széchényi Kártya MAX+ hitelprogrammal ellentétben, aminek célcsoportja az egészségesen működő hazai kis és középvállalatok, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a válságérintett vállalkozások számára jött létre.

A két program keretére a kormány összesen 3000 milliárd forint, azaz a GDP 4% – át különítette el. A kedvező tőkebevonás utáni kereslet nagyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Baross Gábor program 700 milliárd forintos kerete az indulást követő első hónapra már ki is merült, köszönhetően a forgóeszköz és a beruházási hitelek népszerűsége miatt.

Az igény kielégítése végett a hitelprogram további 300 milliárd forinttal kiegészülve immáron 1000 milliárd Ft keretösszegre hízva folytatódik, azonban tekintettel a kezdeti népszerűségre érdemes lehet felkészültnek lenni a pályázat minél korábbi beadására.

Az elmúlt hetek fényében azon érintett cégek számára, kik még igénylenének a Baross Gábor Programhoz hasonló hitelt, de lemaradtak róla, érdemes „szárazon tartani a puskaport”, előre felkészülni egy gyors igénylésre, mert az ilyen keretek láthatóan rekordgyorsasággal merülnek ki.

4. Hibrid finanszírozási formák

Nem szabad elmenni a tőke és hitel jellegű tulajdonságokkal is rendelkező hibrid finanszírozási csatornák mellett sem. Különösen mivel Magyarországon egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, amióta ennek a formának egyik meghatározó játékosa az állam lett, mely különböző tőkefinanszírozási programokon keresztül (Hiventures, Széchenyi Tőkealap) igyekszik tőkeerőssé tenni a magyar vállalkozásokat.

Szintén a tőke és a hitel közötti átmenetben helyezkednek el a mezzanine alapok, melyek a bankhitelnél drágább, de a Private Equity tőkejuttatásánál olcsóbb, fedezetlen finanszírozási utat nyújtanak. A hibrid finanszírozás két formában létezik. Egyik esetben a befektető részesedést vásárol a céltársaságban, de visszavásárlási opciót ad a társtulajdonosnak egy előre meghatározott hozamon. Ez jellemző az említett állami forrásokat kihelyező alapokra.

A másik esetben a finanszírozás formája hitel, ami tőkévé konvertálható, ha nem kerül visszafizetésre. Ez inkább a piaci alapon finanszírozó mezzanine alapokra jellemző. Kivételek ugyan mindig akadnak, de a mezzanine finanszírozás főként a méretesebb, stabil cash-flow-val rendelkező cégeknek lehet ideális választás. Az állami források ugyanakkor rugalmasabban elérhetők kisebb társaságok számára is.

5. Hitelalapok

A régiónkban kevésbé elterjedtek, így limitáltan, főként csak devizában elérhetőek a hitelalapok által nyújtott hitelek. Ezek a magántőkéhez és a kockázati tőkéhez hasonlóan, befektetői pénzek kihelyezésével foglalkoznak, de nem tőkeágon, hanem hitelágon teszik ezt. A hitelalapok bankokhoz hasonló kockázatviseléssel, de sokkal rugalmasabb visszafizetési és biztosítéki struktúrával rendelkező finanszírozási konstrukciót kínálnak.  A kedvező feltételek mellett ugyanakkor a kamatprobléma kérdésére nem adnak választ, hiszen kamatelvárásaikat a hitelalapok kezelői is a piaci trendekhez igazítják. Jelenleg Magyarországon 5-10 millió EUR és afölötti méretekben, és devizában érhető el ilyen finanszírozás.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépést hátra, kettőt előre – A magyar magánegészségügy a 2023-as számok tükrében

  Folytatva sorozatunkat, magánegészségügyi áttekintőnk idei kiadásában is igyekszünk átfogó képet adni a szegmens aktuális helyzetéről. Riportunk továbbra is a szektor legnagyobb szereplőinek teljesítményén alapul, ugyanakkor frissítjük piacméretre vonatkozó becslésünket is.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek