Mars-hasáb

Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

Év eleje van és idén hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni. Tehát következzék, hogy szerintünk mi várható a magyar tranzakciós (M&A) piacon és egyes kiemelt iparágainkban 2019-ben!

Tények

 1. Masszív lassulás a kínai export és import növekedésében (https://www.portfolio.hu/gazdasag/massziv-lassulas-a-kinai-export-es-import-novekedeseben.307283.html)

 2. 80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra új Jeremie alapok formájában (https://www.hvca.hu/hirek/80-milliard-forint-friss-forras-erhet-el-innovaciora)

 3. Medlife, a legnagyobb román magánegészségügyi cég betör Magyarországra a Rózsakert Medical Center 51%-os tulajdonrészének megvásárlása révén
  (https://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/a-legnagyobb-roman-maganegeszsegugyi-ceg-betor-magyarorszagra.312277.html

2019-es trendek a régiós tranzakciós piacokon

1. Gazdasági növekedés lassulása: Egyre több jel mutat arra, hogy a világgazdaságban 2019 a lassulás éve lesz. Kínából egyre egyértelműbbek a jelentős gazdasági lassulás jelei, amit egy eszkalálódó kereskedelmi háború csak fokozna és felgyorsítaná a negatív hatások terjedését a világban. Európa ezen felül saját problémáival is küzd, elég a Brexitre és Dél-Európa (pl. Olaszország) versenyképességi gondjaira gondolni. Ezeknek a folyamatoknak várhatóan Magyarországon is meglesz a negatív hatása, elsősorban a globális gazdaságba erősen bekötött feldolgozóiparban. Ugyanakkor a bérek növekedése és az EU források beáramlása részben semlegesítheti a negatív hatásokat az építőiparban és a szolgáltató szektorban. A gazdasági növekedés lassulása ezen felül enyhítheti a munkaerőhiányból eredő problémákat és így részben semlegesítheti a negatív hatásokat bizonyos iparágakban. Mindenekelőtt, de nem kizárólag a magyar tulajdonú középvállalatok jöhetnek ki jobban ebből. Egy globális és/vagy európai gazdasági lassulás szelektív és fokozatos hatással lehet a magyar gazdaságra. A lassuló gazdaság két módon fejtheti ki hatását a tranzakciós piacon: egyrészt gyengítheti a cégek teljesítményét (ez a hatás iparáganként jelentősen eltérhet), ami közvetetten hat a cégvásárlási és eladási kedvre, másrészt a csökkenő külföldi cégvásárlási hajlandóság révén lehet közvetlenebb hatása is.

2. Cégértékeltségi szintek bizonytalansága: 2018 végén és 2019 elején jelentős volatilitást és trendszerű gyengülést lehetett tapasztalni a globális részvénypiacokon. Mivel a nagy jegybankok által gerjesztett pénzbőség ideje lassan lejár, a tőzsdei árak és a korábbi árnövekedési trend gyors visszarendeződése nem várható. A volatilis tőzsdék általában negatívan hatnak a tranzakciós piaci aktivitásra, hiszen a tőzsdei árak fontos kapaszkodót jelentenek a nem-tőzsdei társaságok árazására is. Ha az összehasonlítási alap jelentősen ingadozik az megnehezítheti a vevők és eladók számára kölcsönösen előnyös ár kialakulását. A volatilis részvénypiacok és így a vállalati értékeltségi szintek bizonytalansága miatt jobban elhúzódó tranzakciós folyamatok és a sikeres tranzakciók csökkenő aránya jellemezheti 2019-es tranzakciós piacot.

tzsdei rindex alakulsa

2016.01.01. = 100%

3. A tranzakciós kínálat erős marad: A fent említett makroökonómiai és tőkepiaci bizonytalanságok közepette is azt várjuk, hogy a tranzakciós kínálat erős marad, lesz bőven eladásra váró cég Magyarországon. Az első JEREMIE alapok mintegy 10 éve indultak el és 2019 végéig ezen alapoknak ki kell szállniuk minden befektetésükből, ez jelentős számú céget tesz potenciálisan eladóvá. A gazdasági ciklusok és trendek alakulásától függetlenül továbbra is gyakori helyzet lesz a 90-es években alapított családi vállalkozások piacra kerülése az alapító „kiöregedése” miatt.
A cégvásárlásban gondolkodó befektetők számára nem az eladásra váró cégek kínálata, hanem az árazás és finanszírozás lesz a kulcskérdés a következő időszakban.

4. A magán- és kockázati-tőke aktivitása várhatóan növekszik. Míg a kínálati oldalon az első körös JEREMIE alapok léphetnek fel erős szereplőként a következő 12 hónapban, a keresleti oldalnak az újonnan induló JEREMIE alapok jelenthetnek majd újabb lökést idén. Emellett az állami szereplők továbbra is aktívak maradnak pénzügyi befektetőként a korai fázisú cégeknél (Hiventures, Széchenyi Tőkealap), míg a középvállalatoknál felfutó (Tőzsdefejlesztési Alap) és új (MFB Generációváltási Tőkeprogram) konstrukciók révén jelentősen nőhet is a szerepük. A közelmúlt örvendetes fejleménye volt, hogy számos új magánbefektetőkre építő magántőke (private equity) és kockázati-tőke (venture capital) alap alakult vagy kezdte el a szükséges tőke gyűjtését. Ezen szereplők megjelenését nagyban segíti a hazai intézményi befektetők fokozódó aktivitása az alapok finanszírozásánál. Ennek kiváló példája a MOL befektetői szerepvállalása az újonnan alakult Lead Ventures Kozkázati-Tőke Alapkezelő alapjainál.
2019-ben a pénzügyi befektetők által kihelyezendő tőke jelentősen nő és az aktív alapok a megcélzott cégméretek tekintetében is egyre szélesebb skálán mozognak. A pénzügyi befektetők növekvő jelenlétének fontos mozgatórugója a hazai intézményi befektetők és az állami szereplők növekvő aktivitása.

5. Magyar magánbefektetők szerepe fokozatosan növekszik. Már az elmúlt évben is megfigyelhető volt, hogy a hazai magánszemélyek növekvő számban jelentek meg vevőként közepes méretű vállalati tranzakciókban. Ez a tendencia várhatóan idén is folytatódni fog, aminek 3 fő mozgatórugóját látjuk: (i) a generációváltásra megérett középvállalatok növekvő száma, (ii) elsősorban nagyobb vállalati exitek révén gyarapodó és reálgazdasági befektetési lehetőségeket kereső magánvagyon növekedése, (iii) kedvező hitelfinanszírozási kondíciók. Az első két trend továbbra is élénkülést vetít előre ebben a szegmensben, amit csak a hitelkondíciók drasztikus és hirtelen romlása törhetne meg, ennek esélyét azonban 2019-re nem látjuk magasnak.
Bár a magyar magánbefektetők szerepe még nem meghatározó a tranzakciós piacon, részarányuk fokozatosan növekedhet a közeljövőben, mindaddig, amíg a hitelfinanszírozási kondíciók is kedvezőek maradnak.

6. Várható tranzakciós trendek

 1. Technológia, Média, Telekom: Várakozásaink szerint a nemzetközi szinten is versenyképes és releváns technológiai cégek és a kábeltévé piaci konszolidáció (ebben a témában lásd korábbi cikkünket: Régi szereplők, új szereposztás, 2018 szeptember) lesznek a fókuszban 2019-ben. Ezek a szegmensek ráadásul ellenállóbbak tudnak lenni egy kisebb mértékű globális gazdasági visszaesés esetén is.
 2. Egészségügy: A magán-egészségügyi szolgáltatók konszolidációs hulláma várhatóan folytatódik és a piac méretének bővülése révén egyre több nagy nemzetközi szereplő érdeklődését keltheti fel a hazai piac. Ennek jó példája a régió egyik legnagyobb szolgáltatójának, a román Medlife-nak a megjelenése a Rózsakert többségének megvásárlása révén. A trendet kevéssé látjuk veszélyeztetve egy esetleges kisebb gazdasági visszaesés esetén sem, mivel a makrogazdasági tényezőknek erre az iparágra is limitált, inkább indirekt hatása lehet.
 3. Logisztika: A nemzetközi fuvarozással foglalkozó cégek csökkenő profitrátája a piaci szereplők számának csökkenéséhez vezethet, ami egyes cégek megszűnése, valamint piaci konszolidáció révén valósulhat meg. Mivel az iparág jelentősen kitett a nemzetközi gazdasági változásoknak, egy erősebb gazdasági visszaesés még a konszolidációs kényszerek ellenére is csökkentheti a tranzakciós aktivitást az év második felére. Ugyanakkor kifejezetten érdekesnek látjuk a belföldi disztribúciós szegmenst, ahol egyre élénkül a befektetői érdeklődés, ugyanakkor a tranzakciós aktivitást korlátozhatja a vonzó célpontok limitált száma.

Konklúzió

2019 elején minden feltétel adott egy nagyon aktív tranzakciós piachoz: a kínálat és a kereslet terén is új és jelentős tényezők jelennek meg (generációváltás, JEREMIE alapok kifutása, új, pénzügyi befektetők megjelenése), míg a hitelfinanszírozási kondíciók továbbra is rendkívül kedvezőek a céget vásárolni tervezők számára. Ugyanakkor az év második felében megvan a veszélye, hogy a világban és Magyarországon is lassul a gazdasági növekedés és romlanak a további kilátások. Mivel a 2008-09-eshez hasonló összeomlás nem várható, sokkal inkább valószínűsíthető egy enyhébb lassulás, ezért a gazdasági környezet változásának a tranzakciós piacra való hatása is változó lesz iparáganként. Érdemes megfontolni a tulajdonosoknak, hogy cégeiket a lehetőségekhez mérten minél előbb igyekezzenek piacra vinni. Vevői oldalon a kivárásnak ugyanakkor nem feltétlenül lesz jelentős hozadéka. Tapasztalataink szerint hiába jön egy bizonytalanabb környezet, az eladók árelvárásai általában csak hosszabb (akár több éves) késéssel reagálnak negatív tőkepiaci mozgások esetén. Vagyis a bizonytalan környezet ellenére nem várjuk, hogy a tranzakciók értékeltségi szintje jelentősen csökkenjen a közeljövőben.

A megvalósuló tranzakcióknál a vevői oldalon a hazai szereplők (magán- és pénzügyi befektetők egyaránt) arányának növekedésére számítunk, míg várakozásaink szerint a külföldi stratégiai befektetők aránya a vevők között, egy-egy iparág kivételével, inkább csökkenő lehet.

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek