Mars-hasáb

Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

A digitalizáció minden iparágban jelen van és általában az adott iparág struktúráját is jelentősen fel tudja forgatni. A nagy kérdés azonban, hogy az új digitális technológiát szállító cégek a szoftver oldalon törekednek hegemóniára azzal, hogy bármilyen hardver gyártót kiszolgálnak (a 80-as és 90-es évek PC piaci fejleményei alapján hívhatnánk ezt Microsoft módszernek), vagy a hardvergyártók lesznek a vezető cégek azzal, hogy egy egységes ökoszisztémát szerveznek, ahol a hardver és a szoftver elválaszthatatlan egységet képeznek (a másik struktúrával ellentétben ezt hívhatjuk Apple módszernek). 2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre, piaci szereplők aktivitásra a Korházi Információs Rendszerek (HIS), Radiológiai Információs Rendszerek (RIS) és Képarchiváló Rendszerek (PACS) európai piacán majd országunkra fókuszálva elemezzük a helyi piaci szereplőket. Cikkünk az e-egészségügy fent említett három rendszerét szolgáltató szegmensre fókuszál, és eltekint a hordható digitális eszközök illetve egyéb e-egészségügyi szegmensek elemzésétől.

Tények

 1. A digitális transzformáció minden iparágat érint más és más módon, vannak olyan iparágak, amelyek előre haladottabb állapotban vannak. Az egészségügy felfedezés fázisában van, ahol a digitalizáció nyújtotta lehetőségek kiaknázása még a jövő zenéje. (Forrás: Digital transformation at a glance)

 2. Az Európai Unió az egészségügyi kihívások fontosságát szem előtt tartva terveket és lépéseket határozott meg, melyeknek fontos eleme az egészségügy digitalizálása. (Forrás: eHealth Action Plan 2012-2020: Innovative healthcare for the 21st century, Horizon 2020 calls for projects launched: 2 Billion for Health, Demographic Change and Wellbeing)

 3. Az Európai Uniós trendeket követve Magyarország is elindult a digitalizáció irányába. Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) korszerű, felhő-technológiára épülő digitális rendszerének 2017 –es bevezetésével. (Forrás: meszk.hu)

1. Bevezető, alapvető fogalmak

A 21. századi egészségügy egyik legnagyobb kihívása az egészségügyi kiadások szinten tartása (nemhogy növelése) az öregedő társadalom tagjainak növekvő várható élettartama és az egyre nagyobb részarányt képviselő krónikus betegségek mellett. Ennek az egyik lehetséges eszköze a digitális egészségügyi megoldások, köztük a különböző tevékenységeket elektronikus eszközökkel mérő rendszerek, amelyek egészségügyi információkat, erőforrásokat és szolgáltatásokat nyújtanak az egyénről az egyénnek és az egészségügyi szakembernek. A magyar piacon egyelőre gyerekcipőben jár az e-egészségügy, azonban már megjelent jó néhány hazai kezdeményezés is.
Az e-egészségügyre több definíció létezik, mi azonban az alábbi Király Gyula által megfogalmazott alapból indulunk ki, amely szerint „az egészségügy valamennyi szereplőjét, valamint a megelőzéssel és gyógyítással összefüggő folyamatokat kiszolgáló, támogató információtechnológiai és kommunikációs (ITC) módszerek, megoldások összessége.”.(Tankönyvtár). Az uniós szakpolitika által használt meghatározás is ehhez hasonló, miszerint: a megelőzés, a diagnosztizálás, a kezelés, a nyomon követés és az irányítás javítását segítő információs és kommunikációs technológiákat hasznosító eszközök és szolgáltatások összessége, ami fokozza az egészségügyi ágazat hatékonyságát, megkönnyíti az ellátás igénybevételét és javítja annak minőségét. (Képviselői információs szolgálat).

2. Mely nagycégek aktívak az e-egészségügyi iparágban?

A táblázatban szereplő vállalatok mind érintettek az egészségügy digitalizációs folyamataiban. A felsoroltak többsége HIS (Hospital Information System- Korházi Információs Rendszer) valamint RIS (Radiology Information System – Radiológiai Információs Rendszer) és PACS (Picture Archiving System – Képarchiváló Rendszer) rendszereket fejlesztenek és szolgáltatnak. Az iparág kiemelkedő szereplői azok a hagyományos egészségügyi eszközöket (pl: képalkotó berendezések) gyártó vállalatok, akik felismerve a digitális trendeket, berendezéseik mellé saját fejlesztésű digitális megoldásokat is kínálnak, így egyre nagyobb mértékben fedik le a digitális spektrumot.

2018 Aprilis Kep1 v1

A tőzsdei cégeket tartalmazó listánkon két típusú szereplő van jelen, az eszközgyártók, akiknek az eszközeik hatékony működéséhez szükséges szoftverek saját tulajdonban vannak, illetve klasszikus szoftvergyártók, akik az egészségügy számára dedikáltan fejlesztenek HIS, RIS és PACS megoldásokat. Az első csoportba tartozik a Siemens, Philips vagy Smith and Nephew, míg a második csoportot erősíti a német Nexus, aki saját fejlesztésű integrált egészségügyi-menedzsment szoftvereket fejleszt korházak és más egészségügyi ellátók részére. Ezek méretben jelentősen kisebbek, mint a hagyományos eszközgyártók, azonban jóval agilisabbak is.

3. Microsoft vagy Apple model? 

Ahogy a cikkünk címe is mutatja, a legnagyobb kérdés, hogy a szoftver gyártók képesek lesznek-e önállóságukat megtartani és egy egységes, globálisan elfogadott szoftver letarolja-e a piacot, ahogy ez történt a Microsoft operációs rendszerek elterjedésével a személyi számítógépek világában, vagy minden gyártó, saját szoftverre támaszkodva értékesíti eszközeit, ahogy erre kiváló példa az Apple termékek esetén az IOS operációs rendszer.
Nézzük meg a fent említett piac szereplőinek elmúlt időszakbeli üzletfejlesztési tevékenységét, mely közelebb hozhat minket kérdésünk megválaszolásához.

2018 Aprilis Kep1 v1

Megfigyelhető, hogy a piac legnagyobb szereplői a technológiai innovációs trendeket észlelve vásárolnak cégeket.

 • A Koninklijke Philips NV az elmúlt hat hónapban 4 vállaltot is akvirált. 2017 júliusában vásárolta meg Tomtec Imaging Systemet, amely egészségügyi képfeldolgozással és elemzéssel segíti több mint 2.000 orvos és 600 egészségügyi intézmény munkáját.
 • 2017 novemberében az Analytical Informatics INC felvásárlásával tovább bővítette szolgáltatásait, a vállalat által fejlesztett egészségügyi intézmények működését optimalizáló szoftverrel.
 • 2017 decemberében először a Forcare Holding BV nevű páciensekkel történő kommunikációra és doktorok közötti hatékony információ megosztásra szakosodott szoftverfejlesztő cég felvásárlásával lépett be a digitális egészségügy újabb szegmensébe, majd népegészségügyi menedzsment (population health management) szolgáltatásait erősítette a VitalHealth Software BV megvásárlásával, mely fejlett analitikai megoldásokat kínál, ezzel támogatva népegészségügyi szervezetek páciens hűség- és nyilvántartás-kezelési folyamatait.
 • A Carl Zeiss Meditec AG 2017 augusztusában profiljába illően megvásárolta a Veracity Surgical amerikai vállalatot, amely szemészeti beavatkozások, elsősorban szürke hályog műtétek tervezésére specializálódott web-alapú szoftvert fejleszt. Ezzel a jobb és gyorsabb diagnosztika, illetve döntéstámogatás oldalán kívánták megerősíteni saját portfoliójukat.
 • A Smith & Nephew brit vállalat páciensek mozgásának ellenőrzésére és kontrollálására szolgáló termékeket és szoftvereket gyártó Leaf Healthcare Inc-be történő befektetésével bővítette digitális egészségügyi portfolióját.

A piaci szereplők konszolidációja nem csak a „nagyok ligájában” megfigyelhető trend. Az utóbbi években folyamatosan nőtt az egészségügyet kiszolgáló szoftverek felvásárlásainak száma. Az ábrán 2013-tól kezdve negyedéves bázison látszik a kumulatív tranzakciók száma Európában, így 2017-re elérte a 217 tranzakciót ezen iparág európai célpontjainak száma.

2018 Aprilis Kep3

Szoftvergyártók konszolidációjára két kiemelt példát láttunk az lemúlt félévben az európai piacon: a Pharmagest Csoport Malta Informatique leányvállalatán keresztül megvásárolta az aXigate nevű új, innovatív technológiákkal felvértezett, feltörekvő francia Korházi Információs Rendszer szolgáltatót. 2017 júliusában a Medasys, Franciaország vezető Korházi Információs Rendszer szolgáltató vállalata felvásárolta a NETIKA SAS nevű laboratóriumi információs rendszert és minőségbiztosítási-menedzsment szoftver fejlesztő vállalatot.
Említésre méltó aspektusa a piaci aktivitásnak a telekom szolgáltatók megjelenése, mint felvásárló fél. Ők iparági tapasztalataikat, kapcsolatrendszerüket és tőkeerős hátterüket kihasználva képesek olyan technológiákat vásárolni, amelyeket a már meglévő egészségügyi infrastruktúrájuk- belső kommunikációs hálózat, adatközpontok- kiegészítéseként tudnak kínálni partnereiknek. A közelmúlt tranzakciói közül a holland mobilszolgáltató, a KPN felvásárlását emelnénk ki, ahol a CAM IT Solutions vállalatot vásárolta meg, amely felhőalapú korházi és közegészségügyi platformok fejlesztésével foglalkozik.
Így a korház információs rendszerek piacán a fent említett példákon keresztül láthatjuk, hogy a konszolidációs hullám a Microsoft módszert feltételezi, miszerint a piaci szereplők hasonló piacon aktív közvetlen vagy közvetett versenytársaikat vásárolják fel.

4. Magyarország hol jár?

Magyarország 2017. novemberében az Európai irányelvekkel összhangban sikeresen befejezte az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) korszerű, felhő-technológiára épülő digitális rendszer tesztjét. Az EESZT az egészségügy minden fontos szereplőjét összeköti: a háziorvosokat, a szakrendelőket, a kórházakat, a gyógyszertárakat, az ágazati irányítási rendszert és a lakosságot.
A teljesség igénye nélkül kiemeltünk néhány hazai szereplőt, aki növekedését a digitális technológia térnyerésének köszönheti.

 1. Béker-Soft Informatikai Kft: Saját fejlesztésű megoldásaik a FŐNIX-Pro integrált medikai rendszer, és a DIVAS képarchiváló (ún. PACS) rendszer, illetve a MedControl vezetői döntéstámogató rendszer. A szoftvereiket mára kétszáznál is több egészségügyi szolgáltatónál, több ezer munkaállomáson használják az ország egészségügyi intézményeiben.
 2. Answare Kft: A cég az elektronikus egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos telemedicina rendszereket és egészségügyi menedzsment (protokoll) szolgáltatásokat nyújt ISO 9001:2009 szabvány szerint.
 3. Hospitaly Kft: A 2000-ban alapított fejlesztő cég, amelyhez az iKórlap (2012), Oncologistic (2015) online platformokat fejlesztése kötődik. 2017-ben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér hazai éles próbaüzemében is részt vesznek.
 4. Grape Solutions Plc: Az elsődleges fókuszuk az egyedi, üzleti szoftverfejlesztés, mely kiegészül portálépítési, üzleti intelligencia és adattárház, cloud szolgáltatásokkal. Az egyik termékük a mediVIR, amely a kórházi adatok feldolgozását és rendszerezését segíti.
 5. Medsol Smart Kft: T-Systems Magyarország Zrt.-n belül működő Egészségügyi Kompetencia-központ EU-szabványoknak megfelelő integrált egészségügyi informatikai megoldásokat kínál.

5. Konklúzió: A piac működését nem lehet felülírni

A digitalizációs trend alól az egészségügy sem kivétel. Míg Nyugat-Európában már fokozott figyelmet kapott az elmúlt időszakban is ez a trend (melyet jól mutat a kiemelt felvásárlások listája is), addig Közép-Kelet Európában az utóbbi időben kezdi szárnyai bontogatni a digitalizáció. Az európai eszközgyártóknál egyértelműen megfigyelhető a saját szoftver megoldások preferálása és ilyen rendszereknek akár akvizíciók révén való integrálása. Ez a trend azt mutatja, hogy a RIS, PACS rendszerek esetén inkább a korábban Apple modellnek nevezett iparági struktúra elterjedése várható, ahol az iparágat az eszközgyártók fogják uralni egységes hardver és szoftverrendszerek kialakítása révén. Ennek megfelelően a pár éves start-upok, illetve innovatív vállalatok, akik felkerültek a nagy szereplők radarjára, elég gyorsan akvizíciós célpontok lesznek, melyeken keresztül a nagy eszközgyártók saját eszközeik kompatibilitását növelik, illetve újabb szegmensekbe belépve tartanak lépést a technológia fejlődésével. Kérdés, hogy az Európai Uniós törekvések, mely könnyű adatátvitelt elősegítő uniformizált rendszerek létrehozását támogatják, milyen hatással lesznek a korház információs rendszerek piacára. A legvalószínűbb szcenárió a szereplők konszolidációja, mely hosszútávon egy koncentráltabb piacot eredményez. A korház információs rendszerek piacán folytatódó jelenlegi konszolidáció Microsoft módra történhet, ahol a szoftvergyártók közvetlen versenytársaikat felvásárolva próbálnak nagyobb szeletet kihasítani a piacból vagy a közvetett versenytársak (telekom cégek e-egészségügyi leányvállalatai) egyéb szoftverszolgáltatásaik kiegészítése céljából konszolidálják a piacot Kérdés azonban hogy ez eszközgyártók a korház információs rendszerek piacára is beteszik-e a lábukat, ezzel szerepet vállalva a konszolidációs trendben. Vajon a Magyarországon létrejövő, prosperáló vállalatok hogyan illeszkednek a fent azonosított két modellbe? Véleményünk szerint, ha innovatív, globális piacra is érett megoldást képesek adni, mely mellé egy nyugati vállalatok számára is szabad szemmel látható méret párosul, akkor tökéletes akvizíciós célpontok lehetnek. Azonban azon szereplők, akik semelyiket nem képesek adni, lassan a globalizálodó piacon elveszítik a kisebb, magyar piacon kiharcolt részesedésüket is.

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépést hátra, kettőt előre – A magyar magánegészségügy a 2023-as számok tükrében

  Folytatva sorozatunkat, magánegészségügyi áttekintőnk idei kiadásában is igyekszünk átfogó képet adni a szegmens aktuális helyzetéről. Riportunk továbbra is a szektor legnagyobb szereplőinek teljesítményén alapul, ugyanakkor frissítjük piacméretre vonatkozó becslésünket is.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek