Mars-hasáb

“Long COVID” a logisztikai piacon

Legfrissebb Mars-hasábunkban a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt években megnövekedett szállítmányozási kereslet nyomán kialakult rekord nyereségeket mibe fektetik a top vállalatok, kiemelten foglalkozva a Maersk-kel és a CMA CGM-mel, mely társaságok kifejezetten aktívak voltak az akvizíciók terén. Meglátásunk szerint egyfajta strukturális változás indult el a fuvarozói és szállítmányozási piacon, egyes nagy szereplők kilépve a korábbi tengeri konténerszállításra szakosodott modelljükből elindultak a teljes értéklánc lefedése felé, versenybe szállva ezzel a nagy szállítmányozó cégek piacáért is. Mint tranzakciós gyűjtésünkből látni fogjuk, fuvarszervező, szárazföldi és légi fuvarozó, raktározással foglalkozó, fulfillment és a last-mile vállalatok felvásárlásával ezen óriás tengeri szállítmányozó vállalatok elindultak az end-to-end kiszolgálás irányába felforgatva a piacot. A következő években kiderül, milyen messze vezet ez a trend, hosszú távon mennyire változtatják meg a szektor struktúráját a post-covid időszakban keletkezett rendkívüli nyereségek.

Tények

 1. Vannak akik fantasztikusan jól járnak az áruszállítási káosszal (G7)
 2. Tavaly 150 milliárdos nyereséget hoztak össze a tengeri szállítmányozók (Mandiner)
 3. Despite rising risks, shipping lines on track for another record year (Freightwaves)

A tengeri szállítmányozás egészen a 2020-as évekig nem volt a gazdasági szereplők fókuszában. A just-in-time készletgazdasági stratégia jól működött a piaci szereplőknél, és az elsődleges szempont a beszerzés és a raktározás további kicentizése, optimalizálása volt. Ebbe az állapotba robbant be 2020 márciusában a világjárvány, ami teljesen felforgatta a korábbi logisztikai megközelítéseket. A lezárások kibillentették a megszokott kínálati és keresleti egyensúlyt, a vásárlók elmaradása és a bizonytalanság miatt a cégek pedig visszafogták a termelésüket. A bejáratott ellátási és szállítási láncok megszakadtak.

A gazdasági leállás a különböző régiókban és kontinenseken nem szimultán zajlott le. Míg Európa és Észak-Amerika a vírus megfékezésével küzdött, addig Kína a zero COVID politikájának és a radikális karanténoknak köszönhetően gyorsan túllendült a válság első hullámán. Majd mikor beindultak a nyugati gyárak, Kína fogta vissza a termelését. Mindennek a következménye az lett, hogy a hosszú évek alatt kiépült globális ellátási láncok megszakadtak, a piacok megzavarodtak és a nemzetközi kereskedelem 90%-át kitevő tengeri fuvarozásban logisztikai problémák léptek fel. Egészen egyszerűen a szállító hajók (melyből összesen körülbelül 5 ezer darab van a világon) és a konténerek nem ott voltak, ahol épp szükség volt rájuk. A fellépő kapacitáshiány következtében pedig a konténerárak az egekbe szöktek és rövid idő alatt többszöröződtek (egyes esetekben tízszereződtek).

A tengeri szállítmányozó cégek a 2020-as éveket megelőzően alacsony profitrátával futottak, a drasztikus áremelkedések hatására viszont 2021-ben közel tízszer magasabb eredményt realizáltak, mint a korábbi években átlagosan és az iparági szinten keletkezett 150 milliárd dollárnyi profit történelmi eredményt jelentett a szektornak. A világ egyik legnagyobb tengeri árufuvarozója, a dán A.P Moller-Maersk vállalat az elmúlt kilenc év legmagasabb eredményét érte el 2021-ben, miközben a 2010-es évek végén még veszteségesen működött.

A realizált rekord nyereségeket két megkerülhetetlen tengeri konténerszállító vállalat, a Maersk és a CMA CGM – amely kettő együtt közel 30%-os piaci részesedéssel bír – vertikális piaci terjeszkedésbe kezdte fektetni. A következő oldalon látható tranzakciós táblázatból jól látszódik, hogy az utóbbi években felvásárolt vállalatok hogyan fedik le az újabb és újabb szolgáltatásokat. Az említett két cég a nyereségét arra használta fel, hogy a szállítmányozás olyan területeit is lefedje, amivel korábban nem foglalkozott. Így beszálltak a fuvarszervezésbe, a raktározásba, a fulfillmentbe, nyitottak továbbá a szárazföldi (közúti, vasúti) és a légi fuvarozás felé. Mindezen felül pedig jelentős felvásárlásokat hajtottak végre még a last-mile szegmensben is, ami a korábbi üzleti modelljükhöz képest egy jelentősen új irányt jelent.

Forrás: Reuters, Heal Partners gyűjtés

A felsorolt tranzakciók segítségével a Maersk és a CMA CGM már képes bizonyos ügyféligények end-to-end kiszolgálására, ezzel kiváltva a fuvarszervezők és számos más, az értékláncban résztvevő vállalat munkáját. Meglátásunk szerint ez egy új trendnek, strukturális változásnak a jele a piacon. Bár a változás elindulását nem a COVID és a következtében létrejövő szállítmányozási zavarok váltották ki, mert korábban is történtek akvizíciók hasonló motivációval (például a CEVA felvásárlása a CMA CGM által), a pénzbőség lehetőséget adott a folyamat jelentős felgyorsítására.

A Maersk bevallása szerint már 2019-ben elindította az expanziós stratégiáját integrált logisztikai kínálatának megerősítése érdekében. Először felvásárolta a Vandegrift és Kgh Customs Services vámkezelő cégeket, majd a Performance Team raktározási és disztribúciós vállalatot. Ezután nyitott az e-kereskedelem felé, akvirálta a Visible Supply Chain Management és a B2C Europe Holding csomagszállítással foglalkozó amerikai és európai vállalatokat.

A CMA   CGM tranzakcióinak az áttekintésénél az előbb leírtakhoz hasonló folyamatot látunk – a terjeszkedést hasonlóan a Maersk-hez ők is 2018 végén-2019 elején kezdték a CEVA Logistics felvásárlásával –, annyi eltéréssel, hogy a részükről jelentősebb lépések figyelhetőek meg a szárazföldi (vasúti, országúti) és légi fuvarozás terén. Friss hír, hogy a cégcsoport részesedést szerzett az Air France-KLM csoportban és a jövőben kombinálni fogják a légifuvarozó repülőflottájukat velük. Kiemelendő tranzakció a Colis Prive többségének a megvásárlása is. Az említett vállalat Franciaországban, Belgiumban és Luxemburgban végez házhoz- és csomagpontra szállítást. Ezzel a felvásárlással a CMA CGM is megjelent a Maersk-hez hasonlóan az e-commerce szolgáltatások terén is.

Konklúzió

Véleményünk szerint a tengeri szállítmányozók terjeszkedési trendje a jövőben is folytatódni fog, tekintve, hogy az előrejelzések szerint a tengeri szállítmányozói szektor a tavalyinál is magasabb eredményt fog elérni 2022-ben. (Bár vannak arra utaló jelek, hogy középtávon a tengeri szállítmányozási árak mérséklődni fognak, rövidtávon ez nehezen elképzelhető.) Várhatóan nem csak a Maersk és a CMA CGM lesznek az egyedüli tengeri szállítmányozással foglalkozó szereplők ezen az úton, és a többi nagy szolgáltató is megkezdi a terjeszkedést az ügyfelek end-to-end kiszolgálásának irányába. Erre példa az MSC, aki a Bolloré Africa Logistics felvásárlásával szállt be a versenybe idén áprilisban. Kérdés, hogy milyen hatással lesznek a szárazföldi fuvarozó és last-mile cégek pozícióira. Tőkeerős cégekként megkerülhetetlenek lesznek a piacon, és meglévő ügyfeleik igényinek a teljes logisztikai értékláncon történő kielégítésével jelentős versenyt fognak támasztani a szárazföldön és a levegőben is.

Szentirmai Gábor

Szenior Menedzser

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek