Mars-hasáb

Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

Így 2021 végén erősen azt érezzük, hogy az idei egy rendkívüli év volt, bár kicsit hátrébb lépve inkább az látható, hogy mostanában a rendkívüli évek időszakát éljük. Kevés dolgot lehet rutinból csinálni, még folyamatosabban kell kreativitásra, új megoldásokra törekedni, mint a 2020 előtti időszakban. Tranzakciós piaci szereplőként szerencsésnek érezhetjük magunkat. A piac gyorsan alkalmazkodott a távmunkához és a nyomasztó 2020-as tavasz után a piaci aktivitás nemcsak gyorsan visszatért, hanem 2021-ben új csúcsokra ért. Bár egy-két viharfelhő már feltünedezik a horizonton, azt tapasztaljuk, hogy a cégeladásokhoz továbbra is ideális a környezet és ez még egy ideig nem fog változni, vagy legalábbis apránként. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mit tudunk 2021-ben a Heal Partners és néhány ügyfelünk karácsonyfája alá tenni és reméljük, hogy közben tudunk szolgálni néhány érdekes és akár hasznos tanulsággal többi olvasónknak is.

Tények

1.  Szeptember végén megjelent a Forbes legnagyobb hazai felvásárlásait listázó cikke (Forrás: Forbes)

2.  Másfél hónappal később újabb jelentős hazai tranzakció került a listára – elkelt a Webeye flottakövető (Forrás: Forbes)

3.  Erős növekedés, jelentős infláció várható Magyarországon (Forrás: Portfolio)

Makroökonómiai környezet

Jelentős változás az elmúlt évekhez képest, hogy Magyarországra is rárúgta az ajtót az infláció. A piacon lévő pénzbőségnek, mely részben az alacsony kamatok és a pandémia miatti pénzosztogatás következtében keletkezett a világban, meglett a következménye. Mindeközben a munkanélküliség rég nem látott szintekre süllyedt, a bérek növekedése pedig várhatóan erős marad a munkaerőhiány és a minimálbér 20%-os emelése közepette. Ami a hazai gazdasági növekedést illeti, az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint Magyarország az élmezőnyben lehet a GDP növekedést illetően, ami vélhetően a vártnál gyengébb harmadik negyedéves GDP adat fényében is igaz maradhat.

Fenti folyamatok a forint gyengülését és egy új kamatemelési ciklust hoztak magukkal. Elvileg mindkettő negatív hatással lehetne a tranzakciós aktivitásra, de ilyen hatás egyelőre nem történt és a közeljövőben nem is várható a következő okokból:

 • A magyar monetáris politika eddig kétarcú volt, míg elkezdte a kamatemeléseket, a likviditásnövelő intézkedéseit csak nagyon lassan kezdte leépíteni, így az akvizíciókra rendelkezésre álló források nem szűkültek: (i) a belföldi befektetők a korábbiakhoz hasonló módon férnek hozzá hitelhez, még ha kicsit drágábban is és (ii) az államilag támogatott, akvizíciókhoz elérhető források (Hiventures, Széchenyi Tőkealap, MFB Invest, állami pénzekből indított tőkealapok) egyelőre nem szűkülnek.
 • Az Európai Központi Bank még nem kezdte el a szigorítást, ezért a külföldi befektetők kereslete (elsősorban tőzsdei cégek és pénzügyi befektetők, vagy az ő portfólió cégeik) nem szűkült.
 • A költséginfláció még nem hagyott érdemi nyomott legtöbb társaság eredményességén, jórészt azért, mert a cégek növekedése is kiemelkedő (eltekintve főleg a covid sújtotta ágazatoktól).

Összességében tehát gyülekeznek ugyan vészjósló felhők, de a tranzakciós piac aktivitása az idei évben töretlen.

Néhány érdekes trend a tranzakciós piacról 2021-ből

A makro környezet után nézzünk meg néhány érdekesebb területet a tranzakciós piacról.

A magán-egészségügy konszolidációja töretlenül zajlik

A hazai magánegészségügyet tekintve már a pandémia előtt is azt tapasztalhattuk, hogy jelentős a befektetői érdeklődés a szektor iránt. A COVID és a következtében feltornyosuló várólisták viszont még jobban a magánegészségügy felé terelték a betegeket, ezzel is ösztönözve a szereplőket a további fejlesztés és terjeszkedés irányába. Meglátásunk szerint a 2021-es év egyértelműen a konszolidációról szólt. Júliusi Mars-hasábunkban is említett vezető magánegészségügyi szereplők vidéki felvásárlásaitól (Doktor24, Triton, stb.) és zöldmezős beruházásaitól (Triton Szombathely, BEK Budapest) volt hangos a gazdasági média. Továbbra is arra számítunk, hogy a következő pár év a felvásárlásokról és a további beruházásokról fog szólni és a mezőny két részre fog szakadni, 4-5 vezető, vidéki hálózattal rendelkező szolgáltatóra, illetve kisebb specializált magánegészségügyi szolgáltatókra. Ebben a folyamatban véleményünk szerint egy esetlegesen romló makroökonómiai környezet is csak átmeneti lassulást hozhat az emelkedő finanszírozási költségek miatt, mert az iparág növekedése a gazdasági helyzettől függetlenül nagyon erős és a hitelfinanszírozás jelentősége most még viszonylag korlátozott.

A konszolidációs folyamatból mi is kivettük a részünk, vevő oldalon segítettük a Doktor24 Csoportot a székesfehérvári Life Egészségcentrum megvásárlásában és jelenleg is van aktív munkánk az iparágban.

Technológia – nemzetközi szereplők felvásárlásai

A technológiai iparág az elmúlt évek egyik nagy nyertese. A COVID miatti lezárások számtalan esetben mutattak rá a digitális technológiák szükségességére, ezzel erősítve a technológiai cégek értékeltségét is. Ráadásul a nemzetközi pénzbőség egyre agresszívebbé teszi azokat a nyugat-európai vagy észak-amerikai tőzsdei és private equity által tulajdonolt cégeket, akiknek kiemelten jó a hozzáférésük az „olcsó” pénzhez. Példaként említhető az iData felvásárlása a norvég tőzsdei Norbit által, vagy a szektortárs Webeye értékesítése az Eurowag-nak, amely egyszerre tőzsdei és private equity által tulajdonolt. Szintén ide sorolható a Tresorit eladása a Swiss Post számára vagy a Drops értékesítése a Kahoot-nak. A technológiai iparág pezsgését mutatja a hazai alapítású Codecool harmadik körös tőkebevonása is, melynek segítségével a programozóiskolájuk terjeszkedését tervezik a régióban.

A technológiai cégek felvásárlásai közül az iData értékesítésében működtünk közre 2021-ben és jelenleg is aktívan dolgozunk a technológiai szegmensben.

A csomaglogisztika éve

A hagyományos logisztikai szegmensekben korábbi cikkünkben sem vártunk nagy tranzakciós aktivitást, amit a 2021-es év történései, vagy is „nem történései” is megerősítenek.

Ezzel szemben a csomag- és raktárlogisztikában robbanás volt megfigyelhető, a lezárások miatti volumennövekedés egyértelmű nyertesei voltak ezen cégek. Kifejezetten a csomaglogisztika területén figyelhetünk meg a fokozott érdeklődést és élénk nemzetközi tranzakciós aktivitást és ebből néhány magyar tranzakció is származott. A Webshippy-ben jelentős tulajdonrészt szerzett a Trans-Sped, míg a magyar Shoprenterben 51%-os részesedést szerzett a lengyel webshopüzemeltető és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó IdoSell. De a nagyobb kereskedők is nyitnak a csomaglogisztika felé (pl Alza és EMAG folyamatos csomagautomata telepítései), ami jelzi a szegmens fontosságát és a régióban történt mega deal (Allegro felvásárolja a Mall Csoportot) is érintheti a magyar e-kereskedelmi és csomaglogisztikai piacot.

Heal Partners 2021-ben

Mi is, mint valószínűleg mindenki más a tranzakciós tanácsadók közül, egy nagyon aktív, de különleges év vége felé járunk. A technológiának köszönhetően a lezárások semmilyen szempontból nem akadályozták munkáinkat. Mindenki megtanult Teams-en vagy Zoom-on tranzakciót csinálni, a vevők aktivitása pedig bőben ellátott minket feladattal.

Fentiek folyományaként lezártunk 3 tranzakciót és aláírásra került egy negyedik, aminek zárása 2022 elején várható. És ezeken túl az év vége még nagy hajrában zajlik, amit remélhetőleg néhány további bejelentés is követni fog. Különösen nagy öröm számunkra a lezárt vagy aláírt tranzakciók növekvő mérete, csak az említett 4 ügylet összértéke meghaladja a 20mrd Ft-ot. A tranzakciós híreinkről igyekeztünk minden csatornán folyamatosan kommunikálni, de emlékeztetőül alább mutatjuk a három idei lezárt tranzakciónkat.

De hogy mutassunk magunkról némi újdonságot, a 2021-es évet más, kicsit szokatlan szemüvegen keresztül is bemutatnánk. De reméljük, hogy amennyire szokatlan, annyira érdekes is lesz.

Az év vége közeledtével reméljük, mindenkinek lesz alkalma pihenni ezután a rendkívüli év után. És reménykedünk, hogy jövőre mindenkinek izgalmas, de kevésbé nyomasztó éve lesz. Még akkor is, ha már látszanak azok a tényezők (infláció, kamatemelés, gazdasági növekedés kiszámíthatatlansága, vírusvariánsok), ami miatt egy év múlva lehet, hogy újra egy rendkívüli év végén érezzük magunkat.

Karli Péter

Ügyvezető

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek