Mars-hasáb

„Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább? Cikkünkben amellett érvelünk, hogy ezen sikeres „tech milliárdosoknak” helyük van a klasszikusabb iparágakban.

Tények

 • Az IBM megvette a részben magyar alapítású videostreaming szolgáltatást nyújtó Ustreamet. Az IBM által tervezett videó üzletág kialakításának egyik fontos részét fogja képezni a 2007-ben alapított cég. (Forrás: index.hu, Az IBM tényleg megvette a Ustreamet, Nyilvánosságra hozva 2016.01.21.)
 • A KSH részletesen feldolgozott riportban tette közzé a kis- és középvállalkozások kiemelt pénzügyi statisztikát regionális és gazdasági ág szerinti bontásban.(Forrás: ksh.hu, A kis- és középvállalkozások jellemzői, Nyilvánosságra hozva: 2014. november). 

Közös jellemzők ezen technológiai cégeladások sikerében

A rendszerváltás óta a technológiai szegmens fejlődésével párhuzamosan Magyarországon is egyre több sikeres technológiai vállalkozás fejlődött ki. Ezek a cégek jelentős iparági, cégépítési és nemzetközi terjeszkedési tapasztalatra tettek szert. Az elmúlt években a Ustreamhez hasonlóan számos cég sikeresen értékesítésre került (pl. NNG, IND, Profession.hu), ezen tranzakciók eredményeként a felhalmozódott tapasztalat mellé jelentős mennyiségű tőke is az alapító-vállalkozók tulajdonába került. Gondoljuk át, hogy milyen közös erősségek kötötték össze ezeket a különböző történeteket!

 • Vállalkozói attitűd
  • Az eladott cégek vezetői fiatal, rendszerváltást követően felnőtt vállalkozók
  • A vezetés jól azonosította, hogy mekkora kockázatot érdemes vállalni
  • A tulajdonosok jól időzítették a cégépítést és az exitet is.
 • A termékek piaca
  • Technológiai innováció alapozta meg a versenyelőnyt.
  • Piacképes fogyasztói igényekre alapozták tevékenységüket.
  • A fogyasztói igény kielégítésére a megfelelő technológiai megoldást választottak.
 • A létrehozott szervezet/vállalkozás
  • Jól megválasztott kulcsembereket és csapat felépítése.
  • A versenytársak lépéseire a megfelelő válaszokat adták.
  • Jól hasznosította és építette a nemzetközi kapcsolatrendszerét.

Hogyan tovább?

Nagy változás előtt áll az a vállalkozó, aki hosszú évek kemény munkája által felépített sikeres vállalkozását értékesíti. Egészen megváltoznak a mindennapok kérdései, hirtelen nagyon sok idő szabadul fel, valamint nagyobb összegű tőke is rendelkezésre áll. Ebben a helyzetben tapasztalataink szerint többféle utat választ a korábbi cégtulajdonos, a „nyugdíjba vonulástól” kezdve a további management-szerepen át egészen egy újabb vállalkozás indításáig. Azok, akik megszerzett friss tőkéjüknek további cégekbe való fektetéséről döntenek, jellemzően az alábbi stratégiák valamelyikét (akár kombinációját) választják:

 • Klasszikus angyalbefektető: a felszabaduló szabad idejüket és pénzüket korai fázisban lévő piacképes ötlettel vagy termékkel rendelkező cégeket felkutatására és támogatására fordítják. Itt az előző részben kifejtett sikertényezők többsége hasznosulni tud; (i) sikeres vállalkozóként jobb eséllyel meg tudják állapítani, hogy a finanszírozást kereső ötletgazda megfelelő vállalkozói attitűddel rendelkezik-e, hisz ebben a befektetői fázisban alapvetően az emberi tényező a legfontosabb. (ii) A korábbi sikereken alapulva nagyobb valószínűséggel találja meg az angyalbefektető a megfelelő fogyasztói igényen alapuló, pénzügyileg is sikeres terméket/szolgáltatást. (iii) A létrehozott vállalkozás stratégia alkotási kérdéseiben (kulcsemberek megtalálása/megtartása, szervezeti struktúra kialakítása, versenytársak kezelése, nemzetközi terjeszkedés támogatása) pedig erős támasz lehet az angyalbefektető. Ezen angyalbefektetői típusra példaként említhetjük a technológiai szegmensből: Nyíri Józsefet és Pecsenye Rolandot (IND), Balog Pétert (NNG), Szőke Mártont (IndexTools).
 • Új vállalkozás indítása: vannak akik az exitet követően is inkább vállalkozók szeretnének maradni és egy másik fogyasztói igényre alapozva új vállalkozást indítanak. Ők megszerzett korábbi tapasztalatukat saját maguk hasznosítják. Ezen esetekre jó példa lehet Kátai Attila (NNG), illetve Vári Gergő (Profession.hu).
 • Passzív befektető: előfordulhat, hogy a korábbi cégtulajdonos háttrébb lép és alapokon keresztül passzív részvétel mellett, vagy csak csendes társtulajdonosként fektet a jövőben újabb cégekbe.

Ami a fenti, sikeres exitek utáni életutak áttekintése során szembetűnik, hogy egyelőre legalábbis nem jellemző, hogy ezen fiatal, agilis, tőkével rendelkező vállalkozók érettebb cégekbe, illetve klasszikusabb iparágak irányába mozdulnának. Pedig igazán lenne hova Magyarországon: a KSH 2014-es összefoglalója szerint Magyarországon a kis- és középvállalatok (10-250 közötti főt foglalkoztató létszámú és éves 50 millió euró alatti árbevételű cégek):

 • száma 28 514
 • átlagos árbevétele 966 millió forint
 • átlagos éves beruházás 32 millió forint
 • átlagos alkalmazotti létszám 31 fő.                            Forrás: KSH

Ha közelebbről, néhány igen dinamikus és növekvő iparág szempontjából nézzük a számokat különösen szemet szúr, hogy néhány fejlesztés-, illetve tőke-intenzív iparágban (egészségügy,  telekommunikáció/média, logisztika)  az átlagos cégméretek, beruházási méretek egyértelműen olyan fejlődési stratégiákért kiáltanak, amelyek nélkül ezen cégek többsége hosszú távon nem életképes. Konkrét megbízásaink során azt tapasztaltuk, hogy a hasonló közepes vállalkozások növekedési lehetőségeit nem az általuk végzett tevékenység, illetve a környezet gátolja, hanem a jelenlegi cégtulajdonosok (i) management és (ii) pénzügyi lehetőségei, illetve (iii) közép-hosszú távú tervei.

„Tech milliárdosokból” diverzifikált befektetőket!

Tapasztalataink szerint sok olyan kis-, közepes méretű, magántulajdonban lévő vállalkozás van, ahol a jelenlegi tulajdonos a fentiekben vázolt dilemmába ütközik: vállalkozása eljutott egy már érettebb szakaszba, megvetette a lábát, terméke/szolgáltatása hosszú évek óta helyt áll a piaci versenyben, de az adott iparági környezetek növekvő elvárásaihoz való igazodást lehetővé tevő további növekedési pályát nem találja. A problémát tovább fokozza, ha cégutódlás hiányában a családon belül nem is látszik, hogy miként lehet a további fejlődést biztosítani. A tankönyv szerint „ilyenkor érdemes kiszállni, eladni”; ez ugyanakkor sok esetben nem cél, illetve sem a vállalat felkészültsége, sem pedig az adott piaci környezet nem alkalmas ahhoz, hogy megfelelő vételárat lehessen elérni. Véleményünk szerint ezen vállalkozások esetében  jelentős értéket tudnának teremteni a „tech milliárdos” vállalkozók:

 • nemzetközi üzletági tapasztalatunkkal támogatva ezen hazai cégek nemzetközi terjeszkedését;
 • cégalapító-, és építő tapasztalataikkal megteremteni a további cégnövekedés szervezeti feltételrendszerét;
 • tőkeemeléssel útján biztosítani a pénzügyi erőforrásokat a fejlesztési tervekhez.

Az üzletek emberek között köttetnek; úgy véljük, hogy minden szokásos nehézség mellett (bizalomhiány, életkori, illetve kulturális különbségek, a kivásárlás vételára és ezen vételár struktúrája) igenis értéket tudna adni a hazai kis-középvállalati szektor cégeinek, ha nagyobb számban kerülne sor a „tradicionális” és a „tech” vállalkozók partnerségére.

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  Heal Partners' semi-annual report on the European and the Central and Eastern European transaction market (Healthcare, TMT, Logistics, Consumer)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek