Mars-hasáb

Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat! Mostanában a hazai sajtót olvasgatva időszerűnek is tűnik kitekinteni a világba (legalább Európába): máshol hogyan vesznek buszjegyet az emberek 2018 végén?

Tények

 1. A Tenzing kockázati-tőke alap 2018 októberében befektetett az angol Ticketer-ben, amely cég a 2010-es indulása óta piacvezetővé vált az angol városi buszok jegyértékesítését forradalmasító megoldásával.(Forrás: Ticketer)

A Tranzakció

2018 október elején került bejelentésre, hogy a brit Tenzing kockázati-tőke alap befektetett az angol Ticketer nevű vállalkozásba, amely 2010-es indulása óta piacvezetővé vált az angol városi buszok jegyértékesítését forradalmasító megoldásával. A Tranzakciót az alábbi kiemelt szempontok motiválták:

 1. A Ticketer-t alapító management csapat, illetve egyéb angyal befektetők 2010 és 2017 között képesek voltak saját tőkéből és a beinduló vállalkozás által generált szabad pénzekből finanszírozni a vállalat első életszakaszát (fejlesztés, piaci indulás, első komolyabb ügyfelek).
 2. Mindez 2017-re megváltozott, hiszen a Ticketer okos-buszjegy megoldására exponenciális igény kezdett mutatkozni immár nemcsak Angliában, hanem az európai kontinensen is; a vállalkozásnak ezen lehetőségek kiaknázása érdekében jelentős tőkeinjekcióra volt szüksége.
 3. A vállalkozás 2018-ban a Silverpeak technológiai szektorra fókuszáló befektetési bank (a Heal Partnershez hasonlóan a Globalscope nemzetközi hálózat tagja) segítségével egy igen komoly versenyhelyzetet követően a Tenzing kockázati-tőke alappal egyezett meg, amely megállapodás
  1. kiszállást biztosított a korai fázist finanszírozó angyal befektetőknek;
  2. az alapító-vállalkozók számára lehetővé tett szintén egy korlátozott mértékű értékesítést;
  3. jelentős tőkeerőt biztosít a vállalkozás számára a továbblépéshez külföldi projektek megvalósítására, illetve célzott akvizíciókra.

2. Miért vonzó a tömegközlekedés iparág és miért kell bele okos-buszjegy?

Akár 10 éve még furcsa lett volna látni (Európában legalábbis), hogy a vállalati és a befektetési világ színe-java forduljon a tömegközlekedés felé fejlesztési céllal: ugyan mi olyan érdekes egy unalmas, régimódi, önkormányzati, illetve állami hatékonytalanságokkal és bonyolult, árnyomásos közbeszerzésekkel teli világban? Hát akkor íme néhány ok!

 • Keresletrobbanás: a városi életmód relatív felértékelődése mellett kifejezetten világtrend a legfiatalabb felnőtt-generáció (a 2000-után született ún. „Millenáris” generáció) elfordulása a hagyományos autós modellektől az egyéb közlekedési formák felé, beleértve a hagyományos tömegközlekedést is.
 • Környezetvédelem: Egyre több város szorítja ki sikeresen belső kerületeiből az autókat, jelentős többletkeresletet generálva az egyéb közlekedési formáknak.

Mindezen trendek természetesen óriási nyomás alá helyezték az egyébként is meglehetősen hatékonytalan, illetve veszteséggel (vagy alacsony profitabilitással) működő szektort, amelyre, mint azt már sokszor láttuk, az innovatív vállalkozói közösség tőke és technológiai feltételek rendelkezésre állása mellett kialakított egy iparágat a tömegközlekedési folyamat egyes elemeinek megkönnyítésére. Miben segít egy e-buszjegy technológia?

 • Gyorsabb utasflow, pontosabb menetrendek: Azon a nyilvánvaló tényen túlmenően, hogy az utas az állomásra érve egyszerűen felszáll a tömegközlekedési eszközre a korábbi ablaknál vagy automatánál való sorban állás helyett, van egy másik, talán kevésbé nyilvánvaló előny: a járatok indulása sokkal pontosabbá válik, perceket sem kell várni lekéső utasokra, amely összességében természetesen vezet a pozitívabb utas-élményhez (pontosság, megbízhatóság), amely növeli a tömegközlekedés keresletét.
 • Rugalmasság a jegyfizetésben: az e-buszjegy előnye a korábbiaknál szélesebb körű fizetési módoknál jóval szélesebb lehetőségek mellett (kontakt nélküliséget biztosító chipkártyák, mobiltelefon-fizetési technológiák, kapcsolódás a járatot működtető vállalat saját elektromos jegyrendszeréhez) azt a nyilvánvaló előnyt is nyújtja, hogy az utas ténylegesen annyit fizet amennyit utazik, nem kell felesleges, nem használt utakra és/vagy periódusokra jegyet/bérletet vennie.
 • Hatékonyságnövelés a tömegközlekedési vállalatnál. Az utasforgalom egészét lebonyolító komplex rendszerben számos helyen lehet megtakarításokat elérni (hardver és szoftverbeszerzések harmonizálása, alkalmazott munkaerő csökkentése). Mindemellett a másik kiemelt területe a hatékonyságnövelésnek a szofisztikált, valós-idejű adatok folyamatos elérhetőségének köszönhetően a még nyugati országokban is jelentős utas- és sofőr-visszaélések csökkentése.

3. Ticketer – egy semmiből jött piacvezető

Mindezen trendeket Angliában egy, a 2010-es évek elején még nem létező vállalkozás lovagolta meg végül. A Ticketer alapítása után egy olyan piacra lépett be, amely egyrészt már létezett, illetve ezáltal már több nagy szereplő által foglalt volt. A piaci rést és a kezdő lökést a cégnek az adta meg, hogy a 2010-es évek elején a tömegközlekedési vállalatoknak e-buszjegy megoldást szállító szolgáltatók általában nagy, elsősorban egyéb hardware technológiákat szállító cégek voltak, amelyek sem árban, sem szolgáltatási rugalmasságban nem tudtak a megnövekedő kereslettel szembesülő tömegközlekedési vállalatoknak időszerű és korszerű frissítéseket nyújtani. Mi volt a Ticketer ajánlati csomagja ügyfelei felé?

 1. GPS-elérést lehetővé tevő, a járműre szerelhető egység (hardver), amely egyedi design, illetve olcsóbb kiszervezett gyártási háttere miatt egyszerre volt korszerű és olcsó a buszüzemeltető ügyfeleknek.
 2. Felhő-alapú szoftver, amely könnyen, gyorsan integrálható a (i) busztársaság és a (ii) különböző fizetési módokat üzemeltető partnerek (mobiltelefon szolgáltatók, bankkártya-kibocsátók, egyéb közlekedési kártyatársaságok) informatikai rendszerével, illetve lehetőséget biztosított pontosabb járattervezési döntések meghozatalára.
 3. A fenti teljes megoldásra (hardver + szoftver) vonatkozó rugalmas értékesítési avagy bérlési konstrukciók kidolgozása, az ügyfelek tőkeereje, fizetési preferenciái fényében.

A vállalat a 2010-es indulásától eltelt 8 évben átlagban minden évben duplázta árbevételét (mostanra 25 millió EUR évente), mintegy 1 milliárd buszjegy-értékesítést bonyolít le, az angol piac (London nélkül számolva) mintegy kétharmad részét birtokolja és éppen megkezdte nemzetközi terjeszkedését (Írország és néhány kontinentális európai ország tekintetében).

4. Vajon mennyit érnek az ezen technológiát fejlesztő és üzemeltető cégek?

A fenti Ticketer-Tenzing tranzakció értékelése nem nyilvános; ugyanakkor kiváncsiak voltunk, hogy ez a „niche” szegmens, vagyis a kimondottan a tömegközlekedés, közlekedési eszközök területén fizetési és jegyrendszer megoldásokat nyújtó vállalatok köre tranzakciós szempontból mennyire aktív, illetve a releváns tőzsdei vállalatokat is figyelembe véve milyen értékeltségi szintek láthatóak.

Az elmúlt 3 év legrelevánsabb tranzakcióit összegyűjtve az látszik (táblázat alább), hogy a céltársaságok egységesen európai magánvállalatok, melyek olyan fejlett európai országokból jönnek, ahol maga a tömegközlekedés is i) kiemelt jelentőségű, ii) fejlett rendszerű, illetve a technológiai környezet is adott az innovatív ötletek kibontakozásához. A vevői oldalon vegyes a kép, számos tengeren túli cég jelenik meg, nagyrészt szakmai felvásárlók, de 2 ízben pénzügyi vevővel is találkoztunk (Tenzing Private Equity, Astorg Partners).

Mars 2018 12 05 kep 1

A stratégiai vevőket elemezve vegyes kép rajzolódik ki:

 • a kanadai Enghouse Systems szoftvercég (application software) kifejezetten a közlekedési iparágra szakosodott leányvállalata;
 • a svéd Assa Abloy beléptető és ellenőrző rendszereket gyártó amerikai leánycége, az ID Globe;
 • a kanadai szoftvercég, a Constellation Software leányvállalata, a Volaris Group egy stratégiai szoftvercég, amely tág spektrummal, hosszú távú szemlélettel fektet be szoftvercégekbe;
 • a Datagroup egy IT szolgáltató és tanácsadó;
 • az AEP Ticketing (olasz) egy kifejezetten a tömegközlekedési jegymegoldásokra fókuszáló cég, amely technológiai tudást, releváns szakembereket és ügyfeleket nyert a Leonardo-Finmeccanica Monetica üzletágának megszerzésével;
 • a kínai Dutech egy gyártó vállalat, amely széfekre, ATM-ekre specializálódott.

A tranzakciók esetében az ügyletek értéke, illetve az árazási szintek nem voltak publikusak, így a közelítő értékeltségi szintek megállapításához a releváns tőzsdei cégek (lenti táblázat) mutatóit is megvizsgáltuk:

Mars 2018 12 05 kep 2

Az látszik, hogy a legrelevánsabb tőzsdei cégek is szélesebb körű modellel működnek, nem találtunk olyan tőzsdén jegyzett céget, amely kizárólag a tömegközlekedésre fókuszáló hardver és szoftver-megoldásokat nyújt. A kétszintű listánkban olyan cégek szerepelnek, amelyek i) kiemelkedőek a tömegközlekedési jegymegoldások területén, de szélesebb körben működnek, illetve ii) olyan szoftver-IT és fizetési megoldásokat nyújtó „fintech” cégek, amelyek a közlekedés/tömegközlekedés releváns problémáira is nyújtanak valamiféle megoldást. A két lista értékeltségi szintjei között nincs jelentős eltérés, összesített szinten az látszik, hogy ezen cégek 1,3-szoros medián árbevétel, illetve 12,3-szoros medián EBITDA szorzókon értékelődnek a tőzsdén.

5. Konklúzió

Demográfiai és technológiai forradalom zajlik a fejlett és fejlődő világban egyaránt a különböző termékek és szolgáltatások igénybevételének módjában és lebonyolításában: Elmegyünk bevásárolni a boltba és hazacipeljük az árut? Elsétálunk a postára a címünkre küldött csomagért? Fesztiválon szórakozunk és elhagyjuk a pénzünket a porban? Több kocsit tartunk, pedig a városban lakunk? Sorban állunk buszjegyért és azon gondolkodunk, hogy melyik bérlet vagy gyűjtőjegy éri is meg legjobban?

Igen, továbbra is csináljuk ezeket! Ugyanakkor az elmúlt évtizedben számos kiemelkedő technológiai újítás könnyítette meg az ember dolgát a fenti területeken, amelyhez, hála a hazai innovációs kultúrának, számos magyar hátterű cég is hozzá tudott járulni. Gondoljunk csak a számos kiemelkedő növekedést és eredményt produkáló e-commerce vállalatokra (pl. Extrem Digital, NetPincér), a csomagátvételt forradalmasító FoxPostra, a hazai piacon elsőként megjelenő közösségi autóbérlő szolgáltató Green Go-ra, a fesztiválok készpénzkímélő fizetési megoldását szállító Cellumra.

A Ticketer története (és jövője!) nem elsősorban arról szól, hogy volt néhány vállalkozó kedvű szoftveres akik találtak egy piaci rést, amire addig senki nem gondolt; egy olyan területre fejlesztettek, amely már foglalt volt, de a fiatalos, újító és okos megoldásaikkal 8 év alatt megfordították a piaci részesedéseket. A hazai új vállalkozóknak sem feltétlenül valami forradalmian új ötleten kell gondolkodni, az új UBER-t feltalálni; nyitott szemmel járva egy Taxify-t is létre lehet hozni!

Jászkuti Bertalan
Karli Péter

Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

  Iratkozz fel hírlevelünkre


  Kiadványaink

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás –VitaPlus

  Eladó oldali tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a VitaPlus tulajdonosait, a csoport Ceres Pharmának történő értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  IT szolgáltatások: Magasan szárnyal a felhős technológia

  Az IT szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy lépéssel a vihar előtt

  Idén is jelentkezünk évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünk legfrissebb verziójával, amelyben a korábbiakhoz hasonlóan igyekszünk bemutatni az iparág történéseit, elemezzük az elmúlt üzleti év makro és mikro szintű statisztikáit, illetve rávilágítunk az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2023 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Baljós árnyak – A magyar magánegészségügy a 2022-es számok tükrében

  Olvassa el aktuális vélemény-rovatunkat és tudja meg mi látszik a múltbeli számokból és merre tart a magánegészségügy a következő időszakban.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pharmatan

  Legfrissebb sikeresen zárt tranzakciónk során a Heal Partners csapata pénzügyi tanácsadóként segítette a Pharmatan csoport tulajdonosait a társaság Pharmaroad Csoport részére történő értesítése kapcsán.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Amikor a vállaltfinanszírozás újra kihívássá válik – Mit tehetünk a magas kamatok világában?

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan hatnak a magas kamatok a hitelpiacra, beleértve a vállalatok forrásbevonási lehetőségeit.

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Pentolt

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Pentolt tulajdonosait, a társaság többségi tulajdonrészének értékesítése során, a Dome Csoport részére.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nelson Csoport

  Eladó oldali tanácsadóként támogattuk a Nelson Csoport tulajdonosait, társaság flottakezelési üzletágának értékesítése során.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Hátszél helyett oldalszél – a tranzakciós piac várható trendjei 2023-ban

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Cégeladások a magyar technológiai szektorban: Egyedi receptek jól ismert hozzávalókból

  Cikkünkben az elmúlt 1,5 év magyar technológiai felvásárlásait vizsgáltuk és próbáltuk megtalálni a sikeres kiszállások főbb összetevőit.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Szaporodó kihívások – Folytatódik a hullámvasút a logisztikai piacon

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Hírek

  Healthcare Business International interjú

  Olvassa el Karli Péterrel készült interjút a hazai magánegészségügyről. Pétert a Londoni Healthcare Business International kérdezte a magyar magánegészségügy várható trendjeiről és az ezeket kiváltó okokról.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2022 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Robbanásszerű növekedés – A magyar magánegészségügy a 2021-es számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2021-es beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  „Long COVID” a logisztikai piacon

  Cikkünkben a tengeri szállítmányozó cégeket vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt évek rekord nyereségeit mibe fektetik a top vállalatok

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Nexogen

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Nexogen Kft. tulajdonosait, a társaság Transporeon-nak történő értékesítése során.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  laptop computer on glass-top table

  Mars-hasáb

  Eltérő pályákon focizunk – a tranzakciós piac várható trendjei 2022-re

  Cikkünkben a tranzakciós piac várható trendjeit vizsgáljuk.

  További részletek

  person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – Da Vinci Magánklinika

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük a Da Vinci Magánklinika tulajdonosait társaságuk értékesítésében az Első Magéngészségügyi Hálózat részére.

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – Duna House Csoport

  Tranzakciós tanácsadói szolgáltatásokkal támogattuk a Duna House Csoportot.

  További részletek

  man carrying girl

  Mars-hasáb

  Mit viszünk idén magunkkal a karácsonyfa alá?

  Cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  white medical equipment

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – többségi részesedés megszerzése a MedRes Kft-ben

  Átvilágítási és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal támogattunk egy amerikai magánbefektető csoportot a MedRes Kft többségi részesedésének megvásárlása során.

  További részletek

  Hírek

  Magánegészségügyi cikkünk a nyomtatott sajtóban

  A HVG szemlézte a szeptember 2-ai print számában egészségügyi Mars-hasáb cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  A nagyok a viharban is helytállnak – A magyar logisztikai piac 2020-as éve

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra

  További részletek

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Life Egészségcentrumban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettük a Doktor24 Csoport és az Union Biztosító közös vállalatát, a Life Egészségcentrum többségi részesedésének megvásárlása során

  További részletek

  Hírek

  Eladó oldali tanácsadás – iData

  Eladó oldali tanácsadóként segítettük az iData Kft. tulajdonosait társaságuk 100%-ának a Norbit ASA felé történő értékesítése során

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2021 H1

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  Ami nem tesz tönkre, az megerősít – A magyar magánegészségügy a 2020-as számok tükrében

  Évértékelő cikkünkben a magánegészségügyi trendeket vizsgáljuk a piaci szereplők 2020-as beszámolóik alapján

  További részletek

  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés 2020

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Olcsó pénz = drága vállalatok?

  Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek