Mars-hasáb

Olcsó pénz = drága vállalatok?

Nagyon régen nem látott mélységben a vállalati hitelkamatok, illetve történelmi magasságokban a vállalatfelvásárlási tranzakciók. Cikkünk áttekinti, hogy vajon a vevők szemében az olcsó pénz közvetlenül eredményezi-e vállalatok felértékelődését.

Tények

 • Az új vállalati forinthitelek átlagos kamata 2015 márciusa végén már 3,3%-os volt, mely a válságot megelőző szint (2008 I. negyedévében körülbelül 9%) közel harmada. (Forrás: MNB, Hitelezési folyamatok 2015. június)
 • 2015 második negyedévében világszinten több mint 1200 milliárd dollár értékben hajtottak végre felvásárlásokat, ami 2007 második negyedéve óta a legmagasabb érték (Forrás: Világgazdaság, 2015. június 28.)

Definíciók

 • Tőke költsége: súlyozott átlagos tőkeköltség VAGY alternatív tőkeköltség VAGY a vállalat befektetési lehetőségeinek elemzésekor elvárt minimális hozamszint, VAGY az a szint, amit más hasonló befektetési lehetőségnél a vállalat tulajdonosa elérne (angolul Weighted Average Cost of Capital, WACC). Összetevői egyrészt a saját tőkén elvárt hozam másrészt az idegen tőke költsége, illetve ezek aránya a tőkestruktúrán belül.

Miért érdekes ez?
A globális felvásárlások értéke mára már a válság előtti szinten van, ennek hátterében elsősorban nem a népmesei hét szűk esztendő letelte áll, hanem sokkal inkább a globális pénzbőség. A globális pénzügyi rendszerben, így a befektetési alapoknál, illetve a vállalatoknál lévő hatalmas pénzmennyiség utat talál magának. Amíg a bankok és a pénzpiac más szereplői 0% körüli kamatok kínálnak, úgy a befektetésre váró pénzek a tőkepiacra terelődnek át, felpörgetve így a tőzsdei részvényárak mellett a vállalati tranzakciókat is.

Felmerülhet a kérdés, hogy a nem tőzsdei hazai vállaltok tulajdonosai hogyan profitálhatnak a világban látható és Magyarországra is begyűrűző pénzbőségből. Elvileg egyértelmű a kép: a hitelfinanszírozás növelése (i) gyorsabb fejlesztést vagy (ii) magasabb osztalék kifizetést enged meg, tehát a tulajdonos befektetésének megtérülési idejét, illetve mértékét is növeli, természetesen prudens hitelállomány fenntartása mellett.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a hazai hitelbőség elvi lehetősége nem jelent minden vállalatnak gyakorlati lehívhatóságot: a különböző hitelprogramok („NHP”, „Eximbank exporthitelek”) feltételei korlátotokat támasztanak, illetve alapvetően nem változott meg az alapvetés, hogy a vállalati projekteknek át kell tudni menniük a kereskedelmi bankok kockázat-felmérési folyamatain.

Tulajdonosi szempontból azonban az is igaz, hogy a pénzbőség a vállaltok értékelési szintjének emelkedésével is jár, így azon vállalkozók, akik rövid- vagy középtávon cégtulajdonuk eladásában gondolkodnak, most megfelelő időzítést találhatnak. Persze tekintettel kell lenni néhány, a cég adás-vételekre jellemző körülményre.

A tőkeköltség szerepe a tulajdonosi érték növelésében
Alapvetés, hogy egy magánvállalkozás (mindegy, hogy sarki vegyesbolt vagy milliárd dolláros árbevételű multinacionális vállalat) fenntartható működésének legfontosabb feltétele, hogy mind vevőinek/vásárlóinak/ügyfeleinek, mind pedig tulajdonosának értéket teremtsen (kettős értékteremtés). A tulajdonosi értékteremtés legfontosabb eleme a kockáztatott tőkén elért megtérülés.

A tőkeköltség kiemelt szerepe a tulajdonosi érték növelésében kettős: hatással bír a beruházási, illetve a finanszírozási döntésekre egyaránt; mindkét döntés pedig közvetlen hatással van a vállalat értékére.

julius02

Mi következhet ebből? Az alacsony hitelkamat a vevőket és az eladókat is helyzetbe hozhatja!
A tőkeköltség elmélete alapján a hitelkamatok rég nem látott alacsony szintjének két alapvető következménye van, minden más változatlansága mellett: i) a vállaltok felvásárlásakor a vevőknek egyszerűbb és olcsóbb finanszírozni a bővülést ii) az eladók pedig egy magasabb értékelési szint mellett szállhatnak ki az üzletükből.

Az alábbi ábra a hitelköltség változásának függvényében mutat be egy vállalati értékváltozást.

julius03

A hitelkamatok csökkenésével csökken a tőkeköltség (amellyel a vállalat pénzáramlásait diszkontálva megkapható a cégérték), a tőkeköltség csökkenése pedig a vállalat értékének növekedését eredményezi. Ez így van még akkor is, ha egyébként a vállalat működése és kilátásai nem javulnak. Így, minden más változatlansága mellett, ilyen kedvező hitelkörnyezetben egy jól menedzselt eladási folyamatban magasabb árat tud elérni az eladó.

A 2007-es kamatszintekhez képest (9%-os hitelköltség) mára (közel 3%-os hitelköltség) közel 39%-kal növekedett a példában szereplő vállalat értéke 2015-re, pusztán a hitelkamatok változása miatt. Természetesen a vállalati érték elméleti növelésén túl annak gyakorlati megvalósítására is szükség van: ehhez befektetési szándék, illetve megfelelő információellátottságot, illetve versenyhelyzetet biztosító tranzakciós folyamat is szükséges.

Tehát: Olcsó pénz = Drága vállalatok? Igen és nem! Ami viszont biztos: Olcsó pénz = nagyobb esély a vevő és eladó egymásra találásában!

Jászkuti Bertalan
Karli Péter
Ügyvezetők

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának, ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.

PDF letöltés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  Kiadványaink

  További részletek
  green and black computer motherboard

  Hírek

  Vevő oldali tanácsadás – jelentős részesedés megszerzése a Cobra Controlban

  Vevő oldali tanácsadóként segítettünk egy Magánbefektető csoportot jelentős részesedés megszerzése során a Cobra Controlban.

  További részletek

  Tranzakciós Jelentés

  Heal Partners Tranzakciós Jelentés

  A Heal Partners félévente frissülő jelentése az európai és közép-kelet-európai tranzakciós piac egyes szegmenseiről (Egészségügy, TMT, Logisztika, Fogyasztási cikkek)

  További részletek

  Mars-hasáb

  2019-2020 a csomaglogisztika évei

  Évente megjelenő logisztika-szállítmányozási cikkünkben az iparági trendeket vizsgáljuk, elemezzük a makro és mikro szintű statisztikákat és igyekszünk rávilágítani az aktuális trendekre és várható folyamatokra.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Az utolsó békeév – magyar magánegészségügy a 2019-es számok fényében

  Cikkünkben a pandémia előtti utolsó békeév, a 2019-es év magánegészségügyi trendjeit elemezzük a piaci szereplők pénzügyi beszámolói alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Elérhető finanszírozási csatornák gazdasági visszaesés idején

  Cikkünkben összegyűjtjük az elérhető finanszírozási lehetőségeket, melyeket a hazai cégtulajdonosok számba vehetnek a COVID-19 hatására kibontakozó gazdasági visszaesés idején

  További részletek

  Mars-hasáb

  #maradjotthon #vigyázzmagadra – Mikor kerül le a lélegeztetőgépről az M&A piac?

  Kulcs iparágaink várható tranzakciós aktivitása a járvány és a gazdasági visszaesés tükrében

  További részletek

  Mars-hasáb

  A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

  Cikkünkben a 2020-ban várható tranzakciós aktivitásról értekezünk, különös tekintettel a magánegészségügy, a logisztika, a technológia és a fogyasztási cikkek gyártóira koncentrálva

  További részletek

  Mars-hasáb

  Egy cégépítés és eladás rejtelmei

  Rendhagyó formában jelenik meg 2019 utolsó Mars hasábja. Az alábbiakban interjút olvashatnak Györkő Zoltánnal, a Balabit egyik társ-alapítójával és volt ügyvezető igazgatójával. Interjút eddig még nem készítettünk ezen keretek között, de most jó okunk van rá.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Folytatódik a logisztikai akadályfutás – közös kihívások, eltérő válaszok

  Jelen cikkünkben a makro kép vizsgálata mellett kiemelten foglalkozunk a jelentősebb hazai szereplők teljesítményének elemzésével, azt kutatjuk, hogy milyen stratégia vezethet a túléléshez, fejlődéshez

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  ”Hát itt meg mi történik?” Magyar magánegészségügyi anzix a 2018-as számok és jelenlegi mozgások fényében.

  Magánegészségügyi trendek és az ezekre adott egyedi válaszok a piaci szereplőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek? 2019-es várakozásaink

  Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy az évre vonatkozó várakozásainkat egy rövid írásban osztjuk meg. Maradnánk a kaptafánál, ezért alapvetően a tranzakciós piac és főbb iparágaink (Technológia, Egészségügy, Logisztika) 2019-re várható trendjeiről fogunk szólni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Okos-buszjegy, mint vonzó vállalkozás? Az angol Ticketer tranzakció hátteréről, avagy a tömegközlekedés forradalma!

  Ezúttal egy külföldi sikersztoriról írunk, amely ugyanakkor akár a hazai tömegközlekedés további korszerűsítéséhez is adhat friss gondolatokat!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Régi szereplők, új szereposztás

  A Vodafone felvásárolja a német, a magyar, a cseh és a román piacon működő UPC cégeket. E tranzakció kapcsán elemezzük a távközlési piaci trendeket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi szolgáltatók 2017 éves teljesítménye – Organikus növekedés vagy piaci konszolidáció

  Rendhagyó cikkünkben elemezzük a magyar magánegészségügyi piacot a 2017-es beszámolók alapján

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model?

  2018 áprilisi cikkünkben definiáljuk az egészségügy digitalizációs folyamatát, majd kitekintést teszünk nemzetközi trendekre és a piaci szereplők aktivitásra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Pénzem a bankban vagy út közben? Fizetési megoldások a banki világon túl

  Két hazai tranzakció (Barion tőkeemelés és Cellum részesedés szerzés) apropóján néztük meg, hogy mi is ez a Fintech iparág, mik a fő trendek és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik az aktuális értékeltségi szintek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Legjobb recept csak Neked!

  A karácsonyi cikkünk évek óta rendhagyó, idén sem lesz másképp. 2017 során többek között a NOSALTY receptoldal tulajdonosait segítettük a portál Centrál Média csoportnak történő értékesítése során. A szoros együttműködés és a karácsonyi hangulat ihlette decemberi cikkünket

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Húzd meg, ereszd meg! – Technológiai, szabályozási és piaci hullámok a távközlésben

  Újra élénkülő tranzakciós aktivitást látunk a hazai telekommunikációs piacon

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Logisztikai futóverseny – Síkfutás vagy gátfutás?

  A 2017 augusztusi Mars-hasábban a logisztikai szegmens aktuális kihívásait tekintjük át, mikro és makro szinten is

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magán egészségügyi vállalatok 2016: ismét kétszámjegyű növekedés itthon, de mi van a szomszédban?

  Újabb üzleti év zárult, a számok nyilvánosak: a hazai kiemelt magán egészségügyi szolgáltatók tovább növekedtek a 2016-os üzleti évben

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Dráguló pénz = Olcsóbb vállalatok?

  Történelmi mélyponton a finanszírozási környezet. Meddig tart ez az édeni állapot? A 2017. áprilisi Mars-hasábban áttekintjük a mostanában irányt változtató gazdasági folyamatokat és azoknak a cégértékelésre gyakorolt hatását

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Sharing economy – Szakosodás a köbön?

  2017. februári cikkünkben a sharing economy modellt elemezzük és kérdezzük magunk is: mi jöhet még? Vége a klasszikus vállalati modellnek?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ünnepi őrület: „Legyen meg az év végére!”

  Tavalyhoz hasonlóan idén is az ünnepeket állítjuk cikksorozatunk évzáró részének középpontjába.

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Engedd el és nagy leszel!

  2016 októberi cikkünkben fényt derítünk a magántőke befektetések és kockázati tőke közötti alapvető különbségekre, és elemezzük az elmúlt év három legkiemelkedőbb magántőke befektetési eseményéin keresztül (Diatron, Scitec, Waberer), hogy mit is kaptak az alapító tulajdonosok a befektetőktől

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Versenyben maradni

  Az augusztus havi Mars-hasábban kicsit mélyebbre ásunk abban, hogy hogyan érinti a magyar tulajdonosú KKV-kat a strukturális munkanélküliség, a kivándorlás és a munkaerőpiacra való nehéz visszatérés hármasa

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Magas hozzáadott érték – Alacsony bérek: Mi az?

  2016. júniusi cikkünkben áttekintjük, hogy miként nyújt megoldást a magánszektor a magyar egészségügyi rendszer problémáira

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online-világ: Általános „inter-pláza” avagy szakosodott felületek?

  2016 májusi cikkünkben megvizsgáljuk az ország egyik legdinamikusabban növekvő szegmensének - digitális reklámköltések – sikeres exitjeit

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Üstökösből planéták?

  Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen fejlődési pályán járnak a pénzügyi válság legnehezebb időszakában a leggyorsabban fejlődő vállalkozások közé bekerült magyar cégek

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Cowboyok vagy aranyásók?

  A 2016. márciusi Mars-hasábban áttekintjük a 2008-at követő nagyobb tranzakciókat a kivonuló multi cégek és a felvásárlóik szempontjából

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  „Tech milliárdosból” diverzifikált befektetőket!

  Napjainkra kialakult egy olyan magyar vállalkozói réteg, amely a korábbi sikeresen felépített technológiai cégét értékesítette; fiatalok, lendületesek, tőkével rendelkeznek. Hogyan tovább?

  További részletek

  Mars-hasab

  Mars-hasáb

  Új év, új trendek?

  E havi írásunkban egyrészt visszatekintünk a 2015-ös évben írt cikkeinkre, és feltesszük a kérdést: mi várható az idén a néhány, általunk követett iparágban, illetve a tranzakciós piacon?

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Ha kapsz, visszaadsz!

  Az ünnepi hangulatban megvizsgáljuk a cikkünkben, hogy mely tényezők hogyan hatnak egy ország jótékonysági szintjére

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Online kereskedelem – Túl az érettségi vizsgán

  Cikkünkben a szallas.hu és az edigital.hu felvásárlásának példájából kiindulva körbejárjuk, hogy az internetes kereskedelem szereplői milyen stratégiai válaszokat adhatnak a piac növekedésével járó kihívásokra

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Amikor a hóhért akasztják

  Mi állhat két magyarországi tranzakciós tanácsadó cég összeolvadásának hátterében? Nézzünk a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg a tanácsadó piacot!

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A családban az erő

  Cikkónkben a Forbes magazin 2015. augusztusi számában megjelent 21 legnagyobb magyar családi vállalkozást, illetve a német „Mittelstand”-ot vetjük össze

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  A kis hal is megeheti a kishalat

  A belföldi logisztikai piac szerkezete gyökeresen át fog alakulni, a mai szétszabdalt szerkezetből egy koncentráltabb felé fog elmozdulni

  További részletek

  Mars-hasáb

  Mars-hasáb

  Iparági dinamikák: online piacterek versus magánegészségügyi szolgáltatások

  Cikkünk a magánegészségügyi szektor várható fejlődési pályáját elemzi a releváns párhuzamok segítségével: Kik válhatnak a várható konszolidációs folyamat éllovasaivá?

  További részletek